"Позиції працівника в проекті нового Трудового кодексу сильно послаблені, позиції роботодавця - посилені", - заявила 23 листопада журналістам доктор економічних наук, завідувачка кафедрою управління Харківського національного економічного університету Галина Назарова. Вона назвала декілька мінусів нового кодексу. Зокрема, згідно проекту, нормативний акт роботодавця, який він приймає в односторонньому порядку, робить необов'язковим колективний трудовий договір. "Це означає, що працівник змушений працювати в тих умовах, які йому визначив роботодавець", - зазначила Г.Назарова.

Крім того, у разі прийняття цього кодексу працівника можна буде звільнити, якщо порушені правила прийому на роботу. "Можна спочатку прийняти працівника з порушенням правил прийому, а потім за це звільнити", - зазначила Г.Назарова. "Також працівника можна звільнити за організацію страйку, визнаного судом незаконним, а визнати її такою - дуже легко", - підкреслила Г.Назарова. Крім того, звільнення передбачено за відмову працівника включати до трудового договору умови, які роботодавець має право включати. "А що конкретно він має право включати, ніде не зазначено", - повідомила Г.Назарова. За її словами, у новому проекті кодексу вводиться дискримінаційний захід для працівників малих підприємств (до 20 осіб.) - попереджати їх про звільнення потрібно за два тижні, а не за два місяці, як зараз.

Згідно проекту кодексу, роботодавець за відсутності колективного договору може продовжити тривалість робочого дня з восьми до десяти годин, але при наявності достатніх на те підстав. У проекті написано, що такими підставами можуть бути "вахтовий метод, кліматичні умови тощо". "Тому подібне" може включати що завгодно", - зазначила Г.Назарова. Більш ніж 10-годинний робочий день може встановлюватися колективним договором. "Тобто, за бажанням колективу працівник може працювати 24 години на добу і сім днів на тиждень", - заявила Г.Назарова. Також новим проектом кодексу посилена матеріальна відповідальність працівників, і відповідна умова може бути включена до трудового договору. "Це означає, що будь-які крадіжки або інші порушення повністю оплачуються працівником", - зазначила Г.Назарова.

Позитивними моментами у новому кодексі Г.Назарова назвала те, що працівник може бути звільнений за розголошення державної, комерційної таємниці, а також за порушення правил техніки безпеки. У кодексі з'явилася норма захисту прав власника, тобто працівника можна звільнити за порушення прав власника. Крім того, законодавчо вводиться заборона вимагати звільнення шляхом насильства, погроз, обману. "Але механізм цього контролю в кодексі ніяк не передбачено, тому довести такі дії буде складно", - зазначила Г.Назарова. Також заборонено звільняти працівників у зв'язку з настанням пенсійного віку та отримання права на пенсію. Плюсом нового кодексу також є законодавче введення поняття гнучкого режиму робочого часу.

Довідка "SQ". Проект Трудового кодексу був поданий у 2007 р. народними депутатами Василем Харою, Ярославом Сухим та Олександром Стояном (усі - Партія регіонів). У травні 2008 р. Верховна Рада підтримала Трудовий кодекс у першому читанні.

Нардеп-харків'янин Олександр Фельдман (позафракційний, обраний за списком Блоку Юлії Тимошенко) подав до Верховної Ради проект постанови про всенародне обговорення проекту Трудового кодексу. Обговорення пропонується провести до 11 березня 2011 р.