Денис Котенко, прийомний батько згвалтованої дівчинки з дитбудинку, написав відкритого листа президенту Віктору Януковичу. Про це 29 березня повідомив "SQ" сам Д.Котенко.

"Як гаранта Конституції нашої держави прошу Вашого особистого втручання в долю моєї дочки. Не тому, що я і моя сім'я не можемо вирішити сьогоднішні проблеми дитини, а тому, що державні чиновники кілька років нелюдяно нехтують своїм обов'язком - забезпечити захист дівчинки", - йдеться в листі.

"Все виглядає так, ніби з малятком нічого не сталося. Але ж це не так! Протягом одного-двох місяців після порушення кримінальної справи лише з Валіної групи за кордон було відправлено троє дітей і двоє віддані під опіку в Україні. Такої швидкості усиновлення не спостерігається в жодному дитячому будинку, а тут йдеться про групу! Кошти на лікування будемо збирати за допомогою добрих людей, але сьогодні терміново потрібні медичні відомості про отримані пошкодження, посттравматичні наслідки, документація експертів, що проводили відповідні дослідження. Але слідство у справі навіть цьому перешкоджає! Ми зверталися скрізь. Контроль з цього питання був і є персональний - від міліції і прокуратури до адміністрації. Не допомагає. Сподіваємося на Вашу підтримку та участь", - йдеться в листі.

У коментарі "SQ" Д.Котенко відзначив, що звернутися до президента його змусив той факт, що пішов другий рік слідства, а результатів досі немає. "Міліція знає винного, але справа не передається до суду. Більш того, нам відмовляються видати на руки результати найпершої експертизи, яка проводилася з Валею. А нам ці результати дуже потрібні, щоб провести необхідну операцію. Ми знайшли в Ізраїлі клініку, в якій можна зробити цю операцію з найменшим можливим збитком для здоров'я дівчинки. Але лікарям необхідний саме перший висновок, якого нам не дають", - зазначив Д.Котенко.

За його словами, операція коштує від 20 до 50 тис. дол. залежно від висновків, якого дійдуть лікарі. "Мінімальна сума у ​​нас є, але якщо висновки лікарів будуть невтішними, то доведеться збирати відсутню суму", - повідомив Д.Котенко.

Він також зазначив, що направив листа генпрокурору Віктору Пшонці з проханням передати розслідування справи в іншу область і міністру внутрішніх справ Анатолію Могильову з проханням посприяти в отриманні матеріалів необхідної експертизи.

Довідка "SQ". Прийомний батько колишньої вихованки харківського дитбудинку "Сім'я" Денис Котенко 13 січня 2010 р. звернувся в міліцію із заявою про те, що дівчинку згвалтували в дитбудинку. За фактом згвалтування порушено кримінальну справу за ч.4 ст.152 Кримінального кодексу (згвалтування малолітньої, карається позбавленням волі терміном до 15 років). Як повідомив на той момент начальник Головного управління МВС України в Харківській обл. Анатолій Сліпченко, факт згвалтування 5-річної вихованки дитячого будинку "Сім'я" дійсно мав місце, що підтвердив первинний медичний огляд дівчинки. У дитячому будинку можливість сексуального насильства над дівчинкою виключили. Медичне обстеження не виявило насильницьких дій стосовно вихованців дитячого будинку "Сім'я".

14 січня 2011 р. прокурор Харківської області Геннадій Тюрін повідомив, що по цьому в кінці грудня була призначена нова судово-медична експертиза, яка повинна показати, коли саме дівчинка була згвалтована. Начальник Харківського міського управління ГУ МВС України в Харківській області Микола Фоменко у січні заявив, що правоохоронцям відоме ім'я підозрюваного в згвалтуванні.

28 січня перший заступник начальника ГУ МВС України в Харківській області Володимир Ковригін заявив, що підозрюваний в згвалтуванні буде затриманий, якщо його провину доведуть результати медичних експертиз. "Ім'я можливого фігуранта справи нам відоме. На сьогодні не закінчено низку довгострокових медичних експертиз, і це не дає можливості озвучити ім'я підозрюваного. Цей чоловік - в полі нашого зору, і якщо ми отримаємо підтвердження, то нікуди він від нас не дінеться", - заявив В.Ковригін.