Харківський громадський комітет із вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932 - 1933 рр. в Україні 26 листопада, в День пам'яті жертв Голодомору, проведе пам'ятні заходи. Про це 21 листопада в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" повідомила координатор цього комітету, дослідник Голодомору Ніна Лапчинська.

Збір охочих відвідати Меморіальний комплекс пам'яті жертв Голодомору (розташований у Дергачівському районі Харківської області) пройде вранці 26 листопада на пл.Свободи. На меморіалі запалять свічки і покладуть квіти (10.00 - 11.00). О 12.00 на пл. Конституції відбудеться збір учасників траурної хресної ходи. Вони пройдуть вул. Сумською, Маяковського до Молодіжного парку. У ньому, біля Хреста пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій, відбудуться мітинг-реквієм та панахида. За словами Н.Лапчинської, взяти участь у ній запрошені представники майже всіх конфесій. О 16.00 на пл.Свободи пройде всеукраїнська хвилина мовчання та розпочнеться всеукраїнська акція "Запали свічку", учасники якої запалять свічки і викладуть з них хрест. "Ми думаємо, що проведемо цей захід спільно з органами влади", - зазначила Н.Лапчинська. За її словами, план заходів уточнюється, і остаточний його варіант буде розміщений на сайті www.golodomor.kharkov.ua.

Також Н.Лапчинська повідомила, що громадський комітет направив відкриті листи президенту України Віктору Януковичу і голові Харківської облдержадміністрації Михайлу Добкіну. У листі до губернатора організатори повідомили про плановані пам'ятні заходи і попросили надати автобуси для перевезення їх учасників до Меморіалу пам'яті жертв Голодомору.

У листі до В.Януковича комітет просить оприлюднити план заходів щодо вшанування у 2011 р. пам'яті жертв Голодомору на загальнодержавному рівні та оновити в повному обсязі сторінку на офіційному сайті президента, присвячену Голодомору. Н.Лапчинська повідомила, що на цьому ресурсі зникли збірки архівних документів і нормативних документів вищих органів влади України про вшанування пам'яті жертв Голодомору, а також відповідні рішення парламентів і урядів іноземних держав і міжнародних інститутів. Також комітет просить президента роз'яснити його принципову позицію, пов'язану з трактуванням подій Голодомору 1932 - 1933 рр. "Тому що у нас є закон про Голодомор і постанова Апеляційного суду Києва і є заява президента, суперечить цим документам. Ми хочемо, щоб він визначився зі ставленням до Голодомору", - заявила Н.Лапчинська. Також комітет просить підписати указ про завершення процесу розсекречення архівів, у тому числі Галузевого державного архіву МВС України та його фондосховищ в обласних управліннях, де цей процес фактично й не починався. "У цьому архіві - величезний пласт документів: і про адміністративне виселення, і про розкуркулення, матеріали про людоїдства і трупоїдства", - повідомила Н.Лапчинська. За її словами, отримання листів громадської організації президентом і губернатором підтверджені.

"Ті заходи вшанування пам'яті жертв Голодомору, які організовує влада, свідчать тільки про те, що владі Голодомор сьогодні не потрібен як тема", - заявив член громадського комітету, заступник голови Харківської міської організації ВО "Батьківщина" Микола Пахнін. За його словами, влада другий рік поспіль ігнорує вшанування пам'яті жертв Голодомору, а присвячені цьому заходу здійснює не на належному рівні, а для галочки.

Довідка "SQ". 4 листопада 2005 р. президент України в указі "Про вшанування жертв та постраждалих від голодоморів в Україні" назвав голодомори 1921 - 1923, 1932 - 1933 і 1946 - 1947 рр. геноцидом українського народу. За ініціативою президента України Верховна Рада 28 листопада 2006 р. прийняла закон "Про Голодомор 1932 - 1933 рр. в Україні", в якому Голодомор 1932 - 1933 рр., відповідно до Конвенції ООН від 9 грудня 1948 рр. про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, кваліфікований як акт геноциду українського народу.

1 листопада 2007 р. на 34-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО була прийнята резолюція "Про увічнення пам'яті жертв Голодомору в Україні". У тексті резолюції ЮНЕСКО висловила співчуття жертвам Голодомору 1932-33 рр. в Україні та жертвам голоду, що також мав місце у Росії, Казахстані та на інших територіях колишнього СРСР.

Протягом ХХ ст. народ України пережив три голодомори - 1920-1921, 1932-1933 і 1946-1947 рр. За різними оцінками, від голоду загинуло від 3 до 10 млн.осіб, близько третини загиблих - діти.

У Харківській області (в той час до неї входили великі частини Полтавської і Сумської, а також деякі райони Київської та Луганської областей) від голоду загинуло найбільше людей. За деякими даними, у Харківській області в 1932-1933 рр. від голоду загинуло близько 2 млн. осіб. Протягом трьох місяців 1933 р. в області померло близько 300 тис. її мешканців.

Як повідомив сайт ХОДА, 26 листопада в містах і селах регіону пройдуть мітинги-реквієми, панахиди, на будівлях приспустять державні прапори, а проведення розважальних заходів буде обмежено. О 9.00 розпочнеться покладання квітів до пам'ятного знаку - Хреста жертвам Голодомору в Молодіжному парку. У Будинку рад та на пл.Свободи з 16.00 до 18.00 пройде акція "Свічка в кожному вікні". У будівлі Будинку рад у вікнах, що виходять на пл.Свободи, буде запалено близько 70 свічок, на пл.Свободи - 250. Так харків'яни вшанують пам'ять жертв голодоморів 1932-1933 рр. 28 листопада в будинках-інтернатах і територіальних центрах обслуговування пенсіонерів також пройдуть пам'ятні заходи на тему Голодомору. У листопаді в Харківському історичному музеї проводитимуться екскурсії на тему "Голод 1932-1933 рр.".