"Стан води у сільській місцевості Харківської області викликає занепокоєння", - заявила 20 жовтня під час засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки головний санітарний лікар області Тетяна Колпакова. За її словами, близько третини об'єктів централізованого водопостачання Харківської області не відповідають вимогам санітарного законодавства.

Це стосується, зокрема, Харківського та Печенізького районів, м. Люботина. У них усі перевірені об'єкти не відповідали санітарним нормам. Також складна ситуація з якістю води у Борівському, Ізюмському, Куп'янському, Чугуївському та Шевченківському районах.

Як повідомила Т.Колпакова, за даними лабораторного контролю, за 9 місяців цього року у сільській місцевості погіршився санітарно-хімічний стан води, хоча дещо поліпшилися бактеріологічні показники. Окрему проблему створили 22 безгоспних сільських водопроводи, відповідальність за експлуатацію яких не несе ніхто, але населення ними користується.

Всього, за даними Т.Колпакової, мешканців регіону забезпечують водою 123 комунальних, 550 сільських, понад 340 відомчих водопроводи і більше 6,5 тисячі джерел децентралізованого водопостачання. "Проте стан існуючих мереж водопостачання проблематичний, тому що побудовані вони 30-40 років тому. Заміна їх проводиться вибірково, що не сприяє поліпшенню якості води. Мережі забруднюються грунтовими водами. Крім того, чинна система знезараження води неефективна проти збудника вірусу гепатиту А, а хлорування не знищує паразитів і призводить до виникнення токсичних сполук", - підкреслила санлікар.

Також вона зазначила, що Харківська область сьогодні недостатньо забезпечується водою. Особливо страждає сільське населення, яке становить п'яту частину всіх мешканців області. "Централізованим водопостачанням забезпечені всі міста і села міського типу нашої області, а з сільських населених пунктів тільки 24 мають централізоване водопостачання, і тільки у своїй центральній частині", - додала Т.Колпакова.