"Потрібно відкликати проект нового Трудового кодексу та доопрацювати його з урахуванням тих пропозицій, які є у трудових колективів і конкретних членів профспілок", - заявив 10 лютого в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" голова Об'єднання профспілок Харківської області (ОПХО) Сергій Тесленко. За його словами, даний законопроект викликає неоднозначну реакцію у фахівців і звичайних громадян, оскільки містить як позитивні, так і негативні моменти для найманих працівників, звужує права та можливості захисту інтересів трудящих.

Зокрема, за словами С.Тесленка, багато пунктів та положення проекту Трудового кодексу прописані нечітко, що дає можливість роботодавцям трактувати їх на свій розсуд. Згідно проекту, нормативний акт роботодавця, який він приймає в односторонньому порядку, робить необов'язковим колективний трудовий договір. "Це означає, що працівник змушений працювати в тих умовах, які йому визначив роботодавець. Наприклад, роботодавець зможе збільшувати тривалість робочого дня з 8 години до 10-12, а тривалість робочого тижня до 7 днів. Також проектом кодексу посилена матеріальна відповідальність працівників, то є будь-які порушення повністю оплачуються працівником. А якщо повну матеріальну відповідальність можна буде покласти на рядових фахівців, то ми дійдемо до рабства", - зазначив С.Тесленко. За його словами, законопроект не передбачає ні кримінальної, ні адміністративної відповідальності роботодавця за невиконання колективних договорів.

Як повідомив голова ОПХО, новим проектом кодексу вводиться дискримінаційна захід для працівників малих підприємств (до 20 осіб): попереджати їх про звільнення можна за два тижні, а не за два місяці, як зараз.

Також, за словами С.Тесленка, даний проект зведе до нуля діяльність комісії з трудових спорві. "Якщо раніше комісія з трудових спорів, яка представляє інтереси сторін, більшістю голосів ухвалила рішення на користь працівника, то керівник підприємства був зобов'язаний виконати волю комісії. У новому Трудовому кодексі пропонується, щоб при голосуванні було повне порозуміння членів комісії, а не більшості, як раніше, щоб комісія голосувала стовідсотково за те чи інше рішення. Тобто якщо навіть одна людина висловить незгоду, рішення не буде прийнято. І якщо раніше комісія з трудових спорів могла вирішувати питання безпосередньо у рамках підприємства, то зараз усі суперечливі питання будуть виноситися на рівень судів", - підкреслив голова ОПХО.

За його словами, не передбачено в новому проекті й того, що порушення прав профспілкової організації можна оскаржити в державній інспекції.

Крім того, як зазначив С.Тесленко, обурює нововведення, згідно якого роботодавець для контролю працівників на робочому місці зможе використовувати технічні засоби спостереження - відеокамери та пристрої для підслуховування, що суперечить нормам Конституції, чинному законодавству про інформацію, резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи. "Бачити в громадянах Україна потенційних злочинців - не зовсім коректно", - підкреслив С.Тесленко.

Позитивними моментами проекту кодексу С.Тесленко назвав те, що в ньому розширено коло питань щодо захисту честі і гідності працівників підприємств. Також у документі враховано такий момент, як першочерговість виплати заробітної плати. "Тобто як тільки гроші приходять на рахунок підприємства, роботодавець повинен вирішувати питання про виплату зарплати", - зазначив голова ОПХО. Крім того, в кодексі з'явилася норма захисту прав власника, тобто працівника можна звільнити за порушення прав власника. Також законодавчо вводиться заборона вимагати звільнення шляхом насильства, погроз, обману, але механізм цього контролю в кодексі ніяк не передбачено, тому довести такі дії буде складно.

Як повідомив С.Тесленко, пропозиції та зауваження щодо даного законопроекту вже були направлені президенту, до Кабінету міністрів, у Федерацію профспілок України. "На жаль, за цим моментам не прийнято позитивного рішення. Але 17 лютого відбудеться засідання президії Федерації профспілок України. І наше об'єднання профспілок області ініціює розгляд питання по внесенню змін до проекту Трудового кодексу, щоб визначитися, як діяти далі в даній ситуації. Адже соціальний діалог між владою і профспілками сьогодні опустився на той рівень, коли треба не просто робити зауваження і закликати, а й давати зрозуміти, що так далі тривати не може", - резюмував С.Тесленко.

Довідка "SQ". Проект Трудового кодексу був поданий у 2007 р. народними депутатами Василем Харою, Ярославом Сухим та Олександром Стояном (усі - Партія регіонів). У травні 2008 р. Верховна Рада підтримала Трудовий кодекс у першому читанні. Нардеп-харків'янин Олександр Фельдман (позафракційний, обраний за списком Блоку Юлії Тимошенко) подав до Верховної Ради проект постанови про всенародне обговорення проекту Трудового кодексу. Обговорення пропонується провести до 11 березня 2011 р.