Пасха в городе трех религийПісля скасування візового режиму між Україною та Ізраїлем число наших співвітчизників, які вирішили відвідати Святу землю, стало набагато більшим. У цьому змогла переконатися група українських журналістів, які приїхали до Ізраїлю напередодні свята Великодня.

Єрусалим - місто, до якого з'їжджаються прочани з усього світу. Тут знаходяться святині відразу трьох релігій - християнства, іудаїзму та мусульманства. Знаючи, скільки захоплень, війн та ворожнечі перенесло це місто, складно зрозуміти, як у ньому уживаються представники протиборчих народів. Однак миролюбність і ввічливість, які гості Єрусалиму зустрічають на вулицях, просто вражають. Позначається і те, що ми приїхали напередодні Великодня. Юдеї в цей час уже відзначають Пейсах, і в місті всі співають і веселяться, запрошують гостей і ходять у гості.

Друге, що вразило, - високий рівень підготовки Єрусалиму до прийому сотень тисяч туристів. За кілька днів до Великодня в місті вже величезна кількість людей. Окрім паломників, тут традиційно багато туристів з Японії та Китаю. Саме тому в Єрусалимі приділяється особлива увага безпеці і зручності іноземців. У поліцейському відділенні, яке відповідає за охорону Старого міста - тієї частини Єрусалиму, де зосереджені основні об'єкти поклоніння паломників, - журналістам продемонстрували спеціальну систему відеоспостереження.

У Старому місті постійно живе 30 тисяч осіб, його площа - близько одного квадратного кілометра. Місто поділене на чотири квартали - вірменський, християнський, єврейський і мусульманський. Саме тут знаходяться Стіна Плачу - найсвятіше місце для іудеїв, Храм Гробу Господнього - святиня християн і мусульманська святиня - мечеть Аль-Акса. Протягом усього року тисячі людей збираються біля кожної святині на різні свята. У суботу, коли відбуватиметься сходження Благодатного вогню, всі прочани не зможуть потрапити до храму Воскресіння Христового - він вміщає 10 тисяч осіб. Решті доведеться святкувати на прилеглих вулицях, а в храм вони прийдуть уже після того, як Вогонь зійде.

Капітан поліції, начальник відділу російськомовних ЗМІ прес-служби поліції Ізраїлю Алекс Кагальський розповів, що всередині стін Старого міста встановлено більше 360-ти камер. У кожній з них свої технічні характеристики, розставлені вони за особливою схемою. Це дає можливість спостерігати за всіма місцями, які приховані від звичайного ока, що часто допомагає запобігати злочинам або ж розкривати їх по гарячих слідах. Центр відеоспостереження працює з 2000-го року. Проект прискорили до першого візиту Папи Римського Іоанна Павла Другого до Ізраїлю. Завдяки цій системі розкриття злочинів у Старому місті - найвища в Ізраїлі, а кількість злочинів - найнижча.

Усього в штаті відділу - 400 осіб, проте під час свята Пасхи за порядком стежитимуть тисячі поліцейських. На думку народного депутата України, голови Харківської обласної єврейської громади Олександра Фельдмана, Україні варто переймати досвід роботи ізраїльської поліції під час проведення масових заходів. Це особливо актуально напередодні Євро-2012.

За інформацією О.Фельдмана, з 9 лютого, коли був скасований візовий режим між Україною та Ізраїлем, потік туристів з нашої країни збільшився в п'ять разів. Тепер з Києва в міста Ізраїлю літає три авіарейси, а вартість квитків на них скоротилася втричі. О.Фельдман упевнений, що найближчим часом відлетіти до Ізраїлю можна буде і з харківського аеропорту. Крім туризму і паломництва, громадяни України їдуть до Ізраїлю навчатися і за якісним медичним обслуговуванням. О.Фельдман висловив думку, що після того, як буде проведена відповідна просвітницька робота, число українських громадян, охочих відвідати Ізраїль, зросте в десятки разів.

