Українська греко-католицька церква (УГКЦ) засудила демонтаж у Харкові меморіальної дошки кардиналу УГКЦ Йосипу (Сліпому). Як повідомив сайт Донецько-Харківського екзархату УГКЦ, екзарх Донецько-харківський Степан (Менек) у своїй заяві з цього приводу наголосив, що демонтажу пам'ятної дошки не завадили ані звернення до харківської влади глави УГКЦ Любомира (Гузара), ні протести української громадськості. "Кому перешкоджає і не дає спокійно спати пам'ять про наших українських мучеників і сповідників віри? Живемо ми в Україні, де давно вже засуджена сталінсько-репресивна машина, але все ж таки є люди, які мають великий вплив на представників влади і роблять усе можливе, щоб цю пам'ять затерти. Хто вони, ці представники громадської організації "Велика Русь", які подали прохання про демонтаж пам'ятної таблиці і тим самим привели до напруженості в українському багатоетнічному суспільстві?", - підкреслено в заяві.

"Ми будемо боротися законним способом, але є ще й вищий суд - суд Божий", - підкреслив отець Степан.

Окрім того, з протестом у зв'язку зі знищенням пам'ятної дошки виступив львівський міський голова Андрій Садовий. "Це неприпустимий акт вандалізму, який викликав обурення не тільки вірних УГКЦ, а й усієї української громадськості. Від імені громади Львова я звертаюся до влади Харкова з настійною вимогою припинити ці та інші акти наруги над українськими пам'ятниками в Харкові. Якщо українська влада дозволяє так вільно поводитися антиукраїнським шовіністичним організаціям, то це призведе до природного опору українців", - йдеться в зверненні А.Садового, розміщеному на сайті Львівської міськради.

Довідка "SQ". Меморіальна дошка Йосипу (Сліпому) була встановлена 2005 р. на колишній будівлі Харківської пересильної в'язниці (вул.Малиновського, 5) у якій він знаходився в 60-х рр. перед відправленням до мордовських таборів. Дошка була демонтована у середині листопада 2010 р. за рішенням Дзержинського райсуду Харкова, прийнятому за позовом громадської організації "Велика Русь".