Метро по две гривны, чистка в "Батьківщині" и зеленые протесты

У червні КП "Харківський метрополітен" запропонує підвищити вартість проїзду в метро до двох гривень. Про це в п'ятницю, 21 травня, заявив начальник метрополітену Сергій Мусєєв. Він наводив аргументи загальні: якщо все навколо дорожчає, то і проїзд у метро не може не зрости в ціні, і конкретні: витрати метрополітену на рік складають близько 600 млн.грн., а виручка - всього 300 млн.грн. Вона могла б бути більшою - 450 мільйонів, але держава не компенсує перевезення пільговиків. Так що вартість проїзду, за словами Мусєєва, підвищувати необхідно. Втім, швидкого підвищення тарифу очікувати не варто: це питання має бути узгоджений не лише в профільних управліннях облдержадміністрації, але і в міністерствах економіки, юстиції і транспорту. Це той рідкісний випадок, коли бюрократична тяганина працює на громадян: на узгодження піде не один місяць, а до тих пір тариф залишиться тим самим.

Крім того, минулого тижня метрополітен звітував про введення безконтактних карток для пільговиків. За словами Мусєєва, заявки на одержання карток подало близько 200 тис. осіб, з них 150 тисяч їх вже отримали, а  50 тисяч карток чекають на своїх господарів у "Приватбанку", який є емітентом пластикових карт для проїзду в метро. У самому банку дали дещо інші цифри: видано 100 тисяч карток, останнім часом надійшло ще 46 тис. заявок, які банк намагається виконати, видаючи на день по 500 карт.

У скільки обійшовся метрополітену весь цей захід - невідомо. Але як би там не було, затія, здається, окупається. Заступник начальника КП "Харківський метрополітен" Юрій Баранов заявив, що введення безконтактних карток в харківському метро дозволило відсіяти людей, які представлялися пільговиками, але насправді не мали права на безкоштовний проїзд. Їх кількість склала 10% загального числа пільговиків. Десять відсотків - це приблизно 15-20 тисяч чоловік, які тепер будуть оплачувати проїзд. Нескладно порахувати, що при двох поїздках на день ці колишні "пільговики" принесуть метрополітену близько 10 млн.грн. на рік. Навряд чи введення пластикових карток для пільговиків обійшлося у велику суму.

А ось із чим у метрополітену не складається, так це з компенсацією перевезення пільговиків. Керівники метро дуже обережно висловлювалися на цю тему: впевненості в тому, що держава виділить компенсацію, ніхто не демонстрував. До речі, картки для пільговиків вводилися, в тому числі, для того, щоб цих самих пільговиків порахувати і потім судитися з урядом. Нагадаємо, такі плани будував Михайло Добкін, ще будучи мером Харкова. Правда, тоді мова йшла про уряд Тимошенко. Тепер же зі зрозумілих причин позов до Кабміну за компенсацію буде виглядати як оксюморон. Але як би там не було, треба думати, затія з картками все ж себе виправдає хоча б за рахунок виявлення липових пільговиків.

Олександр Фельдман дав у понеділок, 17 травня, прес-конференцію в нашому інформагентстві. Нагадаємо, позаминулого тижня він перейшов в правлячу коаліцію. Виглядав Олександр Борисович посвіжіло і розслаблено - як людина, яка позбулася важкого вантажу. Мабуть, щоб підкреслити початок нового етапу в своєму житті, Фельдман приїхав на прес-конференцію на мотоциклі.

Поява Фельдмана в прес-центрі була цікавішою, ніж сама прес-конференція. Олександр Борисович нічого нового не повідомив, попросив дати йому час зібратися з думками і підготувати політичний проект, який буде презентовано восени. Розповів Фельдман і про причини, що спонукали його перейти в коаліцію. Виявилося, преса відіграла в цьому рішенні не останню роль. За словами нардепа, він довго міркував над тим, приєднуватися йому до коаліції чи ні, і повідомлення в ЗМІ, що обговорювали тему можливого переходу, підштовхнули його до цього рішення.

Олександра Фельдмана з "Батьківщини" поки не виключили. А ось двом іншим харківським перебіжчикам не пощастило: народні депутати Валерій Камчатний та Олег Гейман були виключені з партії "Батьківщина" за "дії, не сумісні з членством в партії". Валерій Камчатний з таким рішенням не згоден: виключити його з партії як члена політради "Батьківщини" може або політрада, або з'їзд, але не нижчий орган, в даному випадку - президія. Крім того, Камчатний повідомив, що коли отримає на руки рішення про своє виключення, вирішить, оскаржувати його чи ні. Це виглядає дивним: навіщо Камчатному тепер "Батьківщина"? Своїм переходом до коаліції він остаточно спалив мости, і чіплятися за процедурні порушення, щоб продовжувати значитися в цій партії, немає ніякого сенсу.

Отже, чистка рядів у "Батьківщині" триває. Правда, від тих, хто трохи раніше почав чистити від "Батьківщини" себе. Ця політична сила не працює над помилками, а плодить нові, знову і знову привертаючи увагу громадськості до своїх внутрішніх проблем. І це замість того, щоб займатися власне опозиційною діяльністю. Наприклад, у понеділок, 17 травня, під стінами облдержадміністрації пройшов пікет Комітету захисту України. "Батьківщина" входить до складу цього комітету, але її представники на акції помічено не було. Чому? Напевно, було не до того - чистили ряди. Взагалі, на пікеті були помітні лише прапори ВО "Свобода". Крім того, в акції взяли участь представники Народного руху. Всі інші члени Комітету захисту України проігнорували захід. Цей пікет навів на невеселі роздуми: схоже, в Харкові опозицію чинній владі становлять тільки націоналісти.

Ми вже неодноразово розповідали про ситуацію, що склалася навколо розширення харківського гольф-клубу. Минулого тижня ця тема знову потрапила в новинні стрічки. Причина - активісти-громадські провели збори з приводу проведення громадських слухань і поспішили повідомити про це ЗМІ. На брифінгу було сказано багато загальних фраз про важливість захисту зелених насаджень. При цьому тема розширення гольф-клубу якось відійшла на другий план. Причина - площа, яка відведена під його розширення, займає близько одного відсотка Лісопарку. Один відсоток Лісопарку - це не та кількість лісу, через яку варто городити город. А через що тоді варто? Наприкінці брифінгу ведучий спробував повернути розмову в конструктивне русло і спитав, яка все ж мета слухань. Як виявилося, мета - прийняти якусь резолюцію рекомендаційного характеру, яка повинна встановити правила вирубки зелених насаджень в Харкові.

Навіщо проводити захід, якщо його підсумком стане якась резолюція рекомендаційного характеру? Причому резолюція для влади, яка сама і породила проблему, виділяючи ділянки в лісопарковій зоні. Невже ініціатори слухань всерйоз вважають, що влада одумається?

Швидше за все, справа в іншому. Активісти не без підстав вважають, що ця "зелена карта" буде розіграна під час місцевих виборів. Хто буде розігрувати цю карту? Це питання поки залишається відкритим. Можливо, Арсен Аваков. З меншою ймовірністю - Олександр Фельдман. А може бути, цю карту розіграють "регіонали" - супротивники Кернеса, або сам Геннадій Кернес спробує використати ситуацію проти Юрія Сапронова, якщо той виявить мерські амбіції. Загалом, варіантів маса. А в очікуванні того світлого моменту, коли вони комусь знадобляться, захисники зелених насаджень будуть продовжувати підігрівати увагу громадськості до проблеми.

Минулого тижня тема захисту зелених насаджень отримала несподіване продовження. 19 травня на засіданні виконкому Харківської міськради було ухвалено рішення про будівництво нової дороги. Для цього на ділянці від вулиці Сумської до вул.Новгородської (у районі вул. Білої акації) необхідно вирубати 503 дерева в парку Горького. Вже на наступний день, 20 травня, в парку почали зносити дерева. 21 травня міліція затримала чотирьох активістів, які намагалися перешкоджати вирубці лісу. Крім того, робітники, які рубали дерева в парку ім.Горького, побили харківського правозахисника Євгена Соловйова. За словами останнього, агресією робітники відповіли на його спробу їх сфотографувати.

Ситуація поки не зрозуміла. Громадські активісти стверджують, що вирубка дерев незаконна: за їхніми словами, для знесення дерев потрібен дозвіл Мінприроди, науковців та громадськості. Міська влада наполягає на тому, що всі узгодження пройдені. Проте активісти продовжують стояти на своєму і навіть організували чергування на місці вирубки. Можливо, пізніше з'явиться інформація, що підтверджує, що дії міської влади дійсно незаконні. А поки, з огляду на те, що мерія компенсує вирубку висадкою нових дерев, дії активістів не виглядають виправданими.