"Сьогодні ми привезли журналістів, щоб вони побачили традиції всіх релігій - мусульманської, іудейської і християнської. Ми також будемо привозити ізраїльтян в Україну, адже там величезна кількість іудейських святинь. Будемо проводити телемости з Ізраїлем, розповідати про безпеку, про те, де можна зупинитися , де харчуватися. Ми проведемо велику роз'яснювальну роботу", - розповів О.Фельдман.

За його словами, чутки про те, що в Ізраїль їхати небезпечно, спеціально поширюють несумлінні піар-агентства. Тим не менш, Єрусалим визнаний одним із найбезпечніших міст світу, а ізраїльський аеропорт Бен-Гуріон входить до трійки найбезпечніших аеропортів світу.

О.Фельдман зазначив, що тури, подібні до того, що проводиться напередодні Великодня, у майбутньому будуть організовані за різними напрямками: паломництво, причому не тільки для іудеїв і християн, але і для мусульман, обмін досвідом у сфері медицини, освітній обмін.

Довідка "SQ". У п'ятницю, 22 квітня, до Єрусалиму з благословення митрополита Київського і всієї України Володимира прибув голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. У суботу, 23 квітня, він привезе до Харкова Благодатний вогонь. Священнослужителі та представники влади зустрінуть губернатора в аеропорту, а Вогонь буде доставлений навіть у найвіддаленіші населені пункти області. М.Добкін передасть вогонь вікарійному владиці Онуфрію, який доставить його в головний храм Харкова - Благовіщенський.

Українські журналісти перебувають в Ізраїлі 20-23 квітня в рамках проекту Інституту прав людини (IHRPEX) "Світ Віри". Великодній прес-тур до Єрусалиму організований IHRPEX та Українською православною церквою. Засновник IHRPEX - народний депутат України Олександр Фельдман.

У рамках прес-туру журналісти відвідали священні місця (Стіна Плачу, Храм Гробу Господнього, Голгофа та ін.), зустрілися з Блаженнішим Патріархом Єрусалимським Теофілом III, познайомилися з традиціями підготовки Єрусалиму до Великодня. У суботу, 23 квітня, журналісти будуть спостерігати за церемонією сходження Благодатного вогню. У складі делегації - представники близько 10 центральних телеканалів, які готують оперативні відеосюжети для новин, співробітники газет та інформагентств.

За словами О.Фельдмана, метою цього прес-туру є знайомство журналістів і широкої громадськості з традиціями, головними релігійними святами та особливостями вірувань представників найбільших релігійних громад світу. Народний депутат особисто провів екскурсію для журналістів нічним Єрусалимом, зокрема, давньою підземною частиною міста, виявленою археологами 50 років тому.

Напередодні Великодня, у Велику суботу, на Гроб Господній у Єрусалимі сходить Благодатний вогонь. Священики вбираються у світлий одяг, урочисто одягаються віруючі. У храмах проходить божественна літургія, якої (опівночі) передує хресний хід навколо храмів.

Благодатний вогонь, або Святий Світ - вогонь, що виноситься з Гробу Господнього на спеціальному богослужінні, що відбувалося у Велику суботу напередодні православного Великодня в храмі Воскресіння Христового в Єрусалимі. Винесення Святого Світла символізує вихід з Гробу Світла істинного, тобто воскреслого Ісуса Христа. Способи запалювання та виносу Святого Світу були різними в різні історичні періоди. Зараз церемонія проводиться спільно Єрусалимською православною церквою і Єрусалимським патріархатом Вірменської апостольської церкви, у ній також беруть участь Коптська і Сирійська православні церкви. Благодатний вогонь доставляється кожен рік спеціальними авіарейсами і зустрічається з пошаною державними і церковними лідерами.

Пасха в городе трех религий Пасха в городе трех религий
Пасха в городе трех религий Пасха в городе трех религий
Пасха в городе трех религий Пасха в городе трех религий
Пасха в городе трех религий Пасха в городе трех религий
Пасха в городе трех религий Пасха в городе трех религий
Пасха в городе трех религий Пасха в городе трех религий
Пасха в городе трех религий Пасха в городе трех религий
Пасха в городе трех религий Пасха в городе трех религий
Пасха в городе трех религий Пасха в городе трех религий
Пасха в городе трех религий Пасха в городе трех религий
Пасха в городе трех религий Пасха в городе трех религий