В Италии задержан топ-менеджер "Инвестора" ГаевойЗаступник голови спостережної ради АТ "Інвестор" Геннадій Гайовий затриманий в Італії, у місті Фрозіноне. Затримання провели працівники Інтерполу. Про це повідомило "SQ" інформоване джерело. Подробиці з'ясовуються.

Цю інформацію підтвердили "SQ" в Українському бюро Інтерполу. Там уточнили, що Гайовий був затриманий 12 листопада.

За інформацією порталу "Главное", Гайовий, який уже більше року не живе в Україні, дізнався про те, що "харківська влада домоглася оголошення його в міжнародний розшук через Інтерпол". Отримавши таку інформацію, Гайовий сам з'явився до поліцейського управління Фрозіноне і заявив про своє місцезнаходження, а також намір сприяти органам юстиції Італії в розгляді питання про його екстрадицію.

У поліцейському управлінні був складений відповідний протокол про добровільний прихід і співпрацю з поліцією. Протягом 48 годин судом буде прийняте рішення про порядок розгляду прохання України про екстрадицію Гайового і визначена міра запобіжного заходу на період розгляду справи.

Президент "Інвестора" Арсен Аваков, який теж перебуває в Італії, коментуючи ситуацію, зазначив: "Дізнавшись про те, що до Інтерполу надійшли документи з України з проханням оголосити його у міжнародний розшук, Гайовий прийняв рішення пройти судову процедуру розгляду можливості його екстрадиції в Україну. Він має намір надати суду докази політичної мотивації переслідування його особисто і компанії "Інвестор". Він звернеться до органів юстиції Італії з проханням дати оцінку цьому переслідуванню. Я очікую, що суд прийме рішення найближчим часом, і сподіваюся, виходячи з власного досвіду спілкування з істинно незалежним судом, що Геннадій Гайовий отримає повну свободу на час розгляду справи і відмову в екстрадиції, оскільки буде ще раз визнаний замовний і політичний характер так званої кримінальної справи. Я впевнений, що органи юстиції Італії розберуться в ситуації настільки ж оперативно й об'єктивно, як і в моєму випадку".

Фото - "Медіапорт".

Довідка "SQ". У середині вересня 2011 р. у рамках кримінальної справи про шахрайське заволодіння 700 га землі в Харківському районі міліція затримала трьох осіб, серед яких - голова правління АТ "Інвестор" Андрій Переєденко. Геннадій Гайовий був оголошений у розшук.

Усього у справі - вісім підозрюваних, стосовно п'яти підозрюваних справи виділені в окреме провадження. Слідство припускає, що протягом п'яти років підозрювані проводили шахрайські комбінації з незаконного привласнення земель загальною площею 697 га.

У кінці березня теж під Фрозіноне був затриманий екс-голова Харківської облдержадмінстрації Арсен Аваков. Італійський суд відмовив у його екстрадиції в Україну.