Пожар на Дергачевском полигоне возник из-за вспыхнувшего метана
Причина пожежі на Дергачівському полігоні твердих побутових відходів - це газ метан, який виробляється при гноїнні всіх відходів. Про це 14 червня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив помічник начальника Головного управління МНС України в Харківській області Ігор Лупандін. За його словами, метан є основною причиною пожеж на всіх подібних полігонах побутових відходів.

"Для того щоб метан запалав, достатньо іскри або непогашену сигарету, а щоб розгорітися пожежі, досить доступу тепла і вітру", - зазначив І.Лупандін.

Він повідомив, що починаючи з 11 червня на Дергачівському полігоні чергує одна пожежна машина, яка буде залишатися на полігоні до кінця тижня.

Також І.Лупандін підкреслив, що велику роль у гасінні пожежі на полігоні зіграла майстерність трактористів. "Однією з технологій гасіння пожежі на звалищах є засипання сміття грунтом, а потім його проливка. Трактористи діяли дуже професійно. Вони чітко рівняли грунт, тому пожежникам легше було його поливати", - додав помічник начальника облуправління МНС.

Довідка "SQ". Пожежа на Дергачівському полігоні ТПВ почався 7 червня. Стовп чорного диму було видно з багатьох районів Харкова. Інформація про пожежу надійшла до рятувальників о 18.28. Вогонь поширився на 400 кв.м. Після дев'ятої вечора пожежу було локалізовано, вогонь перестав поширюватися. 8-9 червня пожежники продовжували гасити окремі осередки займання. Полігон відновив свою роботу з 22.00 9 червня.

Дергачівський полігон ТПВ (Дергачівський р-н, Харківська обл.), на який вивозиться сміття з міста Харкова, був відкритий у 2005 р. У 2009 р. з Харкова на полігон було вивезено майже 1,5 млн. куб. м твердих побутових відходів.