Сокращения от Януковича, ремонт градусника и суд над КернесомМинулого тижня президент України продовжив скорочувати державний апарат. На цей раз зміни торкнулися президентської адміністрації: своїм указом Віктор Янукович скоротив її до 514 штатних одиниць. Окрім того, тепер в адміністрації буде один перший заступник і два заступники голови замість двох перших заступників і ще шести просто заступників, що працювали раніше. У той же день стало відомо, хто з чиновників позбувся крісел: не пощастило Ганні Герман, Олені Лукаш, Андрію Портнову, Марині Ставнійчук, Андрію Гончаруку та Юрію Ладному. Всі вони були призначені радниками президента й очолили управління в його адміністрації, а Лукаш стала представником Януковича в Конституційному суді. Так що підстав скаржитися ні в кого немає. Навіть Ганна Герман, яка рік тому не приховувала свого розчарування тим, що була призначена лише замом голови Адміністрації президента, а тепер виявилася відсунута ще далі від головного тіла країни, як завжди випромінювала оптимізм. В ефірі "5 каналу" вона заявила, що президент "формує нову команду", і додала: "Ми формуємо команду", - наче підкреслюючи, що нічого фатального не сталося і вона як і раніше знаходиться серед небожителів, які визначають політику країни.

Рада національної безпеки й оборони теж потрапила під ніж: Янукович скоротив кількість співробітників апарату РНБО на 57% - до 90 осіб, число перших заступників секретаря РНБО було скорочено з трьох до одного, заступників - з п'яти до двох. Чи утримається на своїй посаді харків'янин Стапан Гавриш, поки неясно. Але те, що крісло під ним захиталося, - очевидно. Причому, швидше за все, він сам це розуміє. Інакше як пояснити той факт, що людина, яка останні кілька років не була публічною фігурою, за два дні після указу президента про реформування РНБО опублікувала в "Українській правді" досить розлогу статтю, мета у якої, схоже, тільки одна - нагадати про своє існування .

Реформування, затіяне президентом, навряд чи можна назвати "формуванням нової команди", як це намагається представити Ганна Герман. Ніякої нової команди найближчим часом у Януковича не буде. Хоча б тому, що новим особам взятися просто нізвідки, та й клани, міцно утримують владу в країні, появи "нових команд" не допустять. Просто прийшов час перетрусити кадри з метою оптимізації. Деякі люди рік тому отримали свої посади в якості призу за надану Януковичу допомогу, насамперед - на виборах, а тепер виникла необхідність призначити цих людей на посади простіші, але на яких вони принесуть більше користі. Мабуть, найпоказовіший приклад - екс-БЮТівець Андрій Портнов: висококласний юрист, він напевно буде корисніше на чолі управління з питань судоустрою Адміністрації президента з його конкретною роботою, ніж на посаді одного із заступників голови адміністрації. Загалом-то аналогічна ситуація з Оленою Лукаш, яка, очевидно, принесе більше користі, представляючи президента в Конституційному суді. У зниженні Ганни Герман теж є сенс: її діяльна натура і невгамовні амбіції занадто дратували партійців та інших членів команди президента, і тому її зниження - правильний крок, почасти знімає напругу в оточенні глави держави. Так що реформування апарату президента має свою логіку.

Якщо подивитися на ситуацію, не звертаючи уваги на особистості, то скорочення президентського апарату - це ще й позитивний сигнал громадськості, яка завжди позитивно сприймає будь-які чиновницькі звільнення, наївно вважаючи, що чим менше чиновників "сидить на шиї", тим краще. Крім того, скорочення чисельності апарату майже завжди призводить до оптимізації управління, прискоренню і спрощенню прийняття рішень. А це, враховуючи темп реформ, взятий президентом, - важливо.

У той день, коли з'явилася інформація про реформування Адміністрації президента, її керівник Сергій Льовочкін заявив, що найближчим часом скоротять і структури обласних державних адміністрацій. "Таке скорочення відбудеться, як це прийнято зараз називати, в рамках другого етапу адміністративної реформи, і вона запланована президентом на другий і третій квартали 2011 року", - сказав Льовочкін. Окрім того, він зазначив, що в рамках адмінреформи буде обмежено кількість заступників голів облдержадміністрацій: кожен губернатор зможе мати не більше одного першого заступника і двох заступників.

Ще в кінці лютого Михайло Добкін говорив про те ж. Правда, при цьому він заявив, що члени робочої групи з адмінреформи пропонують залишити в Харківській області чотирьох, а не трьох віце-губернаторів: четвертий заступник займатиметься питаннями підготовки до Євро-2012.

Як би там не було, після заяви Льовочкіна стало остаточно зрозуміло, що реформи обласної адміністрації не минути, і статися це має вже до осені. Однак, найімвірніше, місцеві чиновники підуть за тією ж схемою, що їхні колеги з Адміністрації президента: скорочені заступники губернатора просто очолять профільні управління. Так що особливих потрясінь від адмінреформи на місцевому рівні очікувати не варто.

Сесія Харківської міськради, що відбулася в середу, знову прийняла кілька доленосних рішень, головне з яких, мабуть, залучення кредитів комунальними підприємствами "Міськелектротранс" і "Житлкомсервіс". Мер Харкова Геннадій Кернес так і не пояснив журналістам, на які конкретно цілі будуть витрачатися ці гроші і під заставу якого майна вони будуть братися. Хоча ці питання - найцікавіші: будь-який банк - це не благодійна організація і навряд чи стане працювати собі на збиток, ризикуючи видати кредит, не забезпечений гідною заставою. Тим більше, йдеться про дуже великі суми - 70 мільйонів гривень для "Міськелектротрансу" і 25 мільйонів - для "Жилкомсервісу". При цьому обидва ці підприємства збиткові. Залишається сподіватися, що мер знає що робить. На колективний розум міськради в цьому питанні, здається, розраховувати не доводиться. У всякому разі, за словами депутата від фракції "Батьківщина" Ігоря Піддубного, питання про кредити розглядалося в комісіях у якомусь іншому ключі, але, тим не менше, було проголосоване позитивно.

Ще одне рішення сесії міськради, що заслуговує уваги, - виділення грошей на ремонт своєрідного неформального пам'ятника Харкова - градусника на Бурсацькому узвозі. Не було б у цьому нічого дивного, якби не закладена на ремонт сума - 780 тисяч гривень. Судячи з цієї цифри та з історії з метрополітенівськими лавками, можна очікувати, що градусник буде зроблений з якихось цінних порід дерева, викладений кристалами Сваровські або засяє сусальним золотом. Як би там не було, буде дивно, якщо градусник після виділення на реконструкцію таких коштів не стане одним з чудес Харкова, а то й України.

Харківські громадські працівники, що збирають нечисленні пікети, зате щосили виступають в опозиційних ЗМІ, схоже, вже не знають, що робити з владою, яка реагує на їхню діяльність, як слон з відомої байки. Минулого тижня вони намірилися владу судити. У четвер стало відомо, що громадські організації Харкова збираються провести громадський суд над харківським міським головою Геннадієм Кернесом, директором Департаменту транспорту і зв'язку міськради Сергієм Дульфаном та генеральним директором КП "Міськелектротранс" Сергієм Почепецьким. Спікером заходу став керівник громадської організації "Прорвемось!" Андрій Ільгов, який заявив, що на розгляд суду буде винесена справа "Громада проти розвалу транспортної системи міста Харкова", зокрема, йтиметься про знищення трамвайних і тролейбусних маршрутів, демонтаж рейок і критичний фінансовий стан "Міськелектротрансу". За словами Ільгова, суд призначений на 12 квітня.

Крім того, Ільгов заявив: "Якщо перераховані вище особи винні, юридичний департамент громадського суду підведе вирок під Кримінальний кодекс і відправить його до Генеральної прокуратури, а також до прокуратур Харківської області і міста". Саме формулювання "підведе під Кримінальний кодекс" свідчить про рівень компетентності майбутнього "суду". Та й взагалі, поки незрозуміло, чи будуть серед учасників акції люди, які можуть більш-менш професійно не те щоб судити, а хоча б міркувати про ефективність прийнятих владою рішень. Загалом, питання "А судді хто?" залишається відкритим.