Традиционные свечи памяти жертв Голодомора сегодня зажгут на ХарьковщинеСьогодні, 26 листопада, - День пам'яті жертв Голодомору в Україні.

Як повідомив сайт Харківської облдержадміністрації (ХОДА), в Харкові і області в цей день проходить низка заходів, приурочених до Дня пам'яті жертв Голодомору 1932-33 рр. Зокрема, у парку Пам'яті (вул. Академіка Павлова, 129/131) пройшла церемонія вшанування пам'яті жертв Голодомору, а на пл. Рози Люксембург о 17.00 розпочнеться акція "Запали свічку", і свічки в пам'ять про мільйони жертв Голодомору запалять близько 500 харків'ян. У всіх храмах Харківщини відбудуться поминальні панахиди. Крім того, в суботу на території області приспущено з траурною стрічкою державні прапори.

У цей же день Харківський громадський комітет із вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932 - 1933 рр. в Україні проведе траурний хресний хід (початок о 12.30) від пл. Конституції по вул. Сумській до Молодіжного парку. У ньому, біля Хреста пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій, відбудуться мітинг-реквієм та панахида (початок о 13.30).

Як повідомив сайт комітету, о 16.00 на пл.Свободи харків'яни зможуть взяти участь у всеукраїнській хвилині мовчання та акції "Запали свічку", учасники якої запалять свічки і викладуть з них хрест. Як повідомляла раніше ХОДА, в будівлі Будинку рад у вікнах, що виходять на пл.Свободи, буде запалено близько 70 свічок, на пл.Свободи - ще 250. Комітет із вшанування пам'яті жертв Голодомору закликав усіх небайдужих мешканців регіону приєднатися до акції і запалити у своїх вікнах свічки пам'яті жертв голодоморів.

"Голодомор є трагедією світового масштабу, яка нанесла непоправні втрати Україні", - таку заяву зробив президент України Віктор Янукович у своєму зверненні до українців 26 листопада, в День пам'яті жертв Голодомору, передало інформагентство "РБК-Україна" з посиланням на прес-службу глави держави.

"Щороку в кінці листопада ми вшановуємо пам'ять загиблих від страшних голодоморів, які забрали життя мільйонів людей. Небачена трагедія світового масштабу завдала непоправної шкоди Україні. Жахливі роки тоталітаризму стали і духовною катастрофою: було зруйновано безліч храмів, фізично знищено й відправлено до таборів сотні тисяч селян, робітників і представників інтелігенції, постраждала майже кожна українська сім'я. Свято зберігаючи пам'ять про трагічні сторінки нашого минулого, українська держава впевнено рухається вперед, розвиваючи громадянське суспільство на принципах захисту прав і свобод, закладаючи міцний фундамент для майбутніх поколінь", - йдеться у зверненні президента .

Президент взяв участь у церемонії вшанування пам'яті жертв голодоморів в Україні, яка відбулася на території Національного музею "Меморіал пам'яті жертв голодоморів" в Києві. На церемонії були присутні також екс-президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко.

Довідка "SQ". День пам'яті жертв голодоморів - щорічний національний пам'ятний день в Україні, який припадає на четверту суботу листопада. День пам'яті жертв голодоморів встановлений указом президента України від 26 листопада 1998 р. Традиційно у цей День в державі вшановують пам'ять жертв голодоморів хвилиною мовчання, відвідують поминальні богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні.

4 листопада 2005 р. президент України Віктор Ющенко в указі "Про вшанування жертв та постраждалих від голодоморів в Україні" назвав голодомори 1921 - 1923, 1932 - 1933 і 1946 - 1947 рр. геноцидом українського народу. За ініціативи президента Верховна Рада прийняла закон, в якому Голодомор 1932 - 1933 рр., відповідно до Конвенції ООН від 9 грудня 1948 р. про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, кваліфіковано як акт геноциду українського народу.

1 листопада 2007 р. Генеральна конференція ЮНЕСКО прийняла резолюцію "Про увічнення пам'яті жертв Голодомору в Україні". У тексті резолюції ЮНЕСКО висловила співчуття жертвам Голодомору 1932-33 рр. в Україні та жертвам голоду, що також мав місце у Росії, Казахстані та на інших територіях колишнього СРСР.

Протягом ХХ ст. народ України пережив три голодомори - 1920-1921, 1932-1933 і 1946-1947 рр. За різними оцінками, від голоду загинуло від 3 до 10 млн.чол., близько третини загиблих - діти.

У Харківській області (в той час у неї входили великі частини Полтавської і Сумської, а також деякі райони Київської та Луганської областей), за деякими даними, в 1932-1933 рр. від голоду загинуло близько 2 млн. осіб. Протягом трьох місяців 1933 р. в області померло близько 300 тис. її жителів.

"Щорічно в кінці листопада ми вшановуємо пам'ять загиблих від страшних голодоморів, які забрали життя мільйонів людей. Небачена трагедія світового масштабу завдала непоправної шкоди Україні. Жахливі роки тоталітаризму стали і духовною катастрофою: було зруйновано безліч храмів, фізично знищено й відправлено до табору сотні тисяч селян , робітників і представників інтелігенції, постраждала майже кожна українська сім'я. Свято зберігаючи пам'ять про трагічні сторінки нашого минулого, українська держава впевнено рухається вперед, розвиваючи громадянське суспільство на принципах захисту прав і свобод, закладаючи міцний фундамент для майбутніх поколінь ", - йдеться у зверненні президента .

Президент взяв участь у церемонії вшанування пам'яті жертв голодоморів в Україні, яка відбулася на території Національного музею "Меморіал пам'яті жертв голодоморів" в Києві. На церемонії були присутні також екс-президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко.