Представники харківської робочої групи чорнобильців увійшли до складу комісій з вирішення питань чорнобильського законодавства, які створені в Міністерстві праці та соціальної політики та Міністерстві юстиції України. Про це 10 березня під час засідання Координаційної ради з питань соцзахисту громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи, повідомив начальник відділу з роботи з об'єднаннями громадян Харківської міськради Олександр Стерін.

За його словами, харківська робоча група вже тричі виїжджала до Києва з питання недопущення прийняття законопроекту № 7562 "Про гарантії держави щодо виконання рішень суду", який  звужує права чорнобильців. "Нещодавно в Києві відбулася нарада за участю віце-прем'єр-міністра України Сергія Тігіпка, представників Міністерства праці та соцполітики і Міністерства юстиції. Під час наради було прийнято рішення про створення трьох комісій з вирішення проблем чорнобильського законодавства - з пенсійних, соціальних і медичних питань" , - зазначив О.Стерін.

Начальник відділу з роботи з об'єднаннями громадян також повідомив, що С.Тігіпко запропонував провести кущову нарада з чорнобильськими організаціями східного регіону України, оскільки сьогодні є розбіжності з питання розрахунку пенсій. "Харківській робочій групі запропоновано внести свої пропозиції щодо удосконалення чорнобильського законодавства", - підкреслив О.Стерін.

Довідка "SQ". Законопроект № 7562 "Про гарантії держави щодо виконання рішень суду", який був зареєстрований 14 січня 2011 р. і поданий на розгляд до Верховної Ради, викликав всеукраїнську акцію протесту, так званий "соціальний" майдан.

24 січня цього року представники чорнобильських організацій Харкова, представники ветеранської громадської організації "Ветерани війни - інваліди Чорнобиля", Харківської міської спілки ветеранів Афганістану та інших громадських організацій розпочали безстрокову акцію протесту на пл.Свободи. Учасники пікету виступили проти законопроекту № 7562, згідно якого виплати і компенсації ветеранам, чорнобильцям, шахтарям, медикам, учителям і багатьом іншим категоріям населення стали б регулюватися не законодавчими актами, а постановами Кабінету міністрів.

11 лютого чорнобильці і "афганці" вирішили припинити акції протесту. Харківські обласна та міська влада звернулися до народних депутатів України із закликом не голосувати за законопроект "Про гарантії держави щодо виконання рішень суду".