12,148 тисяч осіб пройшли через пункти пропуску та контролю Харківської обласної митниці у 2011 р., що на 3% більше, ніж у 2010 р. Про це 18 січня у прес-центрі інформаційного агентства "STATUS QUO" повідомив начальник облмитниці Сергій Іванов. За його словами, було також пропущено через кордон 3,348 тис. транспортних засобів (на 15% більше). Обсяг вантажних перевезень склав 47,7 тис. т (на 14% більше).

Як зазначив начальник митниці, хоча кількість поїздок збільшилася, митники "працювали ефективно і черг на пунктах пропуску не було". Влітку, коли потік мандрівників збільшується, на пунктах пропуску були створені додаткові смуги руху (насамперед - на пункті пропуску "Гоптівка"). У пунктах пропуску збільшувалася також кількість комп'ютеризованих робочих місць, застосовувався реверсивний рух транспортних засобів. Була також розпочата реконструкція "Гоптівки", що дозволить значно збільшити пропускну здатність цього підрозділу митниці.

Довідка "SQ". На реконструкцію міжнародного автомобільного пункту пропуску "Гоптівка" (на кордоні з Росією, Харківська обл.) з держбюджету виділено 69 млн. грн., з них 20 млн. грн. - на роботи з реконструкції у 2011 р. Реконструкцію планується закінчити до травня 2012 р. після реконструкції пропускна здатність "Гоптівки" збільшиться у два рази - кількість смуг на в'їзд зросте з 8 до 12, на виїзд - з 7 до 11. Після ремонту "Гоптівка" зможе пропускати до 3 тис. автомобілів на добу (зараз пропускає 1 тис. 400 автомобілів) і до 20 тис. осіб. (зараз - 10 тис.). Генеральним підрядником будівництва є ТОВ "ВБК "Центренергобуд" (Київ).

"Гоптівка" реконструюється до Євро-2012. Фінальна частина чемпіонату Європи з футболу 2012 р. пройде в Польщі і Україні. Харків є одним з чотирьох українських міст (разом із Донецьком, Києвом і Львовом), які приймуть матчі фінального турніру чемпіонату.