Викладання основ православної культури в історичному плані може бути введено в навчальні плани 10-11 класів шкіл Харківської обл. як факультативний курс. Як повідомила заступник голови Харківської облради Вікторія Казакова, готовність запровадити такий курс у відповідь на ініціативу голови облради Сергія Чернова висловило керівництво Харківської облдержадміністрації (ХОДА). Про це повідомив офіційний сайт Харківської облради.

За словами В. Казакової, доцільним вважається створення пілотного проекту впровадження курсу в п'яти школах Харківської області та трьох школах Харкова. Науково-методичний супровід і програма моніторингових досліджень, які будуть проводитися Харківським обласним науково-методичним інститутом безперервної освіти, дадуть можливість вивчити доцільність і раціональність введення курсу, проблемні питання та пріоритетні напрями розвитку. "У ХОДА вважають, що факультативний курс може вводитися в школах на добровільних засадах, за бажанням учнів та їхніх батьків", - зазначила В. Казакова. "Дослідження зарубіжних учених показали, що молодь, вихована на засадах релігії, більшою мірою соціально адаптована", - підкреслила вона.

Довідка "SQ". Питання про необхідність введення в середніх школах і ВНЗ курсу православ'я було піднято під час поїздки до Харкова 26-27 травня предстоятеля Української православної церкви (Московський патріархат) митрополита Володимира та його зустрічі з С. Черновим. За його словами, він обговорив це питання з головою ХОДА Михайлом Добкіним, і вони домовилися, що облрада розробить спеціальну програму, згідно якій з 1 вересня буде рекомендовано ввести спеціальний курс.

Згідно опитування Харківської філії Інституту проблем управління ім. Горшеніна, більшість харків'ян (74,6%) підтримує ідею введення уроку православ'я в школах. З них "точно позитивно" до цієї ініціативи ставляться 44,3% респондентів, "швидше позитивно" - 30,3%. 18,7% респондентів відноситься до введення курсу негативно, з них 10% - "точно негативно", 8,7% - "скоріше негативно". 6,7% городян вагалися з відповіддю. 63,8% харків'ян заявили, що урок православ'я має бути факультативним. П'ята частина опитаних (20,8%) не проти того, щоб урок був включений до обов'язкової шкільної програми. 8,5% респондентів вважають, що такого уроку не повинно бути взагалі. Байдуже ставлення до цього питання висловили 2,5% респондентів, а 4,4% вагалися з відповіддю.