Жоден з об'єктів Євро-2012 у Харкові, крім транспортних магістралей, не входить до зони зараження від хімічно небезпечних об'єктів. Про це 28 жовтня на засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій заявив начальник управління Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки Головного управління МНС України в Харківській області Сергій Колосовський.

У той же час, за його словами, у разі аварії може бути значно збільшена концентрація шкідливих речовин поряд з об'єктами Євро-2012. Так, стадіон "Металіст" потенційно потрапляє до зони впливу Харківського м'ясокомбінату - підприємства третього ступеня хімічної небезпеки. "У технологічному обладнанні цього підприємства може перебувати до 25 т аміаку. Але при цьому на м'ясокомбінаті розробили документи з безпечної експлуатації і вже приступили до монтажу системи раннього виявлення надзвичайних ситуацій", - зазначив С.Колосовський.

На відстані 1,5 км від майбутньої головної фан-зони міста на пл. Свободи знаходиться насосна станція № 25 колишнього КП "Вода". За даними С.Колосовського, на об'єкті використовується хлор, максимальний запас - 120 кг. Контролює об'єкт старший оператор зміни разом із центральною диспетчерською службою підприємства.

За даними МНС, хімічно небезпечних об'єктів немає біля міжнародного аеропорту "Харків" та залізничного вокзалу, а також на транспортних магістралях бєлгородського, київського і сімферопольського напрямів.

Однак, як зазначив начальник управління Держінспекції цивільного захисту та техногенної безпеки, хімічно небезпечні об'єкти є в ростовському напрямку - на пр. Московському (ПП "Тропік", АТЗТ "Хладопром"). "До зони зараження потрапляє й окружна дорога в разі аварії на одному з об'єктів Безлюдівських очисних споруд (тут знаходиться хлор), а також на об'єкті колишнього КП "Вода" (хлор) і на Харківський жиркомбінат (аміак, сірчана кислота). На цих об'єктах розроблені заходи із запобігання виникненню надзвичайних ситуацій", - підкреслив С.Колосовський.

Перший заступник харківського міського голови Олександр Кривцов у ході засідання КЧС доручив посилити контроль за підвищенням заходів безпеки на вищезазначених підприємствах.

Довідка "SQ". Фінальна частина чемпіонату Європи з футболу 2012 р. пройде в Польщі і Україні. Харків є одним із чотирьох українських міст (разом із Донецьком, Києвом і Львовом), які приймуть матчі фінального турніру чемпіонату. У Польщі матчі Євро-2012 приймуть Варшава, Вроцлав, Гданськ і Познань. Згідно зі складеним УЄФА календарем, у Харкові зіграють команди групи "В": 9 червня 2012 р. - B1-B2, 13 червня - B1-B3 і 17 червня - B4-B1.