Львівське приватне підприємство "ПЛ Лізинг" планує до кінця цього тижня розпочати процедуру вилучення 90 лізингових тролейбусів і 10 трамваїв, переданих Харкову в 2006 р. Про це 27 липня повідомив "SQ" директор фірми Юрій Свідзінський.

За його словами, міська влада з початку року не здійснила жодного платежу за лізинговим договором, і зараз сума боргу становить близько 47 млн.грн. "14 липня ми направили листа до "Міськелектротрансу" з вимогою припинити використання нашого транспорту. Реакції не було. Тому в середу-четвер ми розриваємо угоду і починаємо процедуру вилучення трамваїв і тролейбусів, які є нашою власністю. Оскільки сума боргу велика, то ми звертаємося до Міністерства юстиції, і вилученням буде займатися не харківська виконавча служба, а представники з Києва. Причому вилучення транспорту не звільняє міську владу від сплати заборгованості", - зазначив Ю.Свідзінський.

Також, за його словами, "ПЛ Лізинг" буде звертатися до Генпрокуратури із заявою про нецільове використання бюджетних коштів. "У липні на сесії Харківської облради пролунало, що замість платежу за лізинговим договором на підприємстві "Міськелектротранс" була погашена заборгованість із зарплати в 10 млн. грн., оскільки уряд нібито візьме на себе частину оплати боргу. Але, мені здається, в Кабміні про це нічого не знають. Крім того, не виконується рішення сесії міськради про щорічне виділення коштів на лізингові виплати. У 2010 р. така стаття взагалі не була закладена, хоча рішення сесії ніхто не скасовував", - повідомив директор львівського підприємства.

Як повідомив Ю.Свідзінський, в середу до України приїжджають інвестори ПП "ПЛ Лізинг" з польського державного банку "PKO BP SA". За його словами, вони мають намір винести обговорення ситуації через українсько-польську міжурядову комісію на рівень керівництва Кабміну.

Довідка "SQ". 13 липня на сесії Харківської облради під час обговорення питання про заборгованість із зарплати на КП "Міськелектротранс" голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін повідомив, що досягнута домовленість на державному рівні про те, що Кабмін бере на себе борги підприємства з купівлі рухомого складу, а підприємство всі вивільнені кошти направляє на погашення заборгованості із зарплати.

Львівське ПП "ПЛ Лізинг" в червні заявило, що планує вилучити 90 тролейбусів і 10 трамваїв, переданих за лізинговою схемою харківській міській владі в 2006 р. За словами Ю. Свідзинського, заборгованість за рухомий склад разом із штрафами за прострочення виплати становить 49 млн. грн., а "КП" Міськелектротранс "та Харківська міськрада з жовтня 2007 р. не виконують своїх зобов'язань щодо сплати лізингових платежів. Коментуючи цю інформацію, М.Добкін заявив, що міська влада не зможе без допомоги держави розрахуватися за лізингові тролейбуси і трамваї.