Харьковчане будут платить за вывоз мусора 8,4 гривны с человекаМешканці багатоквартирних будинків Харкова будуть платити за вивезення і захоронення сміття 8 грн. 40 коп. на місяць з однієї людини, прописаної у квартирі. Про це 25 листопада повідомив радник харківського міського голови Фазіль Аббасов. За його словами, розрахунок вартості послуг з вивезення та утилізації ТПВ тепер будуть робити окремо від розрахунку квартплати.

Як зазначив Ф.Аббасов, для населення буде встановлений тариф у 47 грн. за 1 кубічний метр сміття. Згідно з нормами, на одну людину припадає 2,15 куб.м сміття на рік (6 л на день). Нові норми планують затвердити на найближчій сесії Харківської міськради, платити за новими тарифами за вивезення сміття, як і квартплату, харків'яни будуть з 1 січня 2012 р.

Також Ф.Аббасов підкреслив, що зараз мешканці приватного сектора щомісяця платять за вивіз і утилізацію ТПВ від 8 до 9 грн. "Тому для них тариф, у цілому, не зміниться. Але тариф підвищиться для організацій. Він буде становити від 52,16 грн до 68,3 грн.", - додав радник мера.

Нові тарифи також встановлені за вивезення та переробку великогабаритного сміття. Новий тариф для населення пропонують у розмірі 86,3 грн., бюджетних організацій - 95,91 грн., інших споживачів - 125,11 грн. за куб.м сміття.

Заступник міського голови - директор Департаменту комунального майна Харківської міської ради Михайло Фатєєв повідомив, що за законом вартість вивезення та утилізації сміття необхідно переглядати кожні 5 років і зараз підійшов термін перегляду цих тарифів.

Довідка "SQ". У Харкові з 1 січня хочуть підвищити тарифи квартплати.

Спецвипуск газети Харківської міськради "Харьковские известия" з проектом рішення виконкому міськради про підвищення з 1 січня 2012 р. тарифів на утримання будинків та прибудинкових територій розповсюдили серед мешканців Харкова. Як сказано в аналізі проекту рішення, що існують з 2009 р. тарифи "не відшкодовують економічно обгрунтовані витрати на надання послуг", через що збитки "Житлкомсервісу" за 9 міс. 2011 р. складе 53,3 млн.грн.

До тарифу на утримання будинків та прибудинкових територій включена оплата 11 послуг (з нього виведена оплата послуги на вивіз побутових відходів, яка буде оплачуватися окремо).