Державна митна служба в рамках програми "Обличчям до людей" протягом півроку зробить низку нововведень у пунктах митного оформлення. Про це 16 листопада в Харкові повідомив журналістам перший заступник голови Державної митної служби Анатолій Гутник.

"У програмі "Обличчям до людей" намічено рішення понад 100 проблемних питань, які виникають у громадян і представників бізнесу при спілкуванні з митницею. Щоб усе це реалізувати, ми будемо пропонувати внесення змін до законів України і до постанов уряду, а також будемо міняти накази Держмитслужби. Програма спрямована на те, щоб спростити процес митного оформлення, привести наше законодавство у відповідність із міжнародним. Після цього громадянам та суб'єктам підприємницької діяльності буде простіше, а правила спілкування з митницею стануть зрозумілішими", - зазначив А.Гутник.

Серед змін, зокрема, буде можливість для зареєстрованих, наприклад, у Харківській області суб'єктів підприємницької діяльності оформлятися на будь-який, а не тільки Харківської митниці. "Ми хочемо відкріпити суб'єкти від конкретної митниці, щоб вони могли проводити оформлення там, де їм вигідно, наприклад, з логістики", - повідомив А.Гутник.

Також у планах митниці, за його словами, впровадження електронних декларацій. "Попереднє електронне декларування вже є, але це тільки початкова стадія. Проблема в тому, що в декларації повинно бути багато документів, які залежать не від митниці, наприклад, від екологів, санепідемслужби, ветеринарів і т.д. І поки всі служби не дадуть дозволу на ввезення, ми вантаж не пропустимо. Зараз я написав листи у відповідні відомства, щоб вони нам теж давали в електронному вигляді ці сертифікати, довідки і т.д. Є ціла програма, яка називається "Електронна митниця", яка, думаю, рано чи пізно буде введена. Але для її реалізації необхідне фінансування з держбюджету, причому немале", - зазначив А.Гутник.