Голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін і харківський міський голова Геннадій Кернес з нагоди 25-річчя Чорнобильської катастрофи завтра, 20 квітня, зустрінуться з представниками громадських чорнобильських організацій Харкова й області. Їм мер і губернатор вручать спеціально виготовлені нагрудні знаки. Про це 19 квітня повідомила журналістам заступник харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан.

"Цей знак - авторська робота, і можна сказати, що це харківська "фішка". Ідея створити такий знак з'явилася у громадських чорнобильських організацій, її підтримав Геннадій Кернес. Пізніше, коли ідею розглянули і побачили, що вона дуже позитивна, то вирішили, що це буде знак Харківської області. Тому його будуть вручати і губернатор, і міський голова", - зазначила С.Горбунова-Рубан. За її словами, знаки виготовлені на спонсорські кошти, державні нагороди чорнобильцям не виготовлялися. С.Горбунова-Рубан додала, що зустрічі активістів громадських чорнобильських організацій з керівниками виконавчої влади та місцевого самоврядування також пройдуть у всіх районах міста.

26 квітня відбудуться покладання квітів до пам'ятного знаку жертвам Чорнобильської трагедії в Молодіжному парку, до пам'ятника пожежнику, а також концерт-реквієм "Чорнобильська доля моя...".

Довідка "SQ". 26 квітня відзначається День катастрофи на Чорнобильській АЕС, а також Міжнародний день пам'яті жертв радіаційних аварій і катастроф.

26 квітня 1986 р. на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС стався вибух, який повністю зруйнував реактор. Будівля енергоблока частково обвалилася, у різних приміщеннях і на даху почалася пожежа. У результаті аварії стався викид радіоактивних речовин, за даними експертів - близько 50 млн.кюрі, що рівнозначно викиду вибухів 500 атомних бомб, скинутих 1945 р. на м.Хіросіма (Японія). Радіоактивна хмара пройшла над заходом європейської частини СРСР, Східною Європою, скандинавськими країнами, Великобританією і східною частиною США. Близько 200 тис. осіб були евакуйовані із зон зараження. Загальна площа радіаційного забруднення в Україні склала 50 тис.кв. км у 12 областях. У ліквідації наслідків аварії взяли участь близько 600 тис. осіб.

На 1 січня в Харкові проживало 8 тис. 723 особи, які користуються пільгами відповідно до закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи". Серед них:
учасники ліквідації наслідків аварії - 5 тис. 660 осіб, у тому числі інвалідів - 3 тис. 171 особа.;
переселенці із зони радіоактивного забруднення - 1 тис. 680 осіб. Чисельність постраждалих дітей становить 1 тис. 383 чол., у тому числі 21 особа, інвалідність яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою.