У Харківській області на липень 2011 р. стало на 50% менше бджіл, ніж було в липні 2010 р. Про це 27 липня у прес-центрі інформаційного агентства "STATUS QUO" повідомив голова Харківської обласної спілки пасічників Олександр Стригін. За його словами, зменшення кількості бджіл сталося з різних причин, серед яких - безконтрольне інтенсивне обприскування полів отрутохімікатами з літаків, установка вишок мобільного зв'язку, порушення сівозміни та інші.

Як зазначив О.Стригін, кукурудзу і соняшник обприскували з літаків, тому що це дуже просто. На бочках з отрутохімікатами написано, що це нетоксично для бджіл. "Але це може бути десь і нетоксично, а у нас ці пестициди не перевіряв ніхто. Бджолярів не попереджають про обприскування, щоб вони до нього підготувалися. Про отруєння бджіл нам повідомили в Богодухівському, Валківському та Балаклійському районах. Але повідомляють не все. Бджолярі скаржаться в суди, але дуже важко довести, від чого загинули бджоли, оскільки суди вимагають експертизу, а її складно зробити в Україні", - заявив О.Стригін.

Він зазначив, що ситуація зі зменшенням кількості бджіл характерна і для інших країн Європи. Наприклад, зменшилася з низки причин кількість бджіл і у Франції. Вчені виділили 14 причин скорочення кількості бджіл і працюють над можливостями їх усунення.

О.Стригін зазначив, що хоча кількість бджіл і зменшилася, скорочення обсягу виробництва меду не очікується. "Справа в тому, що на обсяги виробництва меду впливає не тільки кількість бджіл, але й врожайність різних медоносних культур. А цього року у зв'язку з гарною погодою врожайність висока", - підкреслив він.

За його словами, зараз складно оцінити кількість бджіл в області, оскільки державне регулювання галузі бджільництва дуже низька, і про кількість бджіл повідомляють не всі пасічники. "Приблизно можна сказати, що до зменшення кількості бджіл у кожному районі області в середньому було близько 2 тис. бджолосімей. Тепер їх стало в два рази менше. У бджолосім'ї близько 60 особин", - зазначив О.Стригін.