Громадська організація "Зелений фронт" (Харків) виступила проти видобутку бурого вугілля на Новодмитрівському  родовищі (Барвінківський район Харківської області). Про це йдеться на сайті "Зеленого фронту". "У разі видобутку бурого вугілля Новодмитрівського родовища виникає величезна кількість проблем: необхідність відселення людей з с.Нова Дмитрівка, погіршення рівня життя в районі в зв'язку із забрудненням навколишнього середовища, падіння врожайності сільгоспкультур внаслідок забруднення грунтів і водних ресурсів району, а також - деякі екологічні проблеми", - відзначають в "Зеленому фронті".

За даними громадської організації, в результаті видобутку вугілля може бути фактично знищено 3 тис. га родючих земель і природних комплексів. Видобуток бурого вугілля супроводжується виникненням величезних териконів і відвалів пустої породи, будівництвом під'їзних шляхів, збагачувальних фабрик та інших виробничих приміщень, під які відводиться земля. Величезної шкоди завдає розробка родовищ бурого вугілля відкритим способом, при якому обсяг порожньої породи перевищує обсяг видобутих корисних копалин у десятки разів. Терикони шахт також є "мертвими зонами", тому видобуток закритим способом також завдає великої шкоди екології.

Екологи також підкреслили, що на території майбутньої видобутку вугілля знаходяться два заказники місцевого значення - "Новодмитрівський" і "Чабанне" (об'єкти природно-заповідного фонду України). У заказниках представлені фрагменти малозмінених природних ландшафтів з цілинними ділянками типчаково-різнотравних степів. Території заповідників мають особливу цінність у зв'язку з практично повною розораністю степів району. Серед охоронюваних рослин, що зустрічаються тут - рідкісні види ковили, катран татарський та інші види рослин, у тому числі і лікарських. Серед тваринного світу особливу цінність представляють комахи-запилювачі, серед яких є занесені в Червону книгу України - джміль моховий, джміль глинистий та інші.

В "Зеленому фронті" також відзначили, що в гірничі виробки, як правило, йде вода з водоносних горизонтів чистої питної води. Враховуючи глибину залягання основного пласта родовища (96-404 м) і його потужність (до декількох десятків метрів), при його виїмці в порожнечі неминуче кинеться вода. У літературі про родовище говориться, що його гідрогеологічні умови складні і для освоєння буде потрібно попереднє осушення. При підтопленні виробок грунтовими водами відбувається забруднення водоносних горизонтів питної води. Крім того, забруднені води, що відкачуються при роботі шахт і кар'єрів, скидаються в річки і водойми, а внаслідок дренажу дощових і талих вод через терикони і відвали поверхневі і підземні води забруднюються токсичними елементами вугілля, породи, водорозчинними солями. Подібні проблеми існують у всіх регіонах з розвиненими гірничими виробками.

Крім цього, щорічно з 1 га середнього по величині терикону видувається більше 35 т грунту. Враховуючи величину можливих териконів (відвалів), величина викидів може скласти тисячі тонн пилу. Порода териконів (відвалів) містить до 2,5% сірки і 3-20% вугілля, внаслідок чого вони спалахують, виділяючи шкідливі гази протягом багатьох років. Пил і продукти горіння териконів негативно впливають на стан навколишнього середовища в радіусі до 100 км. Сільськогосподарські землі втрачають свою родючість та екологічну чистоту внаслідок попадання шкідливих речовин з пилом і продуктами горіння. "Закликаємо зберегти унікальні землі Барвінківського району, не допустити екологічної катастрофи в регіоні і супутніх соціальних, економічних і продовольчих проблем", - заявили в "Зеленому фронті".

 

Довідка "SQ". Вугілля Новодмитрівського родовища планується видобувати щілинним відкритим способом, пересуваючи котлован по родовищу в міру видобутку вугілля. При цьому не планується допускати виникнення териконів. Цей спосіб використовується в розвинених країнах і є більш екологічним, ніж видобуток у відкритому кар'єрі. Планується, що через 24 місяці після початку гірничих робіт будуть здобуті перші тонни вугілля. Всього на рік планується видобувати близько 3 млн.т вугілля. З нього будуть отримувати близько 1 млрд. куб. м газу, який буде використовуватися в металургії. Очікується, що одержуваного газу повинно вистачити для виробництва близько 900 тис.т губчастого заліза на рік (від спалювання газу для отримання енергії інвестори відмовилися). Окупність проекту складе 6,5 років. Близько 90% обладнання для реалізації проекту буде виготовлено в Україні.

Харківська облдержадміністрація, проектний інститут "Діпрококс", Національна академія наук України та швейцарський інвестор "Hydrogen Power Ноlding" підписали меморандум, згідно з яким компанія зареєструвала в Барвінківському районі підприємство "Барвінок 3 +" з 100%-ими іноземними інвестиціями. Обсяг інвестицій в проект на першому етапі складе 245 млн. євро.