И. Бережная: К 2020 году Харьков должен войти в сотню лучших городов мираУже закінчився термін подачі заявок на реєстрацію кандидатів у народні депутати, і імена потенційних народних обранців остаточно визначені. Серед них - не так багато нових облич. Переважна більшість тих, хто в разі своєї перемоги буде представляти Харків у парламенті нового скликання, - чоловіки. Пропонуємо вашій увазі інтерв'ю з молодою жінкою-політиком, юристом, людиною, ім'я якої останнім часом у Харкові на слуху. Народний депутат Ірина Бережна розповіла про те, що її пов'язує з містом, якими законопроектами вона збирається допомогти харків'янам і якими методами має намір перемогти конкурентів у своєму окрузі.

- На з'їзді Партії регіонів у Києві вас затвердили в списках депутатів-мажоритаріїв. Зізнайтеся, чи були у вас сумніви - затвердять, не затвердять? Адже не у всіх округах, зокрема, в районах Харківської області, кандидатами в результаті висунули тих, про кого говорили спочатку. Чи були в партії інші охочі поборотися на цьому окрузі?

- Як ви, ймовірно, знаєте, в нашій партії багато місяців тому було прийняте рішення закріпити за кожним регіоном народного депутата, який повинен курирувати партійні приймальні, регулярно спілкуватися з мешканцями, тримати зв'язок з місцевою владою. Оскільки я вже досить довго працюю в Харкові, мені було запропоновано продовжувати цю роботу. Я регулярно зустрічаюся з мешканцями Київського району, а останнім часом постійно живу в Харкові, а до Києва вибираюся тільки на парламентські засідання та з'їзд. Так що проблеми харків'ян я знаю добре. І не просто знаю, а допомагаю їх вирішувати.

Що стосується рішення з'їзду, то, звичайно, хвилювання були. Насамперед тому, що це рішення було оцінкою моєї роботи в окрузі.

- А чому ви вирішили стати депутатом у такому непростому окрузі, як 169-й, який об'єднує Київський і Московський райони? В цьому окрузі традиційно багато кандидатів у депутати...

- Навряд чи у цій виборчій кампанії будуть "легкі" округи. Враховуючи загальну ситуацію в країні і кількість накопичених за багато років проблем, прогнозую, що ця кампанія буде дуже складною, причому для всіх учасників процесу - і кандидатів, і виборців. Важливо вибрати не того, хто буде годувати солодкими промовами, а людину, яка йде на вибори з конкретною програмою, системно працює в регіоні, має досвід законодавчої діяльності. Простіше кажучи, людину, яка буде тримати зв'язок з регіоном, а не забуде про нього відразу ж після закінчення виборів.

Моя позиція: сьогодні дуже важливо не просто допомогти конкретній людині, а й створити таку систему правил і законів у країні, щоб назавжди забути про будь-яку соціальну несправедливість. Я дуже багато допомагаю конкретним людям, але при цьому завжди систематизують звернення до мене. Саме ґрунтуючись на таких зверненнях, я як народний депутат виступила з низкою законодавчих ініціатив: насамперед, це законопроект про перше робоче місце для молоді, про підвищення виплат на дитину до досягнення нею трирічного віку до прожиткового рівня, забезпечення молоді житлом, зниження пенсійного віку тим, хто працює з юності, також я виступила з ініціативою створення програм лікарської допомоги пенсіонерам і так далі. Всі ці ініціативи вирішують проблеми конкретних категорій громадян. І я зроблю все можливе, щоб уже у вересні парламент почав їх розглядати і приймати

- Чому ви взагалі вирішили балотуватися в Харкові? Вас щось пов'язує з нашим містом?

- Що стосується Харкова - це одне з найрідніших для мене міст. У дитинстві і юності я дуже часто приїжджала сюди. Перед вступом до ВНЗ репетиторами в мене були викладачі Харківської юридичної академії. І навіть коли я поїхала на навчання до Києва, дуже часто поверталася до Харкова. Тут живуть багато моїх знайомих та друзів. Тому, коли партія закріпила мене за Харковом, у мене виникли особливо теплі почуття.

- Для боротьби за перемогу на виборах насамперед потрібно бути впізнаваним виборцями. Наскільки добре, на ваш погляд, вас знають виборці зараз і як ви збираєтеся підвищувати впізнаваність?

- Коли я йду харківськими вулицями, заходжу до магазину або кафе, люди підходять, вітаються, висловлюють слова підтримки - і для мене це показник. На мої прийоми і зустрічі приїжджають мешканці не тільки з Київського, а й з інших районів міста. Публічне просування не було для мене самоціллю і не є основним засобом передвиборчої боротьби. Вважаю, що на мою впізнаваність працює насамперед системна співпраця з місцевою владою, репутація і можливість вирішувати проблеми, що стоять перед харків'янами, - від побутових до юридичних. Якби люди не відчували результатів такої роботи, то, напевно, не було б довіри. Не так давно партія провела масштабне соціологічне дослідження, і я, якщо чесно, була вражена високою оцінкою, яку мені виставили харків'яни. За що я їм дуже вдячна.

- Які, на ваш погляд, основні проблеми характерні саме для вашого округу? Чим він відрізняється від інших?

- Основне коло питань - це ті проблеми, які є у всіх українців і які добре відомі будь-якій людині в Києві, Львові, Донецьку. Безумовно, вони є і в Київському районі. Природно, округ має і свою специфіку. Наприклад, особливу гордість викликають фахівці, які мешкають у П'ятихатках, вони здатні підняти високотехнологічне промислове виробництво на новий рівень. Сьогодні є всі передумови, щоб почати процес створення технополісу: це і наукові інститути, що знаходяться на території П'ятихаток, і нові технології, які в них розробляються, а також виробництва, що використовують у своїй діяльності інноваційні технології. Я всіма силами підтримую цих людей, підтримую ідею створення технополісу і зі свого боку зроблю все можливе, щоб вона була реалізована найближчим часом.

З іншого боку, в окрузі мешкає дуже багато учасників бойових дій, "дітей війни". І нам потрібно зробити все, щоб ці люди не відчували себе обділеними увагою. Як вам добре відомо, вже суттєво підвищені виплати для цієї категорії людей.

Також дуже важливо, що в Київському районі мешкає багато студентів. Це молоді люди, перед якими вже завтра постане питання створення сім'ї, отримання житла та першої роботи.

Тому я маю намір у тісному контакті з мешканцями Київського району в максимально стислі терміни не просто визначити їх проблеми, а й знайти шляхи їх вирішення. У цьому бачу свою місію.

- У своєму інтерв'ю "SQ" голова облдержадміністрації Михайло Добкін відзначив, що ви живете в Харкові. Наскільки це зручно для чинного народного депутата, адже парламент працює в Києві?

- Так, я дійсно останнім часом значно більше перебуваю в Харкові, ніж у Києві. Зараз же, коли парламент пішов на канікули, у мене з'явилася можливість жити і працювати тут увесь час.

- Як ви оцінюєте з власного досвіду рівень життя в Харкові порівняно з Києвом? У чому ми поступаємося столиці?

- Я вважаю незастосовним по відношенню до Харкова і харків'ян слово "поступаємося". Харків - перша столиця України, місто з унікальним інтелектуальним і творчим потенціалом. Тому швидше Києву в контексті Харкова потрібно думати про свою ідентифікацію. У Києві як нинішній столиці сконцентровані влада і бізнес, але в Харкові не менше підприємців, інтелектуалів, а місцеве керівництво - Михайла Марковича Добкіна та Геннадія Адольфовича Кернеса - я вважаю одними з найефективніших менеджерів у країні. Мені здається, найголовніше для Харкова і харків'ян - реалізувати свою мрію і досягти мети, яку можна сформулювати так: до 2020 року Харків - у сотні кращих міст світу! Це і моя мета, і мета тієї команди, яка йде до парламенту, щоб представляти та лобіювати інтереси харків'ян. Ми ставимо перед собою амбітне завдання, і я впевнена, харків'яни підтримають нашу команду.

- Вашими суперниками на виборах від інших партій будуть, зокрема, юрист і екс-депутат Станіслав Косінов (Народна партія), а також шеф-редактор журналу "Бухгалтер" Олександр Кірш ("Батьківщина"). Чи є у вас у запасі "секретна зброя", яку ви зможете протиставити опонентам? Чи бачите ви їх сильні і слабкі сторони?

- У кожної людини є як сильні, так і слабкі сторони. Але вибори - це професійна дискусія, битва ідей з приводу того, як зробити Харків кращим. Усе інше - антипіар, брудні технології - це шлях у нікуди. Свою команду я націлила на те, що ми будемо йти до людей з новими і прогресивними пропозиціями і реальними результатами. А якщо мої опоненти вирішать, що краще використовувати в боротьбі некоректні засоби, - це їх право. Думаю, оптимальна відповідь на будь-які провокації і так званий "чорний піар", які вже почалися на мою адресу, - відсутність реакції на них.

Що стосується моєї секретної зброї, то це - мої справи, переконання, і результати моєї роботи як народного депутата минулого скликання. Мені як одному з лобістів прийняття нового КПК, депутату, який ініціював низку необхідних соціальних законопроектів, людині, яка ніколи не йшла наперекір своїм переконанням, є з чим йти до виборців, і, я переконана, що люди зроблять правильний вибір.

- Ви оголосили про необхідність створення в новій Верховній Раді "харківського лобі". Чи з багатьма можливими депутатами від Харківщини ви знайомі? Які у вас стосунки?

- Як ви точно помітили, я говорю про команду, і ця команда є вже сьогодні. Разом з Олександром Фельдманом, Дмитром Святашем, Іриною Горіною, Валерієм Писаренком, Дмитром Шенцевим і багатьма іншими ми вже сьогодні розуміємо, як у співпраці з міським головою і головою обладміністрації будемо домагатися того, щоб проблеми Харківщини вирішувалися не тільки на місцевому рівні, а й стали пріоритетом для країни. Ми колеги-однодумці.

- Які питання загальнодержавного масштабу будуть вашим пріоритетом у разі обрання до Верховної Ради?

- До тих питань, які я вже перерахувала, можу додати, що я є автором поправок до закону "Про нотаріат" і хочу добитися прийняття нового Нотаріально-процесуального кодексу. Крім того, я буду працювати над прийняттям цілої низки законопроектів, що стосуються лібералізації візового режиму з країнами ЄС. Я хочу, щоб принизливі процедури видачі віз, а також питання відмов у їх видачі українцям були врегульовані. І ми доб'ємося від Євросоюзу того, щоб Україну не сприймалася як другосортну державу. Крім того, ми з харківськими колегами вважаємо, що в країні повинні з'явитися міста з особливим статусом. Цілком можливо, що першим з них після Києва стане Харків. Я маю на увазі питання розподілу бюджету.

- В Україні стартувала реформа охорони здоров'я. Що чекає на харків'ян після її завершення, а головне, чи зможуть вони отримувати гідну медичну допомогу, коли ця реформа буде в розпалі? Чи не забудуть медики в метушні про самих хворих?

- У Харкові є яскравий приклад комплексного підходу до організації медичної допомоги. Це лікувально-профілактичний заклад, у якому дотримана абсолютна спадкоємність між первинним, поліклінічним та стаціонарним ланками. Я кажу про 20-у міську студентську лікарню. Вважаю, такий позитивний досвід необхідно переймати. Тому я вже провела зустріч з міністром охорони здоров'я України Раїсою Богатирьовою. Її результатом стало те, що на кінець серпня заплановано проведення круглого столу за визначенням робочої групи з впровадження пілотного проекту надання комплексної медичної допомоги на базі 20-ї студентської лікарні.

- Як ви думаєте, що потрібно зробити, щоб Верховна Рада приймала закони, а не перетворювалася на арену розборок і політичного популізму?

- За останні два роки в парламенті діяла стабільна пропрезидентська більшість, що значно вплинуло на якість роботи Верховної Ради: були прийняті ключові для країни законопроекти, розвинулася нормальна професійна дискусія. Вважаю, що після осінніх парламентських виборів, коли наша більшість стане ще переконливішою, парламент покаже ще більш якісно нову роботу.

- Ви пообіцяли взяти участь у зведенні пам'ятника Володимиру Висоцькому...

- Висоцький для мене не просто легендарний поет, виконавець або актор. Він - людина епохи, символ часу. У мене вдома завжди лунали пісні Володимира Висоцького, його любила слухати моя мама. Багато фраз з його текстів стали визначальними в житті, адже почасти завдяки їм я розумію цінність справжньої дружби, вірю в людську чесність і совість.

- Яку ще музику ви слухаєте, чим захоплюєтеся?

- Це залежить від настрою. Список занадто великий. Якщо коротко, то дуже люблю Земфіру, Мадонну (вона взагалі для мене завжди була прикладом цілеспрямованості і фанатичної працездатності). Дуже люблю театр. Сміливо можу назватися театралкою зі стажем. Мала щастя бачити на сцені таких легендарних акторів, як Олег Янковський, Олександр Абдулов, Марина Нейолова, Олена Яковлєва, яка, до речі, харків'янка. А ще я - завзятий футбольний уболівальник: як тільки з'являється найменша можливість, йду на трибуни стадіону.