Студенты Харьковского авиационного института будут параллельно получать вторую специальность в ГерманииНаціональний аерокосмічний університет Жуковського "Харківський авіаційний інститут" (ХАІ) розпочав реалізацію програми спільного навчання з університетом Отто-фон-Герек (Магдебург, Німеччина). Про це 13 січня повідомив "SQ" доцент кафедри технології виробництва літальних апаратів університету Юрій Воробйов. За його словами, співпраця ВНЗ у різних сферах триває вже 10 років, а восени 2011 р. був підписаний договір міжфакультетський, який дав старт проекту спільного навчання до рівня бакалавра за спеціальністю "логістика". Мінімальний термін навчання за програмою - два семестри, максимальний - чотири. Обсяги груп іноземних студентів не можуть перевищувати 15 осіб для кожного ВНЗ.

Як зазначив Ю.Воробйов, зараз група студентів-третьокурсників проходить відбір, щоб навесні вирушить до Німеччини. Головною проблемою виявився мовний бар'єр. В Україні вже давно в школах не вивчають німецьку мову. "Є повна упевненість, що мовний відбір пройдуть два студенти, інших охочих навчатися в німецькому виші може і не пропустити незалежна від ХАІ комісія. Для оптимізації вивчення мови в університеті відкрили спеціальні курси. Охочих приїхати до Харкова з Німеччини поки немає", - повідомив Ю.Воробйов.

За словами доцента, навчання в Отто-фон-Герек вільне, а проживання, страховку та інші витрати студенти оплачують самі. Вивчаючи в Німеччині логістику, студенти одночасно будуть навчатися і в ХАІ. Навчання буде дистанційним, для чого організовані спеціальні класи. Навесні 2013 р. перша група повернеться до Харкова і продовжить навчання у ХАІ. До кінця 4-го курсу студенти будуть мати два дипломи - німецький з логістики та український, наприклад, з двигунів літальних апаратів.

Довідка "SQ". В університеті 7 факультетів: літакобудування, авіаційних двигунів, систем управління літальних апаратів, ракетно-космічної техніки, радіотехнічних систем літальних апаратів, економіки та менеджменту, гуманітарний. Навчання проводиться за 53 спеціальностями. В ХАІ навчаються більше 7000 студентів і 160 аспірантів, працюють 700 викладачів. ХАІ є співвиконавцем міжнародної космічної програми "Альфа", а також наукових проектів з фірмами Німеччини, Китаю, Мексики, Нідерландів, США, Японії. Винаходи вчених університету запатентовані більш ніж у 20 країнах світу.