Рівень забезпечення Харківської області медикаментами значно зріс. Про це 16 липня під час колегії Головного управління охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації повідомив начальник управління Олександр Галацан. За його словами, це пов'язано з тим, що Кабінет міністрів України своїм розпорядженням від 9 червня 2010 р. дозволив використовувати лікарські засоби і вироби медичного призначення, які були закуплені за кошти держбюджету в 2009 р. для запобігання розповсюдження ГРЗ та грипу, у тому числі типу А/H1N1.

"Фактично ці ліки надходили в регіони України в першому кварталі 2010 р., коли епідемічний поріг уже не перевищував норму. А оскільки це були цільові закупівлі, які повинні були використовуватися тільки під час епідемії, ми не могли їх використовувати для лікування харків'ян після епідемії. Але оскільки термін придатності ліків не нескінченний, Кабмін дозволив їх використовувати зараз, не чекаючи нової хвилі епідемії", - зазначив О. Галацан.

У підсумку, як підкреслив начальник управління охорони здоров'я, розпорядження Кабміну дозволило використовувати дуже великі обсяги лікарських засобів на 10 млн.грн., що в цілому істотно підвищило рівень забезпечення медикаментами установ охорони здоров'я Харківської області.

Довідка "SQ". Для боротьби з епідемією грипу та ГРВІ Харківська область отримала від Міністерства охорони здоров'я України медикаменти на загальну суму 3 млн. 548 тис. грн., матеріалів на 3 млн. 697 тис. грн., а також медичне обладнання - 29 апаратів штучної вентиляції легенів, 19 пульсоксометров, 2 бронхофіброскопа. Крім того, з різних джерел фінансування (резервний фонд держбюджету, субвенція з держбюджету, обласний бюджет та його резервний фонд) Харківська область отримала 31 млн. 234 тис. грн. Ці кошти були використані для закупівлі медпрепаратів і предметів медичного призначення, виготовлення марлевих масок, а також придбання медичного обладнання.