Комуністична партія України вимагає зупинити діяльність харківських чиновників, які "сприяють пропаганді неонацистської ідеології". Як повідомив сайт прес-служби КПУ, з відповідним запитом до прем'єр-міністра України Миколи Азарова звернувся народний депутат від Компартії Євген Царьков.

"Представники офіцерської громадськості Харківщини звернулися до мене, щоб я як народний депутат вимагав від керівництва країни створити комісію з вивчення дій голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна, який фактично ініціював відкриття меморіальної дошки гітлерівському колабораціоністові Йосипу Сліпому в Харкові - місті, з якого починалося звільнення України від фашизму ", - заявив Є. Царьков.

Він підкреслив, що вимагає не тільки дати правову оцінку діям М. Добкіна як губернатора в частині перевищення повноважень, але і "зробити політичні висновки з його діяльності". "Будучи представником партії влади, він порушує саму програму Партії регіонів. Адже представники цієї партії в парламенті підтримали заяву Верховної Ради з приводу 65-річчя Нюрнберзького процесу, у якій засуджуються спроби реабілітації фашистських колабораціоністів", - заявив Є. Царьков.

Довідка "SQ". Меморіальна дошка Йосипу Сліпому була встановлена ​​в 2005 р. на будівлі колишньої пересильної тюрми Харківської (вул.Малиновського, 5), у якій він знаходився в 1961 р. перед відправкою у мордовські табори. Дошка була демонтована у середині листопада 2010 р. за рішенням Дзержинського райсуду Харкова, прийнятому за позовом громадської організації "Велика Русь".

14 грудня 2010 р. мер Львова Андрій Садовий заявив, що меморіальну дошку відновлять за рахунок коштів Львівської міськради. 22 лютого 2011 р. дошку знову встановили в Харкові.

Кардинал Й. Сліпий - український церковний і громадський діяч, патріарх Української греко-католицької церкви, вчений і богослов. У 1945 р. Й. Сліпий разом з іншими українськими греко-католицькими владиками був заарештований радянськими властями і засуджений до 8 років позбавлення волі. Під час етапу в мордовські табори перебував кілька тижнів у Харківській пересильній тюрмі. У 1963 р. завдяки клопотанням римського папи Івана XXIII та президента США Дж. Кеннеді митрополита Й. Сліпого звільнили і депортували. Він помер в 1984 р. в Римі (Італія).