Телевойна, торговцы оружием в погонах и смерть митрополитаОдна з головних новин останнього тижня - зникнення з ефіру відразу двох телеканалів, "А/ТВК" і "Фори", і припинення мовлення телевізійної служби новин "АТН". Усі ці організації перебувають під контролем головного опозиціонера області, екс-губернатора та керівника облорганізації "Батьківщини" Арсена Авакова, тому ці події отримали широкий резонанс і цілком очікуваний політичний підтекст.

Отже, першою ластівкою стало скорочення мовлення "Фори" до шести годин на добу. За повідомленням представника Нацради з питань телебачення і радіомовлення у Харківській області Тетяни Долбні, у "Фори" виник конфлікт з телекомунікаційним оператором "Українські цифрові комунікації" ("УЦК"), що забезпечує вихід каналу в ефір: "УЦК" скоротили подачу сигналу через те, що канал заборгував провайдеру.

Майже відразу з'явилася інформація про конфлікт інший телекомпанії з іншими провайдерами. Телекомпанія "АТН" теж не знайшла спільної мови зі своїм провайдером, що передає сигнал для "7-го каналу", і спробувала співпрацювати з іншими. Але не тут-то було: "Датагруп" і "Велтон Телеком" спочатку нібито виконали всі необхідні роботи, а потім у них пропали "технічні можливості" для прокладання каналів зв'язку до передавача. АТН-щики спробували задіяти радіорелейну станцію, але тут на їхньому шляху стала облСЕС. Загалом, телекомпанія була відрізана від вишки, і на "7 каналі" віщати вже не могла. Та й керівництво вишки, тобто Харківського обласного радіотелевізійного передавального центру, за версією АТН, ніякого ентузіазму в частині надання ефіру не проявляло, всіляко затягуючи початок мовлення. Про все це колектив АТН написав президенту, додавши, що і співробітники СЕС, і співробітники провайдерів стверджують, що команда не допустити виходу АТН в ефір на "7-му каналі" надійшла від мера Харкова Геннадія Кернеса і губернатора Михайла Добкіна.

Після того як Арсен Аваков продав свою частину "7-го каналу" родичці Михайла Добкіна, канал став цілком належати владі, і було б дивно, якби на ньому виходили новини, що постійно владу лають. Тому ситуація з АТН ще не виглядала повним розгромом місцевих опозиційних медіа. До того ж в ефірі залишався канал "А/ТВК", повністю підконтрольний Арсену Авакову. З ним екс-губернатор пов'язував великі плани. Але в середу з ефіру зник і "А/ТВК".

І тут теж - проблеми з провайдером. Керівництво телеканалу звинуватило в тому, що трапилося "Українські цифрові комунікації", з якими вже були проблеми у "Фори". Підставою для подібної заяви послужив той факт, що з Харківським обласним телерадіопередавальним центром проблем ніяких немає, а значить, сигнал зник з вини провайдера. Керівник "УЦК" Максим Цзян дав у "Status Quo" прес-конференцію, на якій відбивався від одного і того ж неодноразово перефразуваного питання журналістів: чому зник сигнал? Ніяких команд на відключення, за словами Цзяна, він не давав. З чарівністю єзуїта Цзян розповів про те, що його організація - не монополіст на ринку, і канал має право звернутися до якого-небудь іншого провайдера, ніби історія з раптовим зникненням технічних можливостей у "Датагруп" і "Велтон Телеком" ще не стала надбанням громадськості. До цього Цзян додав повідомлення про те, що договори його компанії з "Форою" й "А/ТВК" були складені безграмотно, а тому підлягають перегляду.

Загалом, влада вчинила несподівано: замість того щоб влаштовувати виснажливі розгляди з відбором ліцензій, вона просто позбавила опозиційні канали технічної можливості вести мовлення. Зробити це було простіше простого: на прес-конференції Цзяна стало відомо, що технічне обслуговування обходилося "А/ТВК" усього в 10 тисяч гривень. Це не та сума, через яку будь-який кабельний оператор стане сваритися з владою, від якої безпосередньо залежить його бізнес. Так провайдери стали тією больовою точкою, натиснувши на яку стало можливо відключити з ефіру опозиційні телеканали.

Втім, і за відбором ліцензій, можливо, справа не стане. У середу стало відомо, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку АТН. Попередньо Нацрадою були зафіксовані порушення ч.7 ст.27, ч.1 ст.52 та ч.1 ст.59 закону "Про телебачення і радіомовлення". Йдеться про виконання телеканалом ліцензійних умов, зокрема, про здатність телеканалу вести мовлення. За словами керівників АТН, телекомпанія віщати не може з вини провайдерів, проте Нацрада провини провайдерів може і не знайти. Тим більше, на операторів Нацрада ніякого впливу не має, і цілком може вирішити, що неможливість забезпечити подачу сигналу - проблеми суто телекомпанії, яка не змогла домовитися. А раз немає ефіру - немає і ліцензії. І вчинити так Нацрада може не тільки з АТН, але і з "Форою", і з "А/ТВК".

Керівники "Фори" й "А/ТВК" звернулися до прокурора Харківської області та до Адміністрації президента з приводу ситуації з відключенням ефіру. Правда, ефект від цих звернень, ймовірно, буде нульовий. В Адміністрації президента і в місцевій прокуратурі зробити все одно нічого не зможуть, навіть якщо раптом захочуть. Справа в тому, що при всій своїй зрозумілості ситуація не містить жодних порушень законодавства. Провайдер вільний чинити, як йому завгодно, і якщо канал вважає, що провайдер не правий, то може звернутися до суду. Тобто з формальної точки зору в даному випадку має місце банальна суперечка господарюючих суб'єктів, і саме так, найімовірніше, відповість прокуратура. Що до політичної складової, то слова про вину місцевої влади до справи не пришиєш.

Керівники каналів і опозиція, звичайно, заявили про тиск на "незалежні харківські телеканали", з новою силою лунали слова про гоніння на пресу. Правда, "незалежними" вимкнені з ефіру телеканали не можна назвати при всьому бажанні: вони були стовідсотково опозиційними чинній владі, причому не опозиційними владі взагалі, як деякі інтернет-ресурси, а опозиційними Партії регіонів. Звичайно, причина цього - те, що володіє даними медіа Арсен Аваков. Очевидна заангажованість призвела до того, що зникнення з ефіру "А/ТВК", "Фори" й "АТН" не викликало широкого громадського резонансу, струснувши переважно журналістське середовище. У цьому питанні зіграла свою роль і невисока якість контенту, яка, втім, притаманна для всіх харківських телеканалів. Споживач (а саме споживачем насампередє глядач, а вже потім-громадянином, виборець і т.д.) буде обурюватися, якщо його позбавили якісного продукту, а якщо неякісного - засмучуватися особливо не буде. Так що керівники і власник відключених телеканалів у відомому сенсі пожинають плоди стратегії, якої дотримувалися багато років. Стратегії, за якої на перше місце ставилося вирішення політичних завдань спонсора, а не об'єктивність поданої інформації (про яку, до речі, в контексті "А/ТВК", "Фори" й АТН навіть їхні захисники не наважуються говорити) і не якість контенту. Хоча зараз, коли глядач розпещений доступом до кращих світових телеканалів, саме якість стала головною складовою успішності будь-якого телевізійного проекту.

"А/ТВК", "Фора" й АТН, найімовірніше, в ефір більше не вийдуть. Залишається питання: що буде з колективами цих телекомпаній? Відповідь на нього безпосередньо пов'язана з питанням, чи буде Арсен Аваков розвивати медіанапрям, пов'язаний із виробництвом візуального контенту? Адже робити це можна і без ефірного телебачення, перемістивши свої проекти в інтернет. У цьому випадку кістяк колективів вдасться зберегти.

Харківська міліція вміє влипати в неприємні історії. Випадки тортур, хабарі та інші "витівки" правоохоронців уже навіть не завжди тягнуть на топ-новини, тому що стали майже буденністю. Але те, що відбулося минулого тижня, здивувало своєю навіть не стільки злочинністю, скільки дурістю.

Отже, в четвер співробітники Департаменту внутрішньої безпеки та Управління з боротьби з організованою злочинністю Головного управління МВС України в Харківській області затримали двох міліціонерів, які намагалися збути п'ять пістолетів. Зброя була вилучена, міліціонери заарештовані. Міністр МВС Анатолій Могильов, який прибув з цієї нагоди до Харкова, влаштував те, що на сленгу міліціонера називається "братською могилою": звільнив не тільки тих, хто міг бути причетний до продажу зброї, а й тих, хто не проконтролював підлеглих. Зокрема, своїх посад позбулися начальник міськуправління міліції Микола Фоменко, начальник Комінтернівського райвідділу Юрій Юрченко, начальник Департаменту внутрішньої безпеки Павло Юришев і начальник штабу міськуправління міліції Сергій Човпан. Керівнику облуправління міліції Михайлу Мартинову було оголошено дисциплінарне стягнення - неповну службову відповідність. Пізніше з'явилася інформація, що Юрій Юрченко був затриманий в аеропорту. За даними деяких ЗМІ, його затримали при спробі покинути територію України.

Дурість ситуації полягає, по-перше, в тому, що торгівля зброєю - справа, яку важко приховати. Рано чи пізно якийсь "ствол" сплив би, і його походження простежили (можливо, це і сталося). Пістолет - це не предмет законної торгівлі, і тому походження товару не викликає особливого інтересу. І навіть не склянка марихуани (а інформація про причетність міліціонерів до торгівлі наркотиками, на жаль, з'являється частенько), який незабаром після продажу перетворюється на дим.

По-друге, викликають здивування ціни, за якими, за інформацією деяких ЗМІ, невдачливі торговці зброєю продавали свій товар: автомат Калашникова - 1500 грн., пістолет - 300 грн., патрони - по гривні. Ризикувати свободою за подібні суми - верх дурісті. (До слова сказати, ціна на чорному ринку на автомати, пістолети та боєприпаси як мінімум у 10 разів вища.) Так що не дивно, що торгівці зброєю були молоді і невисоких звань. Одному із затриманих - 25 років, носив він сержантські погони. Правда, продавалося зброя "своїм", тобто колегам. Але сподіватися на те, що вдасться збути 40 одиниць зброї (саме стільки, за даними ЗМІ, встигли продати "підприємці") та інформація нікуди не просочиться, - верх дурісті, виправданням якої не можуть бути ні вік, ні невисоке звання.

І по-третє, зовсім нерозумно поводилися ті, хто зброю купував. Напевно, ці правоохоронці читали якийсь особливий Кримінальний кодекс, у якому говорилося, що статті про незаконний обіг зброї не стосуються працівників міліції. Невже щастя володіння смертоносною залізякою коштувало неприємностей, пов'язаних із кримінальним переслідуванням?

У четвер на 91-му році життя помер митрополит Харківський і Богодухівський Української православної церкви Никодим (Руснак). На божественній літургії та церемонії поховання митрополита у Свято-Благовіщенському соборі були присутні голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, голова облради Сергій Чернов, міський голова Геннадій Кернес, інші представники місцевих органів влади, ректори ВНЗ, підприємці і сотні харків'ян. Митрополит Никодим був похований у нижньому храмі собору в межі святителя Мелетія.

Питання про наступника митрополита залишається відкритим. За однією з версій, митрополитом Харківським може стати найближчий соратник Никодима архієпископ Онуфрій. Але більш вірогідною видається версія, озвучена УПЦ Київського патріархату у квітні, згідно з якою Харківську єпархію очолить митрополит Іларіон. Це близька до патріарха Кирила людина, яка зараз керує відділом зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату. Посада митрополита Харківського і Богодухівського дозволить Іларіону стати постійним членом Священного Синоду УПЦ Московського патріархату і перетворить на можливого наступника митрополита Володимира (Сабодана) на Київській кафедрі.

Ім'я наступника митрополита Никодима назве священний синод, який скличе предстоятель УПЦ митрополит Володимир, тобто формальне рішення прийме Українська православна церква Московського патріархату, а не Російська православна церква. Однак навряд чи призначення митрополита Харківського і Богодухівського пройде без участі патріарха Кирила, який славиться своїм невсипущим радінням про вибудовування власної вертикалі влади.