Харківський телеканал "Фора" формує нову програмну політику. Про це 20 жовтня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив в.о. програмного директора АТ "ТРК "Фора" Нісон Ройтман. "Ми з вашою допомогою хочемо створити канал, який буде близький до суспільного, народного телебачення", - заявив в.о. генерального директора телеканалу Віктор Мозговий.

Як повідомив Н.Ройтман, в основі програмної політики каналу буде дві концепції: по-перше, концепція максимального наближення до глядача і, по-друге, концепція продюсерського телебачення. "Ми плануємо створити мережу громадських кореспондентів, завдяки чому наша інформація з місць буде максимально об'єктивною і конкретною", - зазначив Н.Ройтман, кажучи про перший принцип. Суть концепції продюсерського телебачення полягає в тому, що роботу кожної програми буде забезпечувати окремий адміністратор, а не режисер. У функції адміністратора також входить контроль за діяльністю режисера та пошук джерела фінансування програми.

Відбір програм, які вийдуть в ефір, буде проводитися виключно на тендерній основі. Вже подав заявку до концепції своєї програми про кіно кінознавець Володимир Миславський. Також Н.Ройтман запросив до співпраці журналістів Ігоря Жукова, Дмитра Овсянкіна, Марину Ніколаєву, Оксану Пількіну, Дмитра Шевченка та інших охочих. "Після 1 листопада ми чітко повідомимо правила гри, за якими охочі зможуть подати заявки. Приходьте, пропонуйте, і виразні пропозиції будуть розглянуті", - зазначив Н.Ройтман.

Планується, що на "Форі" з'явиться регіональне ток-шоу. Зараз визначається його формат і підбирається кандидатура ведучого. Також керівництво каналу має намір відродити програму Євгена Бобкова "Теле-прес-клуб". В.Мозговий відзначив, що допускає в ефірі "Фори" вихід кількох інформаційних програм, і розповів, що вже провів переговори про можливість розміщення на каналі випусків "Харьковских известий", "Харківських новин" та "Харківських вістей". Відповідно до ліцензії на мовлення, 75% ефірного часу телеканал буде україномовним.

В.Мозговий відзначив, що на ТРК уже розроблений проект технічної документації для відтворення апаратно-програмного блоку, крім програмного директора призначений головний інженер. Відновлено печатку і дублікат ліцензії на мовлення. Бухгалтерські документи відновлюються. "Відновлення документів - це не так просто і швидко, як мені здавалося раніше", - зазначив В.Мозговий.

Також він повідомив, що конфлікту з Іриною Рубашко (також в.о. гендиректора "Фори" - "SQ") у нього немає. "Я готовий був співпрацювати з Іриною Рубашко як із заступником генерального директора. Я вважаю її сильним адміністратором, вона досягла значних успіхів в управлінні економічною діяльністю "АТН". На цьому поприщі я, звичайно ж, бачив Ірину Володимирівну. Але на сьогодні взаєморозуміння щодо майбутнього "Фори" у нас немає. Але я свою пропозицію про спільну роботу не знімаю", - зазначив В.Мозговий. Як повідомила "SQ" І.Рубашко, з нею з питання співпраці поки ніхто не зв'язувався.

В.Мозговий підкреслив, що, як він і говорив раніше, телеканал повинен відновити мовлення до 16 листопада.

Довідка "SQ". Мовлення телеканалу "Фора" припинилося 14 вересня. Максим Цзян, директор компанії-телекомунікаційного оператора "Українські цифрові комунікації", яка здійснювала доставку сигналу, заявив, що у каналу перед компанією є заборгованість - понад 36,6 тис.грн. - і проблеми з договором.

Один із засновників каналу Костянтин Долженко заявив, що дійсні власники "Фори" не можуть впливати на ситуацію, пов'язану з припиненням її виходу в ефір, і що з серпня він разом з М.Цзянем відстоює права власності на канал в суді. "З офіційних виписок реєстру цінних паперів нам стало відомо, що є ще два суб'єкти, які претендують на право власності телекомпанією", - повідомив К.Долженко. За його словами, ними є Андрій Переєденко (голова правління АТ "Інвестор", у середині вересня затриманий міліцією - "SQ") і компанія "Мультимедіацентр".

Як повідомила І.Рубашко, у Київському районному суді Харкова ведеться розгляд у питанні, хто є власником "Фори". Позови подали дві сторони конфлікту: представники депутата Харківської міськради Олексія Липчанського (Максим Цзян, Костянтин Долженко) і представники АТ "Інвестор" (структура, підконтрольна екс-губернатору, лідеру облорганізації ВО "Батьківщина" Арсену Авакову - "SQ").

І.Рубашко заявила про рейдерське захоплення телеканалу. "Спочатку зник бухгалтер телекомпанії разом з усіма документами аж до статутних. Після того як канал відключили від ефіру, з'явилися якісь люди, які намагаються ним заволодіти", - повідомила вона.

Як повідомив 7 жовтня гендиректор "Фори" Віктор Постольний (звільнився з 14 жовтня), у ТРК - два виконуючих обов'язки гендиректора.