- Доброго дня. Мета нашої партійної організації - це місцеві вибори, які, ми впевнені, відбудуться 31 жовтня. Найімовірніше, вони відбуватимуться за змішаною системою, як це було 1998 р. Висновки про те, що вибори будуть, ми робимо виходячи зі своїх даних, а також з того, що Партія регіонів не звертала свої штаби з президентських виборів, а Арсеній Яценюк розгортає свої штаби, а також тому, що гроші в бюджеті на вибори передбачені.

Для нашої політичної сили ці вибори будуть "бойовим хрещенням". Чесно сказати, я цьому рада. Тому що, коли це відбувається в період виборів до Верховної Ради, не зовсім зрозуміло, чому вся партія повинна працювати на багатьох невідомих для більшості людей.

Дуже добре, що в Харкові в мене відбулася зустріч з активістами, ми говорили про стратегію, яку б хотіли застосувати на місцевих виборах. Я їм чесно зізналася, що за останній рік роботи для мене найбільшою складністю була робота з місцевими органами самоврядування. Вважаю, що закон і ставлення місцевих органів до громади повинні мінятися. Усі органи місцевої влади вже давно забули словосполучення "служити громаді". Вони думають тільки, як поділити землю, майно, попрацювати з бюджетними грошима. Тому конфлікти, які виникають, в тому числі і у вас у Харкові, в інших країнах просто нестерпні. Є маса прикладів. Один з них, коли в США в Балтіморі звільнявся машинобудівний цех, і мер не мав права прийняти рішення, що буде замість цього цеху. Він проводив місцевий референдум і люди визначилися, що там буде книгарня, бібліотека і маленька кав'ярня. Так і повинно бути, тому що ні мер, ні депутати не є господарями цієї території - вона належить громаді. Тільки ідеологію теж не можна плутати. Коли громада - це 5 активних бабусь, які говорять, що не дадуть щось зробити, то це ще не означає, що всі 15 тисяч інших мешканців такої ж думки. Тобто вміння розмовляти, з громадою, розуміти її інтереси, служити їй - ось саме ці завдання ми ставимо перед своєю політичною силою.

У нас можуть претендувати на місця в місцевих радах, Верховній Раді тільки ті люди, які себе проявили. Якщо вони сьогодні не вкладають гроші в свою власну розкрутку, свої справи, за які їх будуть поважати, то ми їм нічим допомогти не можемо. Вступаючи в партію, у нас кожен проходить систему перевірки, перевіряємо, чи не несе людина на собі якийсь негатив, а потім тільки потім ми приймаємо його.

Ми зараз не женемося за активним вступом. Головна ідеологія партії - це ті люди, які не байдужі, які хочуть проводити реформи, тому що у нас партія лідерського типу. Наш лідер Сергій Тігіпко свою позицію з реформ заявив, це головне завдання, яке він ставить. Можу сказати, що ніколи С. Тігіпко не цікавить процес, його цікавить тільки результат. Якщо він поставив завдання, він його завжди досягає. У нас вже з кожного напрямку в партії створені експертні групи, які курирує С. Тігіпко.

І те, що в Кабміні зараз розділили реформи між всіма віце-прем'єрами, я впевнена, неправильно. Не можна зараз, наприклад, робити окрему реформу сільського господарства. Тому що 50% цієї реформи - це питання бюджетного фінансування, оподаткування, тобто ці питання не розуміє віце-прем'єр з сільського господарства. Усі реформи мають дуже багато складових, якщо вони не координуються разом, то це погано.

У нашої політичної сили вже є повністю сформована програма з аграрної політики, вона повністю комп'ютеризована. У програму вставляється сума, яка виділяється з бюджету, потім вона в програмі ділиться за підрозділами. Відповідно до розрахунків програми, з 150 дол. до кінця року держава отримує 3,5 тис. дол. Дізнавшись про цю програму, мені деякі люди сказали: "Олександра Володимирівна, Ви що думаєте, що комусь буде цікава програма, де автоматично розподіляються гроші !?". Я розумію, що це не так просто, але якщо президент Віктор Янукович хоче щоб йому забули минуле, то йому необхідно створити майбутнє. Йому необхідно стати президентом, який зможе провести реформи, саме це не зміг зробити попередній президент Віктор Ющенко. Це не слова, всі чудово знають, що потрібно робити, всі знають, що потрібно йти від політиканства, роздачі місць за коаліційним принципом, потрібно брати фахівців, ставити чіткі графіки. Чиновники дуже швидко реагують: якщо скаже президент що буде реформа ЖКГ, то тоді всі почнуть все виконувати. Тому завдання великі, в тому числі і в голови ХОО партії "Сильна Україна" Андрія Моченкова. Ми зараз будемо часто їздити регіонами, тому що центральний апарат поставив завдання максимально допомогти всім регіонам у підготовці до місцевих виборів. Ми вважаємо, що повинні підтвердити той результат, який маємо і який говорить про те, що якби президентські вибори були зараз, то Сергій Тігіпко зайняв би друге місце.

- Як я зрозумів, "Сильна Україна" - це партія ліберальних реформ. Світовий лібералізм, з моєї точки зору, це диктатура світової фінансової олігархії. А на місцевому рівні це корупційний уряд, який лобіює інтереси бізнес-структур. Скрізь зараз ведеться курс на консервативний напрям, а ви орієнтуєтеся на ліберальне напрям, чому?

- У першу чергу С. Тігіпко нічого не рекламує. Я з ним працюю, він людина, що відбулася, і прийшов з єдиним завданням. І далі гратися в проведення реформ ми не можемо. Питання не в розумінні якихось ліберальних реформ. Я економіст і знаю, що будь-яка реформа повинна пройти розуміння регуляторної політики, вона повинна відповідати паритетом трьох інтересів: держави, споживача і бізнесу. Якщо вона не має такого паритету, вона приречена на смерть. А тепер скажіть мені як консерватор: яку ви сьогодні реформу хотіли б законсервувати? Та про це навіть розмови бути не може, що нам консервувати? Хробаків, наявні дороги, наркоманію, податкову, яка є на сьогодні? Зараз не може йтися про консервативну політику. Консервувати можна те, де є досягнення. Ми говоримо про зміни, модернізації, зміну податкового тиску, паритет в країні не чиновника, а населення. Якщо ви називаєте це лібералізмом ... ми говоримо про реформи, які повинні бути зроблені в інтересах громадян. Так, іноді вони спочатку не сприймаються. Але тоді потрібно повернутися і пояснити це населенню ще раз. Потрібно проводити зважені реформи і брати краще, що є. Консерватизм не відповідає нашій ідеології. Ми за реформи.

- Як ви оцінюєте 100 днів уряду? С. Тігіпко член уряду, чого очікувати від нього найближчим часом?

- 100 днів уряду ще немає, це буде десь наступного тижня. Я була однією з тих, хто був категорично проти того, щоб С. Тігіпко йшов до цього уряду. Але сьогодні повинна визнати, що він виявився більш далекоглядним, тому що якщо б його сьогодні там не було, то дуже багато гидот мені б не вдалося зупинити.

По-перше, що позитивного: закон про закупівлі нарешті пройшов у тій редакції, яку ми відпрацювали з Європейською комісією, нарешті ми прибрали там поняття тендерної палати. Я впевнена, що буде прийнятий найближчим часом Податковий кодекс. Зараз від нас залежить, в якому варіанті він буде поданий. Зараз над проектом кодексу також працюють професійні харківські аудитори, це і сім'я Рубаненко, і Олександр Кірш, вони зараз працюють в команді С. Тігіпка в уряді. Ми 18 років говорили про Податковий кодекс, це марно, потрібно виносити його до парламенту. У С. Тігіпка зараз стосовно всіх реформ працюють робочі групи, також працюють експертні групи за освітою, ЖКГ, інвестицій. Сергій Леонідович зараз готує нараду з підприємствами-виробниками на тему ПДВ.

Думаю, що буде 100 днів, і С. Тігіпко відзвітує за свою роботу. Єдине, він дійсно зараз в уряді один, у нього багато симпатиків, але багато й тих, у кого він викликає роздратування, тому що він не попросився до "корита", він займається тільки реформами.

Що мене порадувало, так це те, що С. Тігіпко, повернувшись із зустрічі з президентом, сказав, що В. Янукович хоче проводити реформи.

- Чи буде Ваша політична сила висуватиме свого кандидата на мера Харкова? Якщо так, то кого, якщо ні, то чи буде вона когось підтримувати?

- Ми згори нічого вирішувати не будемо, у нас інша ідеологія. Ми всім ставимо завдання на місцях. Я сьогодні на зустрічі з партійцями звернулася з проханням, щоб дуже толерантно, з повагою ставилися до колег-партійців. У нашій політичній силі впевнені, що люди втомилися від війни, вони прагнуть змін, але не війни. Потрібно домовлятися, шукати людей, близьких собі за духом, і творити. Тому кандидатуру на місцеві вибори ми не обговорювали. Упевнені в одному: як політична сила будемо йти на вибори окремо. У харківському регіоні велика вигода все-таки у БЮТу і Регіонів, у них вже є тут сформовані лідери. Нам у цьому відношенні складніше, тому що потрібно знаходити досить яскравих особистостей, а багато хто з них вже визначилися зі своїми політичними симпатіями. Тому дуже важливо, щоб наша молодь вже зараз виступала, щоб люди розуміли, хто йде, куди і навіщо йде, які ставить завдання. У нас є лідер обласної організації, якому доручено зробити пропозицію і вийти з ним на центральне бюро.

Голова ХОО партії "Сильна Україна" Андрій Моченков:

- Зараз ведуться переговори з потенційними кандидатами в мери. У нас є час, тому ми ще будемо вивчати це питання. Природно, пріоритет: виходити на вибори зі своїм кандидатом.

О. Кужель:

- У містах-мільйонниках ми знаємо точно, що вибори мера не відбуватимуться без розмови з нашою політичною силою.

- Назвіть з вашої точки зору головний плюс та головний мінус Податкового кодексу, який планується прийняти?

- Що позитивного: там відразу написано по роках зниження податків, також змінено адміністрування в кращу сторону, є прискорена амортизація, тому що неможлива модернізація без амортизації. Також позитивно те, що там ліквідується достатню кількість непотрібних податків. Сам факт включення до Податкового кодексу розуміння спрощеної системи оподаткування, яку планувалося знищити, теж позитивний. Єдине, ми весь час наступаємо на одні й ті ж граблі. Той варіант, який ми розробили з С. Тігіпком, був набагато правильніше. Він був більш м'який, саме для перехідного періоду. І Мінфін, слава Богу, в останній момент деякі моменти прибрав з остаточного варіанту кодексу.

Але є, звичайно ж, і "ляпсуси". Наприклад, вони написали в "спрощенку" які види діяльності категорично не можна відносити до фізосіб, тобто вони їх штовхають на загальну систему оподаткування. Зате в законі про прибуток у першому рядку написано: платники податку з прибутку - це юридичні особи. Тобто такі "ляпи" потрібно ще підчищати. Але повірте, той закон, який заходить від уряду, і той, який виноситься на голосування - дві великі різниці. Наше завдання - прибрати всі дурниці, які є в сьогоднішньому варіанті проекту Податкового кодексу.

Що мене найбільше лякає, так це те, що в Податковому кодексі будуть виписані непрямі методи. Моя позиція, що непрямі методи потрібно за два роки запровадити спочатку для державних чиновників: президента, прем'єра, всіх міністрів, мерів, і лише через 2 роки - для бізнесу. А якщо почати з бізнесу, то, вибачте, це злочин, тому що ми породимо дуже великого монстра у вигляді податкової. Це дуже небезпечно. Ми будемо відстоювати свою думку. Приклад непрямого методу: Тоні Блер хотів собі купити будинок, і вся преса написала, що у нього немає прибутікв, щоб купити цей будинок, йому не дадуть кредит, тому що у нього підтверджених прибутків у необхідному обсязі. Ось це прозоро. А коли в нас всі президенти не мають машин, будинків, ну ... бомжі практично ...

- Тепер ви розкажіть, мені сказали, що Михайло Добкін сказав, що я якісь у вас тролейбуси лобіювала? Задайте мені це питання, а то я не зрозумію, про що йдеться.

- Йдеться про інтереси польських інвесторів.

- Ага, був колись міністр Володя Безрученко. Тоді, та й зараз я є віце-президентом Торговельної палати. До нас у палату звернулися поляки і написали про те, що вони підписали договір з паном Добкіним, що вони постачають тролейбуси, а з ними розраховуються по лізингу. Нам вони надіслали всі папери, але як вийшло: тролейбуси взяли, але не розрахувалися. Тому ще тоді мене В. Безрученко попросив побачити М. Добкіна, передати йому цього листа від поляків, щоб борг міської влади хоча б реструктуризували. Якщо зараз немає грошей, то підпишіть договір і розкажіть, як ви цей борг реструктуризуєте. Так, така розмова була, але я навіть не знаю, як ця компанія польська називається, в очі бачила тільки їхній лист. Але такий факт був, М. Добкін не збрехав, і взагалі ми з ним ніколи не скандалили.