"Україна поступово перетворюється з країни - постачальника рабів у країну - експлуататора власних громадян", - заявила журналістам у Харкові експерт програми протидії торгівлі людьми українського представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) Ірина Титаренко. За її словами, до 60% постраждалих у 2010 р. від работоргівлі українців насильно експлуатувалися у власній країні.

За словами І.Титаренко, також поступово змінюється географія експорту українських рабів. Якщо на початку 2000-х попит на них був переважно в Туреччині і Балканських країнах, то тепер українці найчастіше потрапляють в рабство у Росії, Польщі та Чехії. "Кримінальні ділки зосереджуються переважно на трьох видах експлуатації: трудовій, дитячій порнографії та торгівлі органами. І якщо раніше існувала думка, що в рабство потрапляють переважно молоді гарні дівчата, то тепер у рабство майже з однаковим ризиком можуть потрапити чоловіки, жінки і діти різного віку. Крім того, работорговці змінюють методи роботи. Так, якщо раніше дівчат для роботи в секс-бізнесі вивозили переважно нелегально, то тепер їх експлуатують у межах терміну візи. Закінчилася віза - дівчат відправляють додому з символічною сумою грошей. Так ділки частіше оновлюють "товар", а постраждалим вже складніше ідентифікувати себе як жертву работоргівлі, і до нас вони можуть не звернутися", - зазначила І.Титаренко.

За словами експерта МОМ, українські діти також часто стають жертвами работорговців. "Жебрацтво - головний вид експлуатації дітей, на другому місці - надання сексуальних послуг, на третьому - трудова експлуатація. Жертвами в основному стають діти-сироти та діти з неблагополучних сімей, яких батьки або опікуни "здають в оренду", щоб таким чином заробити" , - зазначила І.Титаренко.

За її словами, раніше діти фактично не фігурували серед жертв работоргівлі. "Це не означає, що раніше таких випадків не було, просто таке явище, як жебрацтво, особливо не пов'язували з примусовою працею. Крім того, нам важко отримати інформацію про те, що дитина потрапила в неволю. В останні роки ми налагодили стосунки з більшістю державних притулків, будинків-інтернатів та приймачами-розподільниками для неповнолітніх. Така співпраця дуже ефективна, і в 2010 р. ми виявили 123 дитини, які постраждали від торгівлі людьми, тоді як в 2009 р. таких було 47", - підкреслила І.Титаренко.

Як розповіла голова харківської громадської організації "Шлях до життя" Яна Шарун, з 2002 р. організація надала допомогу 800 харків'янам, потерпілим від работоргівлі, 80 з яких - діти. "Вік постраждалих коливається від 9 до 67 років. Іноді в рабство потрапляють цілі сім'ї, тому треба бути дуже обережним, збираючись у поїздку за кордон або оформляючи документи на виїзд через посередників", - зазначила Я.Шарун. За її словами, вербувальники часто дають оголошення про набір на сезонні роботи в районних газетах та в газетах приватних оголошень.

За словами заступника начальника відділу управління з боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, Головного управління МВС України в Харківській області Олега Гриня, з початку 2011 р. в області було порушено чотири кримінальні справи, пов'язані з торгівлею людьми. Потерпілими у цих справах проходять дівчата, що потрапили в сексуальне рабство.