У п'ятницю ввечері кількість отруєних курсантів Харківського університету Повітряних сил ім.І.Кожедуба збільшилася до 97 осіб, коли був госпіталізований ще один курсант, постраждалий від стафілококів. Про це 15 листопада повідомила "SQ" головний санітарний лікар Харківської області Тетяна Колпакова. За її словами, 34 курсанти вже виписали зі шпиталю, де вони лікувалися.

Як зазначила Т.Колпакова, у їдальні було виявлено багато інфекцій, там було дуже брудно. "Там була міксінфекція. Але ми припускаємо, судячи за клінічними ознаками, що причиною захворювання став саме стафілокок", - підкреслила вона.

За її словами, чому не виявили стафілокок раніше, краще запитати у відомчої санепідслужби. "Але справа в тому, що кожен день працівників громадського харчування на наявність стафілокока не перевіряють. Але на самому підприємстві харчування його працівники повинні щодня доповідати про своє самопочуття і розписуватися в журналі, що вони здорові і що у них немає гнійничкових захворювань. Ми аналізуємо книжки проходження медогляду працівників їдальні. Проаналізувавши об'єктивні дані, ми зрозуміємо, як проходили медогляди і чи були фальсифіковані їхні результати", - зазначила Т.Колпакова.

За її словами, в країні, на жаль, зберігається система відомчих санепідслужб, які підпорядковуються своїм міністерствам. "Після цього випадку знову заговорили про те, що це невірно. Зараз не налагоджено інформування про стан справ у відомчих установах. Зокрема, генерали з Міноборони не давали можливості територіальній санслужбі отримати потрібну інформацію. У даному випадку зараження відбулося від співробітників їдальні, але могло бути зараження від продуктів. У цьому випадку важливо було негайно отримати інформацію та вилучити продукти з користування по всій країні", - зазначила Т.Колпакова.

Вона повідомила, що зараз їдальня закрита, їду в університет возять з інших військових їдалень. "Фірму, яка забезпечувала харчування курсантів, уже оштрафували, але це для них не дуже суттєва втрата. У 2010 р. у Міноборони було розіграно тендерів з харчування на 700 млн.грн. Та четверту частину виграла оштрафована фірма", - зазначила Т.Колпакова .

Довідка "SQ". 7 листопада 2010 р. до інфекційного відділення Військово-медичного клінічного центру Північного регіону були госпіталізовані 10 курсантів. Хворим поставили діагноз "гострий гастроентероколіт з легким перебігом". У медчастина Харківського університету Повітряних сил ім.І.Кожедуба були госпіталізували ще 29 курсантів. Пізніше за допомогою звернулися ще 40 курсантів. Пізніше у 10 працівників їдальні було виявлено стафілокок, в якій харчувалися курсанти Харківського університету Повітряних сил ім.І.Кожедуба. У прес-службі НД повідомили, що компанія, яка займається харчуванням курсантів, називається "Івала", договір з нею був підписаний у Києві.