2,5 млн.грн. виділено у 2011 р. з міського бюджету на придбання інсулінових препаратів для лікування хворих на діабет харків'ян. Про це 14 листопада повідомила головний ендокринолог Харкова Людмила Ведяєва, повідомив сайт міськради. За словами Л.Ведяєвої, кошти виділені додатково до субвенції з держбюджету на закупівлю інсуліну в 18 млн. 309 тис. грн. "Завдяки тому, що з міського бюджету додатково до державної субвенції виділяють кошти на закупівлю інсуліну, ми можемо забезпечити медикаментами всіх і в повному обсязі", - зазначила головний ендокринолог Харкова.

Вона уточнила, що існує 28 видів інсулінових препаратів, і харків'ян забезпечують ними за медичними показаннями.

За даними міськради, у Харкові мешкає 7 тис. 678 інсулінозалежних людей. Медичне забезпечення хворих на цукровий діабет з 2008 р. здійснюється за рахунок субвенцій з державного бюджету та коштів місцевого бюджету, що дозволило закуповувати інсулін за потребами та медичними показниками пацієнтів, а також зменшити кількість ускладнень.

У лікуванні використовують інсулінові препарати вітчизняного (66,1% хворих) та імпортного (33,9% хворих) виробництва. Дітей і вагітних хворих на цукровий діабет забезпечують виключно інсуліном імпортного виробництва.

Довідка "SQ". Державна субвенція у 2011 р. забезпечує інсуліном 65% хворих на цукровий діабет. Додаткові кошти виділяються з міськбюджету за підсумками 6-9 місяців.

У Харкові працюють дві школи самоконтролю для допомоги хворим на цукровий діабет (на базі денного стаціонару поліклініки ендокринологічної Харківської міської клінічної лікарні № 2 по вул. Кооперативній, 2 і на базі міського стаціонарного ендокринологічного відділення цієї ж лікарні по пр. Московському, 197). З 70 ліжок лікарні 20 призначені для лікування ускладнень "діабетична стопа", 40 - для хірургічного сектора. Працює також міський центр "Діабетична стопа" і відділення з ендокринною патологією Харківського міського пологового будинку № 7. Лікуванням ускладнень, пов'язаних з органами зору, займаються в центрі "Діабет-очі", який працює на базі Харківської міської офтальмологічної лікарні № 14 ім. Л.Гіршмана. В кожному лікувально-профілактичному закладі міста є ендокринологічний кабінет. Усього їх у Харкові 25.