В Україні розробляють новий закон про адвокатуру. Про це 11 листопада під час Першого східноукраїнського юридичного форуму, який пройшов у Харкові, заявив директор з правових і регуляторних питань ПрАТ "Фарлеп-Інвест" Дмитро Кухнюк.

За його словами, офіційно зареєстрованого проекту закону у Верховній Раді (ВР) поки немає, але відомі групи, які готують проекти. Наприклад, нещодавно отримав висновок Венеціанської комісії проект закону, розроблений в комісії зі зміцнення демократії та верховенства права ВР. Закон раніше реєструвався в парламенті (був поданий під номером 1430), але у квітні був відправлений на доопрацювання. Друга група розробників представлена ​​Вищою кваліфікаційною комісією адвокатури. Обидві ці групи хочуть створити обов'язкове членство адвокатів у спеціальному об'єднанні.

Як зазначив Д.Кухнюк, йдеться про створення організації, заснованої на індивідуальному членстві всіх адвокатів країни. При цьому зарахувати адвокатів у члени організації планується без волевиявлення самих адвокатів. "Тобто закон приймають, і одного ранку всі адвокати дізнаються, що вони є членами якоїсь організації, у них виникли зобов'язання перед нею, і без неї вони не зможуть здійснювати професійну діяльність. Це стосується всіх 40 тис. адвокатів України і, якщо буде уніфікація юристів, то до них приєднаються ще 60 або 100 тис. юристів (поки цього ще ніхто не знає), які не числяться адвокатами, але ведуть адвокатську практику.

Як зазначив керівник проекту "Атака" Анатолій Тарасенко, він проти створення нового закону, тому що ще не повністю використані можливості чинного закону. "Зміни мене не лякають. Але я не чекаю від нововведення результативності. "Краще б нічого не змінювалося. За певними ознаками можна визначити, до чого прагнуть розробники нового закону, вже видно, що витратна частина роботи адвоката стане більшою. А оскільки зменшувати свій заробіток адвокати на стануть, це здорожчання відіб'ється на споживачах їх послуг", - заявив А.Тарасенко.

Як повідомив директор юридичної компанії "Шкребець і партнери" Євген Шкребець, зараз адвокати не можуть повною мірою здійснювати пошук доказів невинності своїх клієнтів, оскільки немає можливості отримувати відповіді на адвокатські запити, а це - єдиний реальний механізм отримання доказів у справі. "Реалізації цього механізму немає, тому що закони не взаємодіють між собою: один закон вирішує проблему запитів, а інший - забороняє їх видавати. Якщо на запит прокуратури дає відповідь з наданням документів, то на запит адвоката дає відповідь, що спеціальний закон не дає можливості надавати інформацію за даним запитом. Сподіваємося, що розробники нового закону врахують це непорозуміння", - зазначив Є.Шкребець.