Щороку в Харкові виникає проблема нестачі до 100 вихователів дитячих садів. Про це 10 червня повідомила "SQ" директор Департаменту освіти Харківської міськради Ольга Деменко. За її словами, це пов'язано з тим, що щорічно в харківських дитсадках відкриваються нові групи. "Наприклад, цього року відкриється 27 нових груп, отже, потрібно 54 вихователя. Крім того, 30-40 вихователів щорічно йдуть на пенсію", - відзначила О. Деменко.

"Ми беремо на роботу всіх випускників з педагогічного університету та гуманітарно-педагогічного інституту, але нам їх все одно не вистачає. Тому ми йдемо до ректора педуніверситету Івана Прокопенка з проханням оформити індивідуальний графік відвідування занять для студентів-магістрів або спеціалістів, щоб вони вчилися на 5-му курсі і паралельно працювали в дитсадках. І студенти йдуть до дитсадків  із задоволенням, тому що розуміють, що це їхнє робоче місце в майбутньому", - підкреслила О. Деменко.

За її словами, проблема полягає в тому, що педагогічним вишам дають певні квоти на набір, тому вони не можуть набирати на спеціальності людей більше, ніж їм дозволено. "А ми ж приймаємо на роботу тільки з вищою дошкільною освітою. Це раніше зараховували до дитсадків фізиків, хіміків, інженерів. Але ми ж розуміємо, що з дітьми повинен працювати викладач-дошкільник, оскільки їх до 6 років потрібно підготувати до роботи в школі ", - підкреслила директор департаменту освіти.

 

О. Деменко повідомила, що в той же час відсутні вакансії вчителів у школах міста. "Професія педагога стала більш престижною. Зарплату вчителям підвищили. Зараз середня зарплата вчителя - близько 2 тис.грн., у той час як працівники інших сфер і це не отримують. Крім того, вчителі мають 56 днів відпустки", - зазначила директор департаменту освіти .

 

За її словами, конкурси "Вчитель року", "Вихователь року", "Учень року" є таким собі стимулом у роботі. "Наприклад, вчителі, які підготували переможців олімпіад, отримують додатково премію до зарплати. А якщо вчитель став переможцем міського конкурсу "Учитель року", то щомісяця отримуватиме 1 тис. грн. доплати до зарплати протягом року", - підкреслила О. Деменко .

Довідка "SQ". У 2009-2010 навчальному році в установах освіти міста всіх типів і форм власності працюють 23 тис. 15 працівників, з них 13 тис. 600 педагогічних працівників. За інформацією О. Деменко, вакансії, які з'являються, як правило, оперативно заповнюються. Існує невелика (6-7 вакансій) потреба в соціальних педагогах.

Продовжує розширюватися мережа дошкільних навчальних закладів, тому є потреба в кваліфікованих кадрах для них (68 вакансій вихователів, 5 - музичних працівників).

Стабільним залишається поповнення установ освіти молодими спеціалістами. У вересні 2009 р. приступили до роботи 272 молодих фахівця, така ж кількість молодих фахівців прийде до шкіл міста в новому навчальному році.

У Харкові функціонує 403 комунальних навчальних заклади: 180 загальноосвітніх шкіл, 193 дитячих садки, 5 вечірніх шкіл, школа-інтернат № 14, 5 міжшкільних навчально-виробничих комбінатів, міський дитячий будинок "Родина", 28 позашкільних навчальних закладів.