Курить или запретить: что делать с курительными смесями? У Харкові безліч кіосків, що торгують курильними сумішами. У деяких з них покупцеві дають ще й візитку, де на одній стороні зазначені більш десяти адрес аналогічних торгових точок, а на іншій - телефон юриста, ймовірно, на випадок конфліктних ситуацій з міліцією. Крім того, суміші можна замовити через інтернет, і вам привезуть їх прямо додому, або ж купити в дилерів біля метро - одні одягнені у спеціальну форму з написом "Vip Aroma", інші просто стоять поруч з банерами "Курильні суміші".

Продавці сумішей майже завжди можуть показати якісь документи, підписані міліцейськими начальниками, в яких говориться, що їхній товар не входить до прийнятого в Україну переліку наркотичних речовин. У крайньому випадку, у них на руках є висновки експертиз, в яких йдеться те ж саме. Асортимент товару дуже різноманітний. У різних районах Харкова можна купити десятки, якщо не сотні різних видів сумішей: "Ленін", "Сталін", "Че Гевара", "Чорнобиль", "Джокер", "23", "Казантип" і т.д.

На деяких упаковках із сумішами нічого не написано про склад і методи застосування, на інших вказано, що товар є засобом від комах, або засобом для очищення попільничок, або "володіє розслаблюючим ефектом". Часто пишуть "не для внутрішнього застосування" або "не вдихати концентрований дим". На багатьох упаковках вказано, що суміші є "ароматичними травами", які для досягнення розслабляючого ефекту необхідно підпалювати на аромалампі. Ті, хто користується продуктом, добре знають, що психоактивний ефект, заради якого ці суміші і купують, порівняний з ефектом від куріння марихуани. І для його отримання недостатньо підпалювати суміші на аромалампі. Суміші треба курити так само, як курять марихуану, тобто "вдихати концентрований дим" - робити саме те, що заборонено інструкцією. Так, продавці залишають собі можливість піти від відповідальності - якщо хтось перекурить сумішей, і з його здоров'ям виникнуть якісь проблеми, продавець завжди може відповісти: "А навіщо ви їх палили? Адже написано ж, що не можна".

Розцінки на товар, як правило, скрізь однакові: 0,3 г - 50 грн., 0,5 г - 70-80 грн., 1 г - 130-140 грн. Для порівняння ціни на заборонену законом марихуану на чорному ринку Харкова становлять 120-140 грн. за 4-5 г, тобто продавати суміші набагато вигідніше і безпечніше, ніж продавати марихуану. Якщо купувати суміші оптом (більше 100 г), ціна на них істотно знижується - до 50 грн. за 1 г і нижче. А собівартість курильних сумішей взагалі наближається до нуля, оскільки курильні суміші - це будь-які засушені трави, оброблені синтетичними каннабіноїдами (хімічний аналог психоактивної речовини марихуани - "SQ"), яких є безліч. Саме хімічна обробка, а не внутрішні властивості цих трав і дають сумішам їх психоактивний ефект. Роботи зі створення синтетичних каннабіноїдів велися в лабораторіях Європи та США з 1960-х рр., проте найбільший внесок у створення сумішей, які сьогодні палить молодь, зробив американський хімік Джон Хаффман, який з 1995 р. і до цього дня веде дослідження в цьому напрямку в університеті Клемсона (США).

Приблизно з 2004 р. курильні суміші поширилися в Європі, з 2006 р. - у Росії і трохи пізніше - у нас. Деякий час будь-які курильні суміші продавалися абсолютно легально, потім їх почали забороняти - спочатку в Європі, потім у Росії. 31 травня цього року Кабінет міністрів України вніс деякі з поширених синтетичних каннабіноїдів до переліку наркотичних речовин, заборонених до розповсюдження в нашій країні. Харківська міліція буквально протягом доби закрила всі (або майже всі) кіоски з сумішами в місті, і на деякий час ця проблема зникла.

На верхах боротися з курильними сумішами намагався гуманітарний віце-прем'єр Володимир Семиноженко, однак за кілька днів після постанови Кабміну про заборону курильних сумішей він був відправлений у відставку. Тоді він зробив цікаву заяву: "Ви навіть не уявляєте, наскільки сильним було лобі у курильних сумішей. За весь 2009 р. уряд Юлії Тимошенко не міг їх заборонити, а ми виробили низку ініціатив, щоб налагодити цю роботу".Курить или запретить: что делать с курительными смесями?

Проте лобі у курильних сумішей, судячи з усього, залишається сильним і при уряді Миколи Азарова, оскільки влітку цього року кіоски із сумішами знову почали з'являтися в Харкові. У них продавали вже інші суміші, до складу яких входили інші синтетичні каннабіноїди, що не увійшли до переліку наркотичних речовин. Для того щоб заборонити їх, необхідна нова постанова Кабміну і нове розширення переліку. За словами прокурора Харкова Євгена Поповича, проблема полягає в дивному підході влади до заборони курильних сумішей. "Наприклад, у низці європейських країн синтетичні каннабіноїди JVH заборонені як наркотична речовина. У той час як в українському переліку наркотичних речовин зазначений, наприклад, тільки каннабіноїд JVH-325. Виходить, що синтетичний каннабіноїд JVH-326 уже не є наркотичною речовиною, хоча, по суті, це те ж саме", - заявив "SQ" Є.Попович. Він зазначив, що прокуратура міста буде намагатися впоратися з торгівлею сумішами своїми заходами, однак які це будуть заходи - не уточнив. За його словами, крім законодавців у поширенні сумішей винні також органи внутрішніх справ, які "недопрацьовують у цьому питанні".

Вибірковість міліції у закритті кіосків з курильними сумішами дійсно виглядає дивно. Наприклад, кіоск на бульварі Юр'єва був закритий після приїзду туди працівників відділу міліції з боротьби з нелегальним обігом наркотиків і досі стоїть порожній. У той час як аналогічний кіоск у 200 м від нього як і раніше продовжує працювати. Один з покупців сумішей у закритому нині кіоску якраз намагався придбати суміші в той момент, коли в кіоску були правоохоронці. Він розповів "SQ", що міліціонери у цивільному спочатку продали йому пакетик із сумішами і тільки після цього представилися, конфіскували суміші, змусили написати пояснювальну записку, після чого відпустили, залишивши собі суміші і не повернувши гроші. Причому таких горе-покупців, які віддали гроші і не отримали товар, джерело "SQ" бачило кілька. Кіоск на зупинці "Вул.Слінька" пропрацював кілька місяців і закрився, в той час як у районі Комунального ринку з'являються все нові і нові точки. В.о. начальника міської міліції Ігор Болюх так і не пояснив "SQ", за яким принципом харківська міліція бореться з торгівлею сумішами, заявивши тільки, що в кожному конкретному випадку потрібен свій підхід. Очевидно, у міліції просто немає законних підстав затримувати продавців речовин, які не входять до затвердженого Кабміном переліку наркотиків.

Курить или запретить: что делать с курительными смесями? Проблема курильних сумішей полягає, перш за все, в тому, що це хімічний продукт, вплив якого на організм і психіку людини до ладу не досліджено, ніяких даних про його склад на упаковках немає, ніякими ГОСТами, крім зазначеного вище переліку, його склад не регулюється і ніяких законодавчих обмежень його продажу неповнолітнім не існує. З цього приводу екс-губернатор Арсен Аваков заявив у своєму блозі таке: "У всьому світі лікарі б'ють тривогу. По силі галюциногенного ефекту синтетичні каннабіноїди перевершують природні (тобто марихуану - "SQ") у 5 разів, а залежність від них розвивається в 2 рази швидше. Крім того, курильні суміші викликають кашель, бронхіт, далі - злоякісні пухлини в бронхах і легенях; галюцинації, втрату орієнтації і контролю над власними діями, психічні захворювання аж до повної інвалідності; серцебиття, підвищення тиску, судоми, втрату свідомості аж до коми ". При цьому А.Аваков пропонує свій рецепт вирішення проблеми курильних сумішей, і це, як не дивно, не їх категорична заборона: "Проблему треба вирішувати радикально, дуже терміново, і це рішення лежить на поверхні. Виробництво і реалізація курильних сумішей та міксів повинні проходити під жорстким контролем МОЗ! Саме Комітет з контролю за наркотиками МОЗ повинен давати кваліфікований висновок про вплив на здоров'я людини кожної з цих речовин і тільки потім вирішувати чи можлива їх реалізація".

Варіант, який пропонує А.Аваков, можливий у тому випадку, якщо лобі курильних сумішей виявиться сильнішим політичної волі до їх заборони. У такому випадку продаж курильних сумішей в Україні буде контролюватися, а на цьому ринку залишаться тільки представники горезвісного лобі. Однак, якщо таке рішення буде прийняте, може виникнути дуже цікаве і дуже дискусійне в усьому світі питання про легалізацію марихуани. Справді - чому за 5 г марихуани можна отримати тюремний термін, а 5 г курильних сумішей, які є її більш небезпечним і шкідливим синтетичним аналогом, можна купити в кіоску біля будинку і палити на очах у дільничного міліціонера? І якщо деякі курильні суміші все ж законодавчо легалізують, то стане зовсім вже незрозуміло, за що сидять у в'язницях ті бідолахи, яких свого часу міліціонери затримали з коноплею, і навіщо витрачається стільки робочого часу співробітників міліції, які борються з поширенням конопель, і стільки грошей на їх зарплату.

Якщо ж переможе політична воля до заборони, то в ЗМІ, найімовірніше, прокотиться хвиля публікацій і репортажів про страшну шкоду курильних сумішей. Проте варто пам'ятати, що в рейтингу шкідливих наркотиків, складеному вченими, алкоголь та нікотин значно випереджають марихуану. І одні з найстрашніших, що викликають залежність і шкідливих для здоров'я наркотиків ми приймаємо, коли затягуються сигаретою і випиваємо чарку горілки. Але державне лобі з виробництва цих наркотиків у свій час виявилося настільки сильним, що питання про їх заборону вже майже ніде і ніким не порушується.