Чтобы принять Евробаскет-2015, Харькову нужно построить Дворец спорта на 12 тысяч зрителейХарків може претендувати на проведення чемпіонату Європи з баскетболу 2015 р., якщо в місті з'явиться Палац спорту місткістю більше 12 тис. глядачів (у грудні Україна виграла право прийняти цей чемпіонат. Згідно з вимогою FIBA, мінімальна місткість залу на єврочемпіонаті повинна становити 12 тисяч глядацьких місць - "SQ"). Про це 19 березня повідомив "SQ" голова Федерації баскетболу Харківської області Василь Зозуля. За його словами, потрібно побудувати нову будівлю, яка б відповідала сучасним вимогам. Коли чемпіонат проходив у Туреччині, там побудували арену на 22 тис.місць (найдешевший квиток на змагання коштував 20 дол.), у Греції - на 20 тис.місць.

Як зазначив В.Зозуля, це може бути арена з великою кількістю майданчиків, яку також можна використовувати для тренувальної роботи. "Наприклад, є арени з п'ятьма тисячами глядацьких місць, які за годину перетворюються на десять баскетбольних майданчиків, або в арену для концерту, або за 12 годин - у льодову арену. Потрібно зазначити, що баскетбольні вболівальники не так агресивні, як футбольні. Це більше спокійні люди. Хоча в окремо взятих країнах були і зіткнення, і неприємні моменти", - повідомив В.Зозуля.

Він також зазначив, що після Євро-2012 у Харкові вже буде практично вся необхідна для проведення чемпіонату інфраструктура - за винятком деяких специфічних споруд, основним з яких є арена. В цілому проведення чемпіонату Європи дасть поштовх розвитку баскетболу в Харкові. "Цей вид спорту і зараз досить популярний в області. Минулого року в Харкові проходив "матч усіх зірок", подивитися який охочих було більше, ніж могла вмістити арена, розрахована на 3,5-4 тис.осіб", - зазначив В.Зозуля.

Довідка "SQ". Україна отримала право на проведення чемпіонату Європи з баскетболу серед чоловічих збірних 2015 р. 14 грудня 2011 р. баскетбольні асоціації Франції, Німеччини, Італії і Хорватії ухвалили рішення відкликати свою спільну заявку на проведення Євробаскету-2015 у зв'язку з невдоволенням певними моментами конкурсної процедури. Спільна заявка цих чотирьох країн була єдиним конкурентом України в боротьбі за Євробаскет-2015.

Україна запропонувала для проведення першого у своїй історії чемпіонату Європи з баскетболу найбільші міста країни: Дніпропетровськ, Донецьк, Київ, Львів, Одесу і Харків. Приймати чемпіонат будуть чотири міста. Всього у фіналі бере участь 24 команди. В кожному місті буде грати група з 6 команд. Фінал пройде в місті, яке забезпечить найбільш місткий стадіон. Київ, Одеса і Донецьк заявили про готовність побудувати арени для проведення матчів чемпіонату. Зокрема, в Донецьку побудують стадіон на 15 тис. глядачів.

Чемпіонат Європи з баскетболу - міжнародний турнір серед європейських чоловічих збірних з баскетболу, що проводиться раз на два роки під егідою ФІБА. Перший турнір був проведений у 1935 р. у Швейцарії. Чинним володарем титулу чемпіона Європи є Іспанія, яка виграла два останні чемпіонати.