Новий Кримінально-процесуальний кодекс містить багато запобіжників проти застосування тортур у міліції. Про це під час круглого столу в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров. За його словами, новий КПК спрямований на те, щоб скоротити кількість людей, які перебувають у слідчих ізоляторах, а також викорінити таке поняття, як "тіньове затримання".

"Раніше однією з головних можливостей застосування тортур було так зване "тіньове затримання", коли протокол про затримання складався через кілька годин або навіть днів після самого затримання. І в цей період можна було робити з людиною багато чого, щоб вона зізналася в злочинах. І цього домагалися незаконними способами", - зазначив правозахисник. За його словами, тепер у кодексі чітко сказано, що людина є затриманою з того моменту, коли їй наказали бути в даному приміщенні або в присутності службової особи, і вона не може добровільно піти. Також у кодексі з'явилося положення, згідно з яким обов'язковою є перевірка обґрунтованості підозри в тому, що людина скоїла злочин. "Раніше цього не було", - підкреслив Захаров.

Він також додав, що нові заходи з обмеження свободи людини, наприклад, домашній арешт, також позитивно позначаться на ставленні до людей, підозрюваних у скоєнні злочину. "Можливо, я спрощу, але загалом можна сказати так: ті, хто вперше затриманий за підозрою у вчиненні злочину, потрапляють до СІЗО тільки за умови вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину. Пішло в небуття і таке поняття, як направлення справи на додаткове розслідування. Раніше на таке дорозслідування відправлялася кожна десята-одинадцята справу. Як наслідок, люди могли знаходитися в слідчих ізоляторах за кілька років", - заявив співголова правозахисної групи.

На думку Захарова, реформу системи кримінальної юстиції необхідно продовжувати, і тільки за такої умови можна буде серйозно говорити про те, що таке явище, як тортури в місцях обмеження свободи, буде подолано. Наступним кроком у цьому напрямку, за словами Захарова, має бути прийняття кодексу проступків. "Новий кодекс вводить таке поняття, покаранням за яке повинне стати не ув'язнення до СІЗО, а домашній арешт. Фактично, йдеться про ті злочини, за які не можна посадити до в'язниці. Близько ста видів злочину мають бути виключені з чинного Кримінального кодексу. А це означає, що люди, які скоїли ці правопорушення, вже ніколи до СІЗО не потраплять. Це ті, які сьогодні мають термін до трьох років позбавлення волі. А таких дуже багато. А, значить, це розвантажить СІЗО, що поліпшить умови утримання затриманих", - наголосив правозахисник.

Довідка "SQ". Новий КПК набув чинності 20 листопада 2012 р. Кодекс запроваджує низку нововведень, зокрема, можливість застосування домашнього арешту і звільнення під заставу як запобіжний захід. Кодекс передбачає можливість угоди між обвинуваченим і потерпілим, між правоохоронними органами та обвинуваченим.