"Перехід на 11-річну середню освіту не викличе технічних складнощів, але оцінити доцільність такого переходу важко", - заявив 12 липня "SQ" директор авторської школи Бойка (Харків) Олександр Макогон. За його словами, діти, які зараз пішли в 9 клас, будуть вчитися ще не три роки, а два (якщо не буде нововведень). Чи не викличе складнощів і забезпечення шкіл підручниками, тому що можна використовувати старі, розраховані на 11-річне навчання. "Вчителі завжди знайдуть, чому вчити", - зазначив О. Макогон.

За його словами, в ситуації з введенням 11-річним освітою дуже шкода, що так і не вдалося оцінити переваги або недоліки 12-річного. "Однозначно говорити складно. Дітям добре - вони раніше вийдуть зі школи. А я б потримав їх ще один рік у школі" під крилом". Адже в школах до них більш індивідуальний підхід, ніж в інститутах, де вони вже зовсім дорослі. А взагалі - краще б не чіпали освіту", - зазначив О. Макогон.

Довідка "SQ". Верховна Рада України 6 липня прийняла закон "Про внесення змін до законодавчих актів України з питань загальної середньої та дошкільної освіти (щодо організації навчально-виховного процесу)". За відповідне рішення проголосували 248 депутатів. Законом встановлюється 11-річний термін навчання у загальноосвітніх навчальних закладах та впроваджується обов'язкове дошкільну освіту дітей старшого дошкільного віку.

12-річна система шкільного навчання була введена в Україні з 1 вересня 2002 р. Міністром освіти тоді був Василь Кремень.