Харківська область отримає інвестиції Євросоюзу на проекти енергоефективності. Про це 10 липня в ході другого засідання координаційної ради з питань реалізації проекту Євросоюзу та Програми розвитку ООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" повідомила координатор проекту Галина Чала.

За її словами, проект стартував ще у 2011 р. Зараз представникам громад презентували новий компонент програми, спрямований на проекти з енергоефективності. Харківська область може надати вісім проектів, з яких половину необхідно оформити документально і подати на конкурс до 31 вересня 2012 р. Решта - у 2013 р.

Як зазначила Г.Чала, фінансування програми розпочнеться за 1,5 місяця після того, як документи будуть прийняті. Термін початку будівництва буде залежати від того, як зможуть організуватись громади. Найімовірніше, це відбудеться у 2013 р. 70% вартості проектів профінансує ПРООН (не більше 20 тис.дол. на один проект), 5% складе внесок громади, 25% - місцевих бюджетів.

За даними Г.Чалої, поки не відомо, які саме проекти будуть надавати громади. "Попередньо можна сказати, що проекти приймаються в тому випадку, якщо модернізований об'єкт уже пройшов енергозбереження. Територія, на якій мешкає громада, яка бере участь у проекті, не повинна бути газифікованою. За даними вчених, у Харківській області можливо облаштування сонячних колекторів для подачі гарячої води, а також використання поновлюваних джерел енергії", - зазначила Г.Чала.

Довідка "SQ". У рамках Програми розвитку Організації об'єднаних націй (ПРООН) вже здійснюється фінансування проектів у 26 населених пунктах області. Харківська облрада виділяє кошти на програму ПРООН за рішенням від 22 грудня 2011 р. у рамках програми "Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2012-2016 рр.". У рамках першої фази проекту, що завершився 22 червня 2011 р., в області було реалізовано 47 мікропроектів на 13,3 млн.грн.