В Дробицком Яру установили памятный знак погибшим в харьковском геттоУ Харкові, на території меморіального комплексу "Дробицький Яр", установили пам'ятний знак жертвам Голокосту. Про це повідомила "SQ" директор харківського Музею Голокосту Лариса Воловик. За її словами, під час будівництва будинків на місці колишнього харківського гетто кілька років тому були знайдені останки 150 осіб. Ще тоді їх перепоховали, а тепер встановили пам'ятний знак у вигляді невеликої стели.

Як зазначила Л.Воловик, урочисте відкриття пам'ятного знака 22 серпня почалося з відвідин колишнього гетто (воно знаходилося в районі пр.Московський та вул.12 Квітня). Потім делегація з колишніх в'язнів гетто, ветеранів-визволителів Харкова та офіційних осіб прибула до Дробицького Яру. В урочистому заході взяли участь народний депутат Олександр Фельдман, заступник харківського міського голови Ігор Терехов, представник посольства Ізраїлю в Україні та генеральний консул Республіки Польща в Харкові Ян Гранат.

В Дробицком Яру установили памятный знак погибшим в харьковском гетто В Дробицком Яру установили памятный знак погибшим в харьковском гетто

Довідка "SQ". Дробицький Яр - урочище в східній частині Харкова, починається в місці перетину Московського проспекту з окружною автодорогою. Дробицький Яр здобув популярність як місце масових розстрілів цивільного населення, що проводилися нацистськими окупаційними військами у 1941-1942 рр. За даними Державного архіву Харківської області, тут було розстріляно 16 - 20 тис. осіб.

У 1991 р. було запропоновано побудувати в Дробицькому Яру (на площі 9 га) Меморіал жертвам фашистського геноциду. За рішенням Харківської міськради від 23 жовтня 1992 р. було розпочато будівництво меморіалу. У 1994 р. був зведений фундамент під 20-метровий пам'ятник, але через нестачу коштів будівництво було фактично припинено з 1995 р. У 2000 р. будівництво відновилося. 13 грудня 2002 була відкрита перша частина меморіалу, до якої увійшов знак Менора, автодорога до меморіального комплексу, алея і пам'ятник-монумент. 22 серпня 2005 на Меморіалі жертвам нацизму відкрився траурний зал із Чашею скорботи.

У 2009 р. меморіал "Дробицький Яр" був переведений в комунальну власність міста. Бюджет КП "Меморіальний парк "Дробицький Яр" був визначений у розмірі 300 тис. грн. щорічно. У лютому 2011 р. Харківська міськрада виділила 250 тис. грн. На підтримку КП " Меморіальний парк "Дробицький Яр".