Исчезновение Климентьева, победа Кернеса в Верховном Суде и маленькие победы лесозащитниковНайгарячішою темою минулого тижня було, мабуть, зникнення головного редактора газети "Новий Стиль" Василя Климентьєва. Він зник 11 серпня, а минулого тижня його зникнення стало набувати все більшого резонансу.

Досить сказати, що розслідування відповідної кримінальної справи взято на контроль губернатора Харківської області, міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова і навіть президента України. Міністр внутрішніх справ направив для розслідування зникнення Климентьєва свого заступника. Міліція порушила кримінальну справу за статтею "Умисне вбивство" і відпрацьовує 10 версій. За словами заступника міністра МВС Леоніда Зими, одна з версій полягає в тому, що причиною зникнення Климентьєва стала його професійна діяльність. "Матеріали, які він робив, були животрепетні, в них зачіпали високі посадові особи. Ми оцінюємо зараз, кому вигідна відсутність кореспондента", - заявив заступник міністра. За його словами, розглядається також версія, що В.Климентьєв живий і наразі знаходиться поза Харковом, однак малоймовірно, що журналіст міг сам сховатися.

Версія про те, що зникнення Климентьєва вигідно перш за все фігурантам його матеріалів, що називається, лежить на поверхні, але при найближчому розгляді виглядає сумнівною. Журналіст Василь Климентьєв, якого деякі місцеві ЗМІ після його зникнення стали називати "відомим", таким не насправді не є: газета "Новий стиль", яку він видавав на власні кошти, не поширювалася через кіоски, сайт газети не входив до числа відвідуваних харківських ресурсів. Тобто матеріали, які публікував Климентьєв, не ставали надбанням широкої громадськості. Тепер же, після його зникнення, з'явився масовий інтерес до його персони і, як наслідок, - до його статей. Навряд чи такий стан справ вигідний тим, чию діяльність він викривав.

З іншого боку, це різке зростання інтересу до статей Климентьєва вигідне тим, хто за ним стояв. Те, що Климентьєв не міг добути, пропагованої інформацію, не маючи джерел і навіть покровителів в правоохоронних органах, - очевидно. Для того щоб у цьому переконатися, досить уважно почитати його статті, що містять надто багато специфічної, за змістом і за формою, інформації, яка частіше фігурує у внутрішніх документах правоохоронців, ніж у газетних статтях. Загалом, причетних до зникнення Климентьєва, можливо, слід шукати не серед тих, чию діяльність він описував, а тих, хто поставляв Климентьєву відомості.

Представники МВС таку версію не озвучували, проте заступник міністра заявив про існування версії, що знайдений човен з телефоном зниклого (виявлений 17 серпня) - спроба повести слідство хибним шляхом, оскільки човен був знайдений недалеко від будинку одного з головних фігурантів матеріалів Климентьєва. Цей "помилковий шлях" може служити підтвердженням того, що версія про те, що до зникнення журналіста причетні герої його статей, - малоймовірна. Справа в тому, що всі вони, так чи інакше, не один рік пов'язані з правоохоронною діяльністю і навряд чи, задумавши вбити неугодного журналіста, допустили б подібну помилку, що межує з дурістю - залишили б на загальний огляд докази в такому компрометуючому місці.

Поки політичний аспект зникнення Климентьєва не виявився, але якщо журналіст не буде знайдений, можна не сумніватися в тому, що послідує низка гучних заяв про "наступ на свободу слова". Але заяви ці будуть лунати з Києва. Харківські опозиційні політики, швидше за все, вирішать відмовчатися. Справа в тому, що фігуранти статей Климентьєва занадто впливові у регіоні, і відкрита конфронтація з ними для харківських опозиціонерів може закінчитися неприємностями такими, що судові позови з вимогою спростувати інформацію будуть найлегшим покаранням за зроблені зопалу заяви.

Замість коментування зникнення журналіста харківська опозиція вирішила нагадати про себе, попіаритись на безпечних для себе темах. Депутат Харківської облради Арсен Аваков під час сесії облради 19 серпня запропонував прийняти звернення облради до президента України Віктора Януковича і запропонувати президенту не підвищувати ціни на газ для населення. Пропозицію він вніс від фракцій БЮТ і "Наша Україна". Сесія в ході голосування відхилила цю пропозицію. 24 депутати проголосували "за", 30 - проти, решта - утрималися. Звичайно, було наївно припускати, що більшість депутатів облради, які належать до Партії регіонів, підтримають звернення до президента, в якому піддається сумніву правильність президентського курсу. Але опозиція таку пропозицію внесла, тим самим нагадавши харків'янам про своє існування і продемонструвавши турботу про них.

Виконуючий обов'язки мера Харкова Геннадій Кернес виграв у суді найвищої інстанції. Верховний суд України зобов'язав колишнього депутата Харківської міськради В'ячеслава Картавих спростувати інформацію, висловлену ним на адресу в.о. міського голови - секретаря міськради Г.Кернеса. ВСУ залишив без змін рішення Київського райсуду Харкова від 19 вересня 2008 р. і Апеляційного суду Харківської області від 4 лютого 2010 р. Згідно рішенню ВСУ, протягом 20 днів В.Картавих повинен публічно спростувати інформацію про те, що "де б не з'являвся Г.Кернес, він завжди створював злочинне співтовариство", що Г.Кернес "змусив одного з підслідних зізнатися у виготовленні вибухового пристрою і організації вибуху", готує провокації щодо Картавих і членів його сім'ї і намагається зробити з міськвиконкому "злочинну організацію". Згідно рішення суду, В.Картавих повинен зібрати прес-конференції в прес-центрах "STATUS QUO" і "Майдан Свободи" аналогічні тим, які відбулися 27 серпня і 4 жовтня 2007 відповідно.

На перший погляд, Г.Кернес отримав беззастережну перемогу, але не все так однозначно. Якщо В.Картавих стане виконувати рішення суду, він знову зверне увагу на звинувачення, що лунали раніше. Чи потрібно це Г.Кернесу? Швидше - ні. Судам, навіть Верховному суду, українці, згідно усіх соціологічних опитувань, не довіряють, а тому навряд чи в суспільній свідомості закріпиться думка, що звинувачення В.Картавих були безпідставними. Крім того, В.Картавих, про якого давно не було чути, може використовувати прес-конференції для озвучування нових звинувачень на адресу в.о. мера, що для останнього, з огляду на близькість виборів, буде дуже недоречно. Більш того, спростовуючи свої заяви трирічної давності, Картавих може зробити це в такій формі, що виконання рішення Верховного Суду перетвориться на фарс. Загалом, для в.о. мера було б краще, щоб Картавих на публіці більше не показувався і його звинувачення були якомога швидше забуті.

Минулого тижня відбулося кілька подій, пов'язаних зі скандальним будівництвом дороги через Лісопарк. 19 серпня прокурор Харківської області Геннадій Тюрін повідомив, що прокуратура Харківської області порушила кілька кримінальних справ, пов'язаних з будівництвом дороги через парк Горького. Що це за кримінальні справи, прокурор не повідомив, запевнивши, що як тільки перевірка завершиться, з відповідною публічною заявою виступить прокурор міста Євген Попович, та й сам Тюрін, за його словами, готовий поспілкуватися з пресою.

Сам факт порушення кримінальних справ ще не означає, що полетять чиїсь голови. Врешті-решт, справи можна і закрити за відсутністю складу злочину. Швидше за все, так і відбудеться, а їх порушення, ймовірно, переслідує тільки одну мету - продемонструвати громадськості зацікавленість прокуратури і прагнення знайти винних.

До речі, одного винного вже знайшли. Ним став заступник начальника Дзержинського РВВС у Харкові Вадим Шкуропатський. В.Шкуропатський був звільнений за результатами перевірки прокуратури його дій під час вирубки дерев у парку Горького. Шкуропатскому було оголошено догану за порушення службової дисципліни. Наразі він перебуває у кадровому резерві міліції.

А тим часом будівництво дороги йде ударними темпами й ось-ось буде закінчено. Так що, по суті справи, всі акції лісозахисників ні до чого не привели. Але активісти-громадські обрали інший об'єкт для проведення акцій протесту. Активісти "Зеленого фронту" вже розбили наметове містечко біля 147-ї школи на Олексіївці, де орієнтовно має розпочатися будівництво нової дороги від Олексіївки до П'ятихаток. Активісти організації мають намір боротися проти забудови цієї ділянки Лісопарку.

Отже, спочатку було будівництво гольф-клубу, яке непомітно перестало цікавити лісозахисників, потім будівництво дороги через Лісопарк, яке викликало широкий громадський резонанс, але все ж продовжилося, тепер - Олексіївка ... Коли закінчиться вся ця лісозахисна діяльність? Можливо, з настанням холодів, коли погода перестане сприяти розміщенню наметових містечок. Але, швидше за все, днем закінчення активної діяльності захисників лісу стане день виборів, після якого найімовірніший кандидат на посаду міського голови втратить приставку в.о. до посади і отримає всю повноту влади в місті.