Алкоголизм: вредная привычка или неизлечимая болезнь?Яке свято сьогодні обходиться без спиртного? Хоча для багатьох любителів випити і свято не потрібне - привід вони завжди знайдуть. П'ють, коли добре, коли погано і навіть коли просто нема чого робити. Рекламу алкоголю можна побачити по телевізору, підліткам вільно продають пиво, а багато батьків вважають, що повинні самі дати дитині спробувати спиртне. В результаті Україна, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, посідає п'яте місце в рейтингу "найбільш питущих" країн світу. І доки влада закриває на це очі, медики б'ють тривогу: алкоголізм уже став епідемією.

Історія питання

Алкогольні напої були відомі людині з первісних часів. Їх споживання найчастіше супроводжувало різні релігійні ритуали. Першим алкогольним напоєм, як видно, стало вино: його виготовлення було популярне в Давньому Єгипті, а в 7-3 століттях до н.е. виноробство і, як наслідок, - алкоголізм поширилися у всіх країнах, де міг рости виноград.

Правителі античних суспільств бачили таку проблему, як хронічний алкоголізм, тому існували державні заходи з обмеження споживання вина. Наприклад, у Спарті знищувалися виноградні лози; в часи Середньовіччя заходи з припинення алкоголізму доходили до смертної кари за пияцтво. У Греції вино розбавляли трьома частинами води. Відкриття технології виготовлення спирту (у 9 столітті в Аравії) значно прискорило темпи поширення алкоголізму, адже міцність алкогольних напоїв дуже зросла порівняно, наприклад, з вином.

У середні століття на Русі вино і пиво вживалися широко, проте ці алкогольні напої були досить слабкими, а значить, особливої загрози не несли. Ситуація помітно погіршилася у 15 столітті, коли був відкритий метод виготовлення хлібної горілки, яка швидко витіснила інші алкогольні напої. До 19 століття Російська імперія вже знала, що таке хронічний алкоголізм.

Масштаб проблеми

У радянські часи в Україні офіційно налічувалося близько мільйона алкоголіків, насправді ж, стверджують фахівці, їх було близько 17 мільйонів (такі дані наводить головний науковий співробітник відділу профілактики і лікування алкоголізму Інституту неврології, психіатрії та наркології АМН України Анатолій Артемчук). Зараз на диспансерному обліку перебуває близько 900 тисяч осіб (з них майже 62 тисячі - мешканці Харківської області), але ця цифра ще більше далека від реальності. Скільки людей в нашій країні страждає від алкоголізму, встановити практично неможливо, тому що багато хто обирає анонімне лікування в приватних клініках, а ще більше людей взагалі не лікується. Тільки за непрямими ознаками можна зрозуміти, що проблема алкоголізму в Україні залишається дуже гострою. Наприклад, місця в стаціонарі Харківської обласної наркологічної лікарні зайняті завжди. Ще складніше визначити рівень смертності від алкоголізму, оскільки у висновку про смерть цю причину зазвичай не вказують. Як правило, до смерті призводять супутні захворювання, викликані тривалим уживанням алкоголю: розлади серцево-судинної системи, гострий панкреатит, печінкова, ниркова або поліорганна недостатність, психози. Всього ж через причини, які пов'язані з вживанням алкоголю, у світі щорічно помирає близько 2,5 млн. осіб, а в Україні - близько 40 тисяч (у Харківській області офіційно - понад 500 осіб).

Згідно з міжнародними стандартами, вимираючою вважається нація, яка вживає понад 9 літрів чистого спирту на душу населення на рік. Среднестатисичний українець споживає 12 літрів! Окрім того, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, Україна стала лідером серед 40 країн Європи за кількістю підлітків, які регулярно вживають алкоголь. Наразі це робить майже 40% дітей віком від 14 до 18 років.

Як стають алкоголіками

У медицині алкоголізм визначається як "захворювання, різновид токсикоманії, характеризується хворобливою пристрастю до алкоголю (етилового спирту), з психічною та фізичною залежністю від нього. Негативні наслідки можуть виражатися психічними і фізичними розладами, а також порушеннями соціальних відносин особи, яка страждає на ці захворювання". Але перш ніж перейти в розряд алкоголіків (а це може встановити лише лікар), людина може від року до 15 років зловживати спиртним. Якщо ж у неї міцний організм і нервова система, то вона може регулярно випивати все життя без загрози своєму здоров'ю. Тому деякі лікарі не беруться називати алкоголіками людей, які, наприклад, щодня випивають пляшку пива (за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, нормою вважається вживання не більше 0,33 л пива на день). Першою стадією алкоголізму вважається стан, коли людина постійно шукає привід випити, але, випиваючи чарку горілки або келих пива, не може зупинитися і п'є доти, доки не починає поводитися неадекватно. Причому наркологи кажуть, що пивний алкоголізм підступніший, ніж горілчаний: він розвивається непомітно, але потім відразу переходить у важку форму і дуже важко лікується.

За словами фахівців, причини розвитку алкоголізму закладаються ще до народження дитини: це може бути, наприклад, погана спадковість або родова травма. За словами доктора медичних наук, генерального директора клініки доктора Анатолія Артемчука, алкоголізм розвивається в період статевого дозрівання. Згідно з проведеним ним дослідження в низці харківських ПТУ, 85% учнів регулярно випивають (від двох разів на місяць і частіше), а у 35% обстежених спостерігається перша стадія алкоголізму. Але, на жаль, в Україні практично повністю відсутня наркологічна допомога дітям і підліткам, говорить в.о. головного лікаря Харківської обласної наркологічної лікарні Віктор Слюсар. "Як правило, це діти з неблагополучних сімей, де п'ють і батьки, тому в таких випадках треба лікувати всю сім'ю", - вважає він. Одна з головних причин виникнення підліткового алкоголізму, на думку медиків, це відсутність профілактичної роботи в навчальних закладах. "Легше попередити розвиток захворювання, ніж його лікувати", - зазначає Віктор Слюсар.

Де лікують алкоголізм

Для тих, хто хоче, але не може зав'язати зі спиртним, свою допомогу пропонують державні установи (наркологічні кабінети, диспансери та лікарні), приватні клініки і навіть народні цілителі. Наприклад, Харківська обласна наркологічна лікарня спеціалізується з лікування синдрому відміни алкоголю (похмілля), виведення із запійних станів і лікування синдрому алкогольної залежності з використанням медикаментозних та психотерапевтичних методик. Курс лікування складає від 10 до 14 днів. Але непитущими після цього не виходять. За словами Віктора Слюсара, алкоголізм - хвороба хронічна, а значить невиліковна. Якщо людина сама не захоче кинути пити, ніхто її не змусить, стверджує лікар. "Далеко не завжди, звертаючись до нас, людина щиро хоче кинути пити. Досить часто люди звертаються до нас, коли самі просто не можуть вийти з запою. По завершенні курсу лікування багато пацієнтів відмовляються від подальшого лікування синдрому алкогольної залежності", - говорить Віктор Слюсар .

У приватних клініках, навпаки, запевняють, що позбутися від алкоголізму можна. Наприклад, у клініці доктора Артемчука за один сеанс (вартістю 1500 грн.), використовуючи стресопсихопатію (кодування за методом Довженка), допомагають людині кинути пити на будь-який період (від одного року до всього життя). Анатолій Артемчук каже, що ефективність такого лікування становить 90%, і воно допомогло тисячам людей. Цим же методом тут лікують і підлітків. Але далеко не всі лікарі довіряють цим методом. "Кодування - це міф, який підтримують не зовсім сумлінні лікарі з комерційної медицини. Існують психотерапевтичні техніки, гіпноз, і люди їм піддаються, але пропозиція закодувати людину на певний період є виключно рекламним трюком і обманом", - заявляє Віктор Слюсар.

Коли традиційна медицина не допомагає, люди хапаються за останню соломинку, звертаючись до так званих народних цілителів. Досить відкрити будь-яку газету оголошень, і там можна знайти цілий список магів і знахарів. Вони беруться лікувати алкоголіків як навіч, так і за фотографією. Вартість цього "курсу лікування" коливається від 1000 до 1500 гривень. Але лікарі-наркологи називають таку допомогу шахрайством і бажанням заробити на людському горі. За словами Віктора Слюсара, цілителі можуть надати тільки психотерапевтичну допомогу.

Як з ним боротися?

За словами Віктора Слюсара, не існує дієвої та ефективної державної програми з боротьби з алкоголізмом та його профілактики. "На сьогодні корпорації, що виробляють спиртні напої, фактично не контролюються державою. І той рекламний продукт, який громадяни України щодня отримують з екранів телевізорів, спрямований на підвищення алкоголізації населення", - відзначає він. Але підвищення цін на спиртні напої, на думку лікаря, не є виходом із ситуації: як правило, це призводить до збільшення нелегального виробництва сурогатного алкоголю. Більш ефективними заходами він називає повну заборону реклами алкоголю, реалізацію спиртних напоїв у спеціалізованих торговельних закладах і правову відповідальність продавців за продаж алкоголю неповнолітнім. Є й більш радикальна міра - "сухий закон", але влада навряд чи на це піде, враховуючи, наскільки прибутковим є алкогольний бізнес.

Одна з небагатьох організацій у Харкові, яка намагається боротися з підлітковим алкоголізмом, - це профспілка студентів. У червні минулого року її представники провели біля будівлі харківського пивзаводу "Рогань" пікет проти масової пропаганди пива, а також використання образів молоді і спортсменів у рекламі пива. Не отримавши належної реакції, Харківська профспілка студентів направила листа прем'єр-міністру України Миколі Азарову, в якому "висловила занепокоєння з приводу поширення на телеканалах країни реклами пива і слабоалкогольних напоїв". "Харківська профспілка студентів наполегливо проводить роботу проти нав'язування молоді неправдивих стандартів виробників пива. Але на всі наші численні письмові звернення до пивних компаній відповідей не отримано, що змушує нас переходити до більш рішучих дій з метою припинення стрімкого зростання пропаганди пива на телебаченні і носіях зовнішньої реклами. Зокрема, це проведення досліджень проблеми пивного алкоголізму, громадських слухань, пікетувань пивзаводів", - зазначено в листі. Але влада заклики студентів теж проігнорувала.

Те, що держава нічого не робить для профілактики алкоголізму, визнають і самі чиновники. За словами віце-губернатора Харківської області Ігора Шурми, на це в бюджеті просто немає грошей. "Сьогодні медицина фінансується тільки на 50%, тому санітарно-просвітницька робота ведеться тільки на папері", - говорить він. На думку Ігоря Шурми, профілактичну та виховну роботу необхідно проводити, насамперед, у родині, школі і церкві, щоб уберегти від алкогольної залежності найбільш вразливу категорію населення - дітей та підлітків. І в цьому напрямі повинні працювати різні галузі - освіта, культура, медицина, правоохоронні органи, інакше наркологічна служба, як і раніше буде боротися лише з наслідками. А ще для ефективної боротьби з алкоголізмом необхідно повернутися до примусового лікування алкоголіків і відновити роботу медичних витверезників, вважає Ігор Шурма. Адже людина в стані алкогольного сп'яніння нерідко становить загрозу для оточуючих і самого себе.

Але всього цього недостатньо, якщо в Україні буде низький рівень життя, масове безробіття і зруйнована система цінностей. "Алкоголізм - це соціальне явище. Якщо не буде зайнятості населення, якщо не буде працювати економіка, якщо у людей не буде впевненості в завтрашньому дні, вони будуть шукати вихід у пляшці", - говорить Ігор Шурма. На думку фахівців, алкоголь, наркотики, азартні ігри, інтернет-залежність - це способи піти від реальності. А змінити реальність, на жаль, не всім до снаги.