Дело в отношении фирмы, вырывшей котлован в начале ул. Пушкинской, будет расследовано до середины августа – прокурор Харьковской областиКримінальну справу про перевищення службових повноважень, порушена у зв'язку з котлованом, виритим у центрі Харкова на вул. Пушкінській, 2, найімовірніше, буде розслідувана до середини серпня. Про це 13 липня під час прямої телефонної лінії в харківській редакції газети "Комсомольська правда" в Україні" повідомив прокурор Харківської області Геннадій Тюрін.

"Справа була порушена на початку квітня (за ст.365 Кримінального кодексу) стосовно посадових осіб фірми, яка вирила котлован і більше нічого не зробила. Вона активно розслідується і, як обіцяв мені прокурор міста, має бути ухвалене остаточне рішення до середини серпня" , - зазначив Г.Тюрін.

Окрім цього, наразі міська прокуратура вирішує питання про направлення до суду позову про звільнення фірмою "Харків-Москва" виділеної території на вул. Пушкінській, 2. "Усі суперечки, пов'язані з землею, вирішуються тільки в судовому порядку. Я думаю, найближчим часом заявимо такий позов, а далі все залежить від суду", - зазначив Г.Тюрін.

За його словами, раніше прокуратура Київського району провела перевірку з питання виритого котловану і встановила, що фірма-забудовник при будівництві котловану вийшла за межі виділеної їй території, і подала позов до суду про компенсацію збитку місту в 840 тис. грн.

Довідка "SQ". Фірма "Харків-Москва" почала будівництво бізнес-центру "Європа" почалося на вул.Пушкінській у 2008 р. Планувалося що бізнес-центр "Європа" стане найвищою будівлею в місті. На місці будівництва був виритий котлован під фундамент глибиною 16 м. Подальші роботи на місці котловану не велися. 29 липня 2010 р. перший заступник харківського міського голови Олександр Кривцов заявив, що котлован необхідно законсервувати. Представник фірми "Харків-Москва" Олександр Дукер повідомив, що будівельні роботи на котловані не ведуться з вересня 2009 р. "Для відновлення робіт необхідно 12 млн. дол. Поки цих грошей немає, і коли вони будуть - невідомо", - зазначив О.Дукер.

11 березня 2011 р. міська комісія з надзвичайних ситуацій зобов'язала фірму "Харків-Москва" до 1 квітня виконати всі зобов'язання перед містом і привести будівництво в порядок. В іншому випадку міськрада збиралася ініціювати скасування дозволу на використання землі, яка була виділена фірмі у 2004 р. терміном на 49 років. 18 травня Харківська міськрада направив прокурору міста звернення з проханням дати правову оцінку ситуації, яка склалася навколо будівництва торговельного центру на вул. Пушкінській, 2. Як повідомив 24 травня прокурор Харкова Євген Попович, прокуратура Харкова порушила кримінальну справу у зв'язку з виритим на початку Пушкінської котлованом.