Великі підприємства Харківської області очікують відшкодування їм близько 170 млн.грн. податку на додану вартість (ПДВ). Про це 26 липня на засіданні круглого столу, який пройшов у прес-центрі інформаційного агентства "STATUS QUO", повідомив виконавчий директор об'єднання організацій роботодавців Харківської області "Граніт" Василь Григор'єв. За його словами, в числі підприємств, яким затримується виплата ПДВ, - корпорація "Бісквіт-Шоколад", ДП "Завод "Електроважмаш" і ЗАТ "Завод "Південкабель". "Повинні майже всім великим підприємствам, які входять до регіональної організації роботодавців", - зазначив В.Григор 'єв.

За словами президента корпорації "Бісквіт-Шоколад" Алла Коваленко, корпорації затримується виплата близько 30 млн.грн. ПДВ. Відповідно до Податкового кодексу, підприємство змушене проводити авансову виплату податку на прибуток, що разом з нестачею поворотного ПДВ призводить до істотного вимивання обігових коштів підприємства. "З податкового навантаження і за рівнем оплати праці ми підходимо під категорію підприємств, які можуть претендувати на автоматичне відшкодування ПДВ. Але при цьому у нас рівень експорту становить близько 40%, а Податковий кодекс (ПК) вимагає, щоб він був не меншим 50%. Потрібно внести до законодавства зміни, щоб поріг рівня експорту для автоматичного відшкодування ПДВ був знижений", - відзначила А.Коваленко.

Як повідомила заступник голови Державної податкової служби України в Харківській області Вікторія Шустова, є випадки, коли великі підприємства співпрацюють з неблагонадійними підприємцями. "Якщо підприємства хочуть, щоб їм відшкодовували ПДВ, вони не повинні цього робити, так як неблагонадійні підприємства намагаються вимивати ПДВ з бюджету країни. При цьому грошей на відшкодування ПДВ підприємствам-експортерам не вистачає. Хочете відшкодування ПДВ - будуйте прозорі бізнес-зв'язку", - зазначила заступник начальника облДПА.

Довідка "SQ". Двадцять три підприємства Харківської області отримали право автоматичного відшкодування 53 млн.грн. ПДВ за даними на 11 липня. У числі отримали право автоматичного відшкодування - ВАТ "Турбоатом" (8,6 млн.грн.), ДП "Завод "Електроважмаш" (16,8 млн.грн.), ТОВ "Торговельний дім "ХТЗ" (11,1 млн. грн.). Усього за підсумками першого півріччя 2011 р. заявлено до відшкодування з бюджету 417 млн.грн. ПДВ, з них відшкодовано 352 млн.грн. Попереджена виплата безпідставно заявленого до відшкодування ПДВ на суму 24 млн.грн.

До числа підприємств, які можуть отримати автоматичне відшкодування ПДВ, входять ТОВ "Харківський завод підйомно-транспортного устаткування" та ПАТ "Вовчанський агрегатний завод", але на цих підприємствах надто маленька зарплата. Щоб підприємство потрапило в число тих, кому автоматично відшкодовується ПДВ, середня зарплата на підприємстві повинна бути вище 2 тис.грн.

Автоматичне відшкодування ПДВ введено Податковим кодексом України, який діє з січня 2011 р. Відбір підприємств здійснюється за допомогою комп'ютерних програм. Підприємства, що претендують на автоматичне відшкодування, повинні відповідати низці критеріїв. Зокрема, чисельність працюючих перевищує 20 осіб, середня зарплата більш ніж у два з половиною рази перевищує мінімальну в кожному з останніх чотирьох звітних періодів (кварталів), рівень податкових зобов'язань з податку на прибуток вище середньогалузевого, залишкова балансова вартість основних фондів перевищує суму податку, заявленого до відшкодування за попередні 12 календарних місяців.

За результатами декларування за лютий 2011 р. ПДВ в автоматичному режимі відшкодували тільки одному підприємству Харківської області, за квітень - дев'яти підприємствам. За даними облДПА, головними причинами, через які підприємства отримують відмову, залишається розбіжність між податковим кредитом і податковими зобов'язаннями контрагентів, а також низький рівень заробітних плат на підприємствах.