"Від 40 до 50 разів на день виїжджають харківські рятувальники в область гасити суху траву", - заявив 14 червня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" помічник начальника Головного управління МНС України в Харківській області Ігор Лупандін. За його словами, вже були випадки, коли вогонь з палаючої трави перекидався на будівлі.

"Цього року вже дві пожежі сталися від грозових розрядів. Горіли нагірні будівлі (сараї, літні кухні) у Борівському і Кегичівському районах", - зазначив І.Лупандін.

За його даними, з початку року від пожеж в області загинуло 76 осіб, з них 1 дитина (за аналогічний період 2010 р. від пожеж загинуло 70 людей, серед яких 6 дітей).

Як зазначив І.Лупандін, в області вже визначене одне лісництво, доступ на територію якого в пожежонебезпечний період заборонений для відпочиваючих, - це Новомосковське військове лісництво, частина якого розташована в Харківській області (на кордоні з Дніпропетровською обл.). "На території цього лісництва найгірші умови з протипожежної безпеки. Там ведеться постійне патрулювання працівниками лісгоспу та міліцією. Вони притягують до адміністративної відповідальності людей, які туди заходять і тим більше розпалюють багаття. Штраф за порушення - від 150 до 300 гривень", - підкреслив помічник начальника облуправління МНС.

За його словами, порівняно з минулим роком ситуація з пожежами в області. "Ми знаємо, яким лісництвам треба приділяти більше уваги в пожежонебезпечний період", - додав І.Лупандін.

Довідка "SQ". 303 загоряння відбулися влітку 2010 р. у лісах Харківської області. Пожежі знищили 167 га лісу. Найскладніше загоряння було в Куп'янському лісництві, на кордоні з Дворічанським районом. Його ліквідували цілий день силами лісництв прилеглих районів, загонів МНС і пожежного поїзда Південної залізниці. Тоді постраждало близько 9,5 га лісу. Найбільший пожежа сталася в Красноградському р-ні, у с.Кам'янка. Вогонь дійшов до лісу, і на площі 1,5 га пожежа стала верховою. Загальна площа пожежі склала 11,2 га.