Шість пам'ятників планується побудувати в Харківській області. Про це йдеться в обласній програмі духовно-морального відродження та збереження історичної правди на 2010-2015 рр., прийнятої облрадою 17 червня. Зокрема, планується побудувати пам'ятник героям Великої Вітчизняної війни в битві за Харків при операції "Барвінківський котел", у битві підрозділи Героя Радянського Союзу В. Петрищева на висоті 201.7, а також пам'ятник Герою Радянського Союзу В. Гризодубової.

У програмі є також пункт про будівництво пам'ятника до 900-річчя битви об'єднаних військ російських князів проти половців під Ізюмом під командуванням Володимира Мономаха (сталася в 1111 р.), про відкриття пам'ятного знаку на м.Люботин учаснику Цусімської битви (до Дня пам'яті князів Святополк -Мірських, який відзначатиметься 8 серпня 2010 р.), пам'ятного знака до річниці перемоги російської армії і слобідських козаків над шведським військом під сел.Краснокутськ. Обсяг фінансування заходів буде визначатися згідно з календарними планами будівництва.

Крім того, в рамках присвоєння міжнародного статусу Музею радянсько-чехословацької дружби в с.Соколово (Зміївський р-н) планується виділити за два роки 100 тис. грн., на відродження садиби князів Святополк-Мирського (м.Люботин) і створення Музею міської садиби 18-го століття (Чугуїв) - 1,5 млн.грн. Щорічно по 500 тис.грн. планується виділяти на перевидання навчального посібника "Харківщина - мій рідний край" для першокласників Харкова і області та на підручник "Харьковщинознавство" для 8-9-х класів. На видання та розповсюдження в установах культури, освіти та науки календаря пам'ятних дат в історії Харківщини будуть щорічно витрачати по 150 тис. грн.

Планується також проводити науково-практичні конференції, серед яких - міжнародна конференція "II світова війна. Уроки і значення для України", молодіжна конференція "Військова минуле рідного краю", семінар для викладачів загальноосвітніх шкіл і ВНЗ "Проблеми збереження історичної правди в практиці освіти" .