Близько 40% людей, що працюють на ринку масажних послуг Харкова, - шахраї. Про це 14 лютого у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив викладач курсу "Лікувальний масаж" відділення післядипломної освіти Харківського базового медичного коледжу № 1 Олександр Штанько. За його словами, останнім часом з'явилося дуже багато людей, які називають себе "гуру масажу", але клієнти стали частіше скаржитися на їх непрофесіоналізм.

За інформацією О.Штанька, в українських містах-мільйонниках на 100 тис. населення припадає близько 5 тис. масажистів, при цьому 4 тис. 500 з них не мають медичної освіти. О.Штанько підкреслив, що, згідно з українським законодавством, медична освіта є обов'язковою для масажистів, які працюють у лікувальних установах.

О.Штанько зазначив, що кожен масажист, незалежно від того, має він медичну освіту чи ні, повинен знати про показання і протипоказання до масажу. Абсолютними протипоказаннями до масажу є пухлини, запальні захворювання кісток, захворювання крові, тромбози, тромбофлебіти, склероз судин мозку. Тимчасовими протипоказаннями є різні захворювання шкіри, нігтів, волосся, а також гострі запальні процеси з підвищенням температури. Також масаж не робиться при будь-якому дискомфорті і болі в області живота. Протипоказання до антицелюлітного масажу - варикозне розширення вен і склерозування підшкірно-жирової клітковини.

Для правильного вибору масажиста О.Штанько порекомендував звернути увагу на заклад, у якому він працює, і на те, як він підходить до вирішення індивідуальних проблем: "Масажист повинен не в загальному розповідати про те, який він хороший фахівець, а питати, що сталося у вас, які методи лікування ви використовували раніше. Важлива і ваша реакція на вплив цього фахівця - подобається вам чи ні, як він робить масаж".

За словами О.Штанька, існують різні види масажу, але насамперед варто розділити лікувальний масаж і масаж у СПА-салоні. Як зазначив керівник школи масажного мистецтва "Жива" Арнольд Офіцерів, перший вид масажу - це відновлення після певної хвороби або травми, а масаж у СПА - це процедура для здорових людей, тобто для відпочинку, профілактики.