"Мої колеги-генетики з багатьох країн світу - Франції, США, Японії, Італії і т.д. - обурені закриттям лабораторії зародкових та стовбурових клітин, яка відноситься до кафедри генетики і цитології Харківського національного університету ім.В.Каразіна", - заявив "SQ" завідувач лабораторії В'ячеслав Клименко.

За його словами, закриттю лабораторії передував конфлікт, що виник між деканом біологічного факультету університету Людмилою Воробйовою і низкою викладачів кафедри, серед яких і сам В.Клименко. Завлабораторії заявив, що декан дозволяє собі грубо поводитися з підлеглими, ображати їх у присутності студентів. Через таку її поведінку багато викладачів бояться висловлювати свою думку, вони просто залякані. "З незвичайним прецедентом став той випадок, після якого вже не було сил мовчати. ​​Л.Воробйова, щоб утриматися на своїй посаді і стати єдиним генетиком у складі вченої ради факультету, вивела зі складу вченої ради трьох генетиків і ввела туди студентів, яким надала право голосу. Після цього я не витримав і написав службову записку на ім'я ректора університету Віля Бакірова. Дізнавшись про цю записку, Л.Воробйова почала чинити дії для мого звільнення і закриття нашої лабораторії, була створена відповідна комісія, яка перевіряла роботу лабораторії", - розповів В.Клименко.

За його словами, йому вже повідомили, що лабораторія закривається і що потрібно всі її цінності передати університету, "хоча це обурливо, оскільки лабораторія трималася лише на ентузіазмі її співробітників, практично все обладнання ми купували за свої гроші". В.Клименко також відзначив, що його підтримують багато аспірантів та студентів, які підписали колективного листа до ректора, в якому виступили за те, щоб В.Клименко залишився на обійманій посаді (усього свої підписи поставили 84 людини).

За словами В.Клименка, до складу комісії, яка була сформована для вивчення роботи лабораторії, увійшов також представник Харківського інституту проблем кріобіології та кріомедицини. "Ми не підтримуємо фетальну терапію, при якій перемелюється живий ембріон, а інститут її використовує. Можливо, ще й це призвело до того, що нашу лабораторію закривають", - підкреслив В.Клименко.

За його словами, лабораторія тісно співпрацювала з опіковим центром при Харківській міській клінічній лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги ім.О.Мещанінова, і керівник опікового центру Тамара Григор'єва в цьому конфлікті підтримує співробітників лабораторії.

Як заявив "SQ" голова комісії, яка вивчала діяльність лабораторії, завідувач кафедри біохімії ХНУ Євген Перський, дійсно, вченими радами факультету та університету було прийняте рішення про закриття лабораторії зародкових та стовбурових клітин, оскільки вона не виконувала поставлених перед нею завдань, у лабораторії не було ніякої наукової продукції. У зв'язку з цим було вирішено реформувати лабораторію в наукову групу, яку очолив директор Науково-дослідного інституту біології ХНУ Анатолій Божков. В.Клименко запропонували погодинну оплату праці на кафедрі. "Факультет та університет помилилися, коли довірили В.Клименку лабораторію і висловили готовність їй допомогти", - заявив Є.Перський.

Як повідомив "SQ" О.Божков, він знає про конфлікт, який склався навколо лабораторії зародкових та стовбурових клітин, тому що був одним із членів комісії, що вивчала роботу лабораторії. Він підтвердив слова Є.Перського. О.Божков зазначив, що згідно з результатами роботи комісії, з якими погодилися вчені ради факультету та університету, лабораторія за кілька років своєї роботи так і не змогла функціонально вирости до формату саме лабораторії. "Її, швидше, можна назвати маленькою науковою групою, можливо, науковою темою. В.Клименко, на жаль, так і не зміг вивести лабораторію на той рівень фінансування та роботи, які планувалися при її відкритті", - підкреслив О.Божков. "У моєму розумінні лабораторія повинна мати результати і перспективи. Комісії були надані деякі матеріали з роботи лабораторії, але, проаналізувавши їх, ми зрозуміли, що вони не мали прямого відношення до діяльності лабораторії: це були якісь спільні розробки, які колись хтось проводив", - зазначив він.

О.Божков спростував звинувачення на адресу декана біологічного факультету університету. За його словами, нещодавно Л.Воробйова була переобрана на цю посаду більшістю голосів ученої ради факультету.

Харківський національний університет зробив офіційну заяву з приводу закриття лабораторії зародкових і стовбурових клітин за підписом в.о. ректора ХНУ Іллі Залюбовського.

Зокрема, в заяві сказано, що метою створення лабораторії було проведення в університеті перспективних у науковому відношенні робіт і закріплення пріоритету університету в розвитку багатообіцяючих наукових ідей. Ініціатором створення лабораторії виступив професор В'ячеслав Клименко, який і був призначений її керівником. Для роботи лабораторії були виділені приміщення, проведений ремонт, закуплене обладнання за кошти університету. Лабораторія проводила дослідження за рахунок державного бюджету. Але у 2011 р., після планової перевірки лабораторії, було встановлено, що фактично жодна з опублікованих співробітниками лабораторії наукових робіт, що стосуються стовбурових клітин, не була подана від імені ХНУ. Крім того, в керівних документах були виявлені неприпустимі помилки, які вимагали негайного виправлення. "Виправляти зазначені недоліки професор В.Клименко не став і розгорнув широку кампанію із залучення зарубіжних фахівців і студентів на свій захист", - сказано в заяві.

"Зі змісту виступів залучених осіб випливає, що вони були дезінформовані щодо намірів та вимог керівництва факультету... Університет розуміє всю важливість наукового напрямку, в якому працювала лабораторія, стурбований майбутнім даної наукової тематики і прикладає всі можливі зусилля для її збереження та розвитку. Університет не виключає можливості при належних організаційних та матеріальних умовах відродження даної лабораторії", - підкреслено в заяві ХНУ.