Медіацентр, який буде працювати в Харкові під час проведення Євро-2012, урочисто відкрили сьогодні, 23 травня. У церемонії відкриття взяли участь голова правління ПАТ "Завод ім. Фрунзе" Олександр Василенко (завод профінансував створення проекту медіацентру і його будівництво - "SQ") та директор Департаменту з підготовки та проведення Євро-2012 Харківської міськради Олександр Нечипоренко.

Як повідомив О.Василенко, у двоповерховому медіацентрі площею 1,6 тис. кв.м зможуть одночасно працювати 500 осіб: 150 фотокореспондентів і 350 журналістів. У приміщенні медіацентру знаходиться зона вітання, ресепшн, встановлені столи і комп'ютери, за якими будуть працювати журналісти, є кімнати для зберігання техніки. Також у приміщенні знаходяться 15 плазмових панелей, на які будуть подаватися телевізійні трансляції. За рахунок скляного фасаду для журналістів забезпечений хороший огляд околиць стадіону. Компанія "Укртелеком" забезпечила бездротовий доступ до інтернету Wi-Fi у приміщенні медіацентру.

Біля медіацентру обладнана стоянка для мікроавтобусів, на яких будуть встановлені супутникові тарілки і телевізійні студії.

За словами О.Василенка, враховані і можливості різних форс-мажорних ситуацій. Так, для резервного енергопостачання об'єкта встановлено два дизель-генератори потужністю по 200 кВт, які в разі необхідності запустяться автоматично.

Як повідомив О.Василенко, медіацентр створювався з урахуванням усіх вимог УЄФА. Крім того, при будівництві центру були застосовані інноваційні технології, в тому числі ресурсозберігаючі. Зокрема, всі внутрішні світильники мають світлодіодну основу, що дозволяє знизити енергоспоживання в чотири рази. Також застосована система кондиціонування, опалення та вентиляції з автоматичним регулюванням мікроклімату.

Вартість реалізації проекту склала майже 15 млн.грн. З них 12 млн.грн. - Інвестиції заводу ім.Фрунзе, а 2,4 млн.грн. - Гроші міського бюджету. За словами директора заводу, поки місто виділило на цей проект 1,8 млн.грн. Він також повідомив, що завтра УЄФА прийме приміщення медіацентру в оренду на час проведення матчів Євро-2012 у Харкові.

Також почав працювати акредитаційний центр, розташований поряд з медиацентром (вул. Плеханівська, 63, у приміщенні автосалону). Вже зараз усі журналісти, які отримали акредитацію на матчі Євро-2012, можуть прийти до акредитаційного центру за будь-якою консультацією, а також перевірити себе в списках акредитованих.

Довідка "SQ". Медіацентр побудований на колишній території заводу ім.Фрунзе, що примикає до спорткомплексу "Металіст". Виробничі потужності заводу зі старого майданчику були перебазовані на нову територію, що раніше належала ДП "Завод ім.Малишева". Крім того, біля "Металіста" був знесений склад готової продукції й один з допоміжних цехів, на місці яких обладнані два паркінги на 600 місць. Раніше О.Василенко повідомляв, що медіацентр і акредитаційний центр будуть здані в оренду УЄФА на термін до одного місяця. Вартість оренди - 160 грн. за 1 кв.м.

Фінальна частина чемпіонату Європи з футболу 2012 р. пройде з 8 червня до 1 липня в Польщі й Україні. Харків є одним з чотирьох українських міст (разом із Донецьком, Києвом і Львовом), які приймуть матчі фінального турніру чемпіонату. Згідно з жеребкуванням, збірна Нідерландів зіграє в Харкові всі три матчі групового етапу Євро-2012: 9 червня на стадіоні "Металіст" відбудеться матч Нідерланди-Данія, 13 червня - Нідерланди-Німеччина і 17 червня - Нідерланди-Португалія.