Завод по производству медовухи построят в Харьковской областиЗавод з виробництва питних медів (медовухи) побудують у Харківській області. Про це 14 лютого під час круглого столу з проблем медоваріння в Україні повідомив медовар Олександр Молчанов. За його словами, як основа майбутнього заводу вже створена перша в області виробнича лінія з розливу медовухи. Її продуктивність близько 100 т на рік. Інвестиції в створення лінії виробництва та розливу склали близько 500 тис.євро. "Поки що попит набагато перевищує ту кількість медовухи, яке ми виробляємо. Тому було прийнято рішення розширювати виробництво. Але документальне оформлення ідеї виявилося набагато складнішим, ніж очікувалося, що й затримало розвиток проекту. Через відсутність документації не можна співпрацювати і з торговельними мережами" , - зазначив О.Молчанов.

За його словами, медовуха виробляється за технологією витримування (поданий мед) і за технологією з пастеризацією (варений мед). В давнину мед витримували 5-15 років у просмолених бочках, поки медовуха зброджувался і не ставала готовим продуктом. Це була елітна медовуха, яку виробляли в монастирях. Сучасні технології дозволяють значно скоротити період зброджування меду без пастеризації. Завдяки цим технологіям і стало можливим промислове виробництво медовухи.

Довідка "SQ". Медовуха з давніх часів була поширеним напоєм в Україні. За даними доцента Харківського національного технічного університету сільського господарства Миколи Романенка, в кінці 19-го століття лікеро-горілчані вироби на основі етилових спиртів витіснили її з ужитку. Років 10-15 тому традиція медоваріння стала відроджуватися в Україні. "Якщо говорити про культуру споживання медовухи, то для користі здоров'ю обсяги її споживання не повинні перевищувати 100-200 г на день. Приймати її краще охолодженою", - зазначив М.Романенко